Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa Omnigena WZ 250 i WZ 750 opinie.

supchem 30 Jan 2015 17:59 10638 13
    supchem
    Level 21  
    Witam
    Chciałem wykorzystać pompę Omnigena WZ 250 lub 750 do pompowania wody chłodzącej elektrody w zgrzewarce. Tego typu pompy idealnie mi pasują ponieważ nie są zatapialne, łatwe w montarzu, tanie itd. Proszę o opinie, wiem że są to pompy raczej z dolnej półki ale jak myślicie czy w takim zastosowaniu, gdzie wodę musiałyby zasysać z wysokości max 1m, nie muszą tłoczyć jej wysoko ani do wisokich ciśnień (tylko wymuszenie obiegu) popracują bezawaryjnie przez jakiś dłuższy czas? Czy to że temperatura wody może dojść tak do 50 stopni nie będzie dla nich szkodliwe?
    Jakie inne pompy tylko też nie zatapialne i łatwe w montażu oraz w podobnej cenie byście polecili do tego zastosowania?
    amarantus24
    Level 12  
    Pompę wz 250 użyłem do instalacji nagrzewania i filtrowania wody w basenie. Pracuje sezonowo przez kilka miesięcy od 3 lat i jak narazie bezawaryjnie.
    Do filtrowania pracuje 24 godziny na dobę od maja do września.
    supchem
    Level 21  
    A wodę o jakiej tempereturze mniej więcej pompuje podczas nagrzewania w basenie? W takim razie chyba zdecyduję się na tę pompę bo u mnie też nie będzie dużo pracować. Muszę się tylko dowiedzieć czy "mocno ciepła" woda jej nie zaszkodzi.
    Dziękuję wszystkim za szybkie i przydatne odpowiedzi, o to mi chodziło ;)
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    supchem wrote:
    A wodę o jakiej tempereturze mniej więcej pompuje podczas nagrzewania w basenie? W takim razie chyba zdecyduję się na tę pompę bo u mnie też nie będzie dużo pracować. Muszę się tylko dowiedzieć czy "mocno ciepła" woda jej nie zaszkodzi.
    Dziękuję wszystkim za szybkie i przydatne odpowiedzi, o to mi chodziło ;)

WZ 250 Omnigena tak jak i WZ750 to pompy peryferalne a więc dość ściśle pasowane. Omnigena zastrzega, że są to pompy do wody zimnej. Nie chodzi tu tylko o dławicę czyli uszczelnienie wału ale także o korpus i wirnik. Korpus wykonany jest ze staliwa (o mniejszej rozszerzalności temperaturowej a wirnik z mosiądzu ( o wyższej ). Co może skutkować tarciem po rozgrzaniu i szybkim zużyciem.
    Z tych powodów w instalacjach co (o dużych różnicach temperatur) stosuje się nie pompy peryferalne lecz wirowe.
    supchem
    Level 21  
    A jaka temperatura może być groźna dla takiej pompy? Ja planuję pompować wodę o temp. max 50 stopni - będzie to już problem dla takiej pompy? Jeśli tak to jaką pompę zastosować by zasysała wodę chociaż z 1m, bo te pompki do c.o. to wydaje mi się że bardziej tylko "mieszają" tą wodę i sama nie da rady zassać i pompować jej gdzieś.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Napisałem tylko, że raczej stawiam na pompę wirową (odśrodkową) ale nie koniecznie obiegową.
    Na rynku jest dużo pomp wirowych samozasysających jak Clean Jet czy Omnigena JY1000.
    Akurat te mają chyba zbyt dużą moc i wydajność ale na rynku znajdziesz raczej tego typu pompy o mniejszej mocy. Sam używam takie o mocy 550W (tylko już od dawna nie produkowana).
    supchem
    Level 21  
    Dziękuję za odpowiedzi, a po czym dokładnie poznać że jes to pompa wirowa bo sprzedawcy często sami takich rzeczy nie wiedzą, a ja nie bardzo się znam na pompach :(
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Pompy różnią się kształtem wirnika a tym samym zasadą działania.
    Dla ułatwienia poniższe zdjęcie pokazuje jak wygląda wirnik pompy wirowej odśrodkowej:

Pompa Omnigena WZ 250 i WZ 750 opinie.
    supchem
    Level 21  
    Jak rozumiem pompa typu WZ 250 ma wirnik z łoptkami, który jest szczelnie dopasowany do korpusu i podczas wirowania zasysa i tłoczy wodę. Pompa odśrodkowa ma wirnik, który wyrzuca wodę do wylotu przy pomocy siły odśrodkowej.
    Czytałem o pompach Omnigena JY 1000 oraz JET - tam też pisało że są to pompy do zimnej wody, ponadto są dość drogie. Wydaje mi się że rozwiązaniem problemu mogło by być przepuszczenie wody powracającej ze zgrzewarki przez chłodnicę samochodową i dopiero do zbiornika, trzeba też zrobić obejście bo zgrzewarka nie potrzebuje zbyt dużego przepływu. Przy takim układzie zastosował bym WZ 250.
    Jeszcze jedno pytanie, dodatek Borygo do wody (po to by w zimie nie zamarzła bo mam nieogrzewany garaż) nie będzie stanowił żadnego problemu dla WZ 250?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Napisałem tylko co ja bym zrobił.
    Znam osoby, które na potrzeby swojej działalności kupują urządzenia najtańsze wiedząc , że co 3 miesiące będą musieli je wymienić zamiast kupić jedno urządzenie kilkanaście razy drożej.
    Pompa o tych parametrach którym potrzebujesz markowa (do gorącej wody) kosztuje około 1000 zł. I musisz tylko podjąć decyzję co chcesz kupić i jaki stopień niezawodności osiągnąć.
    supchem
    Level 21  
    Zapomniałem od razu napisać że ja nie posiadam firmy tylko od czasu do czasu sobie dorabiam jak coś do naprawy się trafi. Moja zgrzewarka ma 10 kW i będę jej używać może raz w tyg, może raz na 2 tyg do zrobienia kilku zgrzewów, czasem może się trafić że troche więcej. Chcę zrobić takie chłodzenie bo zwykle jest tak że jak ktoś ma rozwijać węże tylko po to by zrobić kilka zgrzewów to woli poradzić sobie inaczej i zgrzewarka stoi nie używana. Kupiłem ją w zasadzie tylko dlatego że była w okazyjnej cenie. Przy takim cyklu pracy jak u mnie kupno pompy za cenę kilka razy większą niż sama zgrzewarka jest troche daremne.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    W taki razie kup wz250. Zanim się zużyje minie trochę czasu. Są do niej dostępne bez problemu wszystkie części.
    supchem
    Level 21  
    Tak zrobię, ta zgrzewarka nie nagrzewa aż tak bardzo wody więc myśle że jak zastosuję chłodnicę od samochodu to temperatura wody przy pompie nie będzie wyższa jak 30 stopni.
    Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam :)