Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

przepustowość lini a 1 łącze - dlaczego przepustowość łączy się nie sumuje

kobtec 31 Sty 2015 00:23 1047 23
  • #1 31 Sty 2015 00:23
    kobtec
    Poziom 9  

    Dlaczego np. jeśli linia telefoniczna (kabel w ulicy) ma przepustowość wystarczającą na np. 10 osób do 24Mbitów(ADSL2+ i blisko jest centrala) nie może obsłużyć pojedyńczego abonenta np. 240Mbitów/s?

    0 23
  • #2 31 Sty 2015 00:56
    REVISOR
    Poziom 25  

    Bo to jest magia, A tak naprawdę statystyka, to łącze nigdy nie pozwoli jednemu abonentowi korzystać z sumy teoretycznej przepustowości reszty abonentów bo to jest nie realne, to tak jak 31 grudnia wszyscy dzwonią do znajomych złożyć życzenia noworoczne a tu zonk nie da się połączyć nie ważne czy na kartę czy abonament, operator ma średnią statystyczną z której wynika że prawie nigdy wszyscy nie korzystają w pełni z łącza w tym samym czasie i bezkarnie mogą obsługiwać większą ilość abonentów niż fizycznie tak naprawdę mogą obsłużyć, a obniżenie prędkości obwiniają przeciążeniem systemu co jest drobnymi literkami w umowie napisane i tak bezkarnie mogą dawać coś czego naprawdę nie mogą w rzeczywistości zagwarantować bo według umowy skrzętnie napisanej przez prawników wogóle nie gwarantują tak jak lte i inne bezprzewodowe bajery niby bez limitów a jednak z limitami, magia marketingu i sugestii konsumenta.

    0
  • #3 31 Sty 2015 10:21
    20znaków
    Poziom 15  

    Zależy w jakim kontekście pytasz ?
    Tego czy DSLAM da radę 240Mb/s ? da radę.
    Problem jest technologiczny, nie da się kabelkiem jednemu człowiekowi dostarczyć tych 240Mb.
    Chcesz 240Mb, proszę bardzo, metro ethernet jest dostępny, pociągną światłowodzik do domu, wyskoczysz z 10.000zł i masz 240Mb/s, pod warunkiem że centralę masz za winklem, bo jak 1,5km dalej to... policzą sobie 1000zł za każde 100m ... i inwestycja zamknie się w 25.000zł ;) więc da się - ale nie miedzią.

    0
  • #4 31 Sty 2015 10:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    20znaków napisał:
    roblem jest technologiczny, nie da się kabelkiem jednemu człowiekowi dostarczyć tych 240Mb.

    Mała uwaga, nie da się tym kabelkiem i w tej technologi dostarczyć takiej prędkości.

    0
  • #5 31 Sty 2015 10:25
    20znaków
    Poziom 15  

    jimasek napisał:
    20znaków napisał:
    roblem jest technologiczny, nie da się kabelkiem jednemu człowiekowi dostarczyć tych 240Mb.

    Mała uwaga, nie da się tym kabelkiem i w tej technologi dostarczyć takiej prędkości.

    Toć napisałem "NIE DA SIĘ".

    0
  • #6 31 Sty 2015 10:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    20znaków napisał:
    Toć napisałem "NIE DA SIĘ".

    Z kontekstu wynikało że w ogóle się nie da dlatego chciałem abyś sprecyzował swoje przemyślenia. Z cenami też przesadziłeś.

    0
  • #7 31 Sty 2015 10:30
    20znaków
    Poziom 15  

    jimasek napisał:
    20znaków napisał:
    Toć napisałem "NIE DA SIĘ".

    Z kontekstu wynikało że w ogóle się nie da dlatego chciałem abyś sprecyzował swoje przemyślenia. Z cenami też przesadziłeś.


    Sam port 1GE orange krzyczy 3000zł , chyba się nie machnąłem...
    PUSTY - trzeba coś do niego dokupić ... (świat/transmisje)
    W cale nie przesadziłem, dlatego nikt tego nie kupuje bo za 20.000zł to można masz postawić i mieć radiolą 500Mb ;)

    0
  • #8 31 Sty 2015 10:34
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    A znasz takich dostawców jak UPC, INEA, VECTRA? W ofercie posiadają takie prędkości a testują jeszcze szybsze łącza (DOCSIS czy xPON).

    0
  • #9 31 Sty 2015 10:37
    20znaków
    Poziom 15  

    jimasek napisał:
    A znasz takich dostawców jak UPC, INEA, VECTRA? W ofercie posiadają takie prędkości a testują jeszcze szybsze łącza (DOCSIS czy xPON).


    No ale poszedłem "po linii do kłębka" ;) - odpowiadam, znam.

    Pytam : znasz takie przypadki że ktoś nie ma innej możliwości i przepłaca 3x .


    Gorzej jak autorowi chodziło o to czemu mu neo nie chodzi, no to bywają przypadki że na całą wieś jest DSLAM (ONU) z łączem STM1 (155Mb), i może nie dać rady.

    Proszę nie obniżać poziomu forum /salmon/

    0
  • #10 31 Sty 2015 11:14
    Rognor
    Poziom 21  

    kobtec napisał:
    na np. 10 osób do 24Mbitów(ADSL2+
    Dlatego, że pytanie jest bez sensu. W samym założeniu mamy bzdury.

    A jak wiadomo z logiki prawdziwe jest twierdzenie:
    Jeśli 2+2=5 to każda krowa jest fioletowa.

    Jeżeli kupisz 10 linii to wtedy teoretycznie można po nich puścić 240 Mb/s w ADSL2+:
    1. 24 Mb/s to teoria laboratoryjna więc lepiej zamieszkać w centrali kupując 12 linii (choć może 11 wystarczy)
    2. trzeba umiejętnie zarządzać routing-iem żeby zsumować te łącza.
    Oczywiście znacznie rozsądniejsze jest skorzystanie z VDSL2 (i przekonanie operatora do profilu 30a).

    0
  • #11 31 Sty 2015 11:34
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Rognor napisał:
    Dlatego, że pytanie jest bez sensu. W samym założeniu mamy bzdury.

    Bierzmy poprawkę na to że forum nie jest dla samych specjalistów czy posiadaczy certyfikatów CCNA itd. ale także dla zwykłych zjadaczy chleba.
    Podstawowa sprawa, jeżeli nie chcemy pomagać to przynajmniej nie szydźmy z niewiedzy użytkownika.

    0
  • #12 31 Sty 2015 11:55
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    kobtec napisał:
    jeśli linia telefoniczna (kabel w ulicy) ma przepustowość wystarczającą na np. 10 osób do 24Mbitów(ADSL2+ i blisko jest centrala)
    "Kabel w ulicy", jeśli miedziany, ma wiele par i to są właściwe linie telefoniczne. Każdy abonent jest podłączony do innej pary. Każda para, ma jakieś maksimum, nie da się transmisji z 10 par wrzucić w jedną.

    0
  • #13 31 Sty 2015 14:08
    kobtec
    Poziom 9  

    Dziękuję za odpowiedzi.
    Jeśli miałbym np. 2 przyłącza do domu 10Mbps/1Mbps-wysyłanie to czy można uzyskać działające połączenie chociaż 15Mbps/1,5Mbps-wysyłanie. Pomijam kwestie techniczne jak kilka kart sieciowych, konfiguracje itd.

    Mam teraz internet do 10Mbps za 60zł. Do centrali jest około 2-3km. Byłbym w stanie nawet zapłacić za internet 250zł miesięcznie żeby tylko uzyskać większą prędkosć wysyłania.

    0
  • #14 31 Sty 2015 14:13
    20znaków
    Poziom 15  

    Dwóch łącz w jedno nie połączysz, można próbować połączyć dwie linie równolegle dla zmniejszenia tłumienia ale tego się nie praktykuje to po pierwsze, po drugie i tak w technologii ADSL nie uzyskasz uploadu większego jak 1Mb.
    Jedyne wyjście to gdyby był VDSL na centrali. Można mieć spory upload.

    0
  • #15 31 Sty 2015 14:19
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    kobtec napisał:
    Byłbym w stanie nawet zapłacić za internet 250zł miesięcznie żeby tylko uzyskać większą prędkosć wysyłani

    Dlaczego nie spróbujesz technologi LTE lub jakiejś radiówki? Jeżeli operatorzy kablowi nie zapewniają w twojej okolicy odpowiednich parametrów łącza.

    0
  • #16 31 Sty 2015 14:54
    kobtec
    Poziom 9  

    Potrzebne jest coś bez limitu przesyłania danych w miarę niezawodne. Chciałbym udostępnić obraz z kilku kamer. Wymagany 2-3Mbps Upload. Miałem zawsze łącza stacjonarne teraz testuje internet mobilny ale tam ściąganie jest na poziomie 3-4 Mbps i wysoki ping.

    0
  • Pomocny post
    #17 31 Sty 2015 14:58
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    kobtec napisał:
    Miałem zawsze łącza stacjonarne teraz testuje internet mobilny ale tam ściąganie jest na poziomie 3-4 Mbps i wysoki ping.

    Pewnie masz daleko od BTS-a więc bez anteny zewnętrznej się nie obejdzie.
    Testowałem kilka rozwiązań mobilnych - Link i Link

    0
  • #18 31 Sty 2015 15:04
    20znaków
    Poziom 15  

    Udostępnić dla siebie żeby zajrzeć czy nikt chałupy nie okrada czy udostępnić publicznie ... bo masz ładne owieczki ;) :?: - LIMITY.
    Druga sprawa , nie każdy operator i nie w każdej taryfie daje zewnętrzne IP.

    0
  • #19 31 Sty 2015 16:15
    Rognor
    Poziom 21  

    jimasek napisał:
    Podstawowa sprawa, jeżeli nie chcemy pomagać to przynajmniej nie szydźmy z niewiedzy użytkownika.
    Dlaczego odebrałeś to jako szydzenie? Odpowiedziałem konkretnie i na temat (na podstawie małej ilości danych).

    kobtec napisał:
    Byłbym w stanie nawet zapłacić za internet 250zł miesięcznie żeby tylko uzyskać większą prędkosć wysyłania.
    Oczywiście, że jest to możliwe w Annex M, ale z wielkimi operatorami ciężko się dogadać. Mają swoje standardowe ustawienia i mało chęci do negocjacji (bo nie za bardzo kto ma to negocjować). Ale możesz zadzwonić na infolinię, 250 zł to ogromna kwota, dawniej dawali zwiększony upload dla DSL TP za dopłatą i to za mniej niż 250 zł / miesiąc ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Internet_DSL ).

    Annex M polega na tym, że pasmo upstream jest 2 razy szersze (zaś downstream skrócony o ten mały kawałek), a ponieważ to są niskie częstotliwości o niskim tłumieniu więc daje się to bardzo mocno wykorzystać. Ponadto przy tak ogromnej cenie jak 250 zł mogą się znaleźć inne możliwości, może się okazać, że gdzieś bliżej jest centrala i że da się tam założyć "VDSL".

    Tylko od razu mów, że chcesz płacić nawet 250 zł na miesiąc to konsultanci staną na głowie by coś wymyślić (i zyskać z tego prowizję).

    0
  • #20 31 Sty 2015 16:27
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Takie odniosłem wrażenie po wypowiedzi twojej i kolegi @20znaków

    0
  • #21 31 Sty 2015 16:38
    20znaków
    Poziom 15  

    jimasek napisał:
    Takie odniosłem wrażenie po wypowiedzi twojej i kolegi @20znaków


    "Dlaczego strażacy nie mogą podłączyć węża do mojego kranu w domu, przecież w ulicy jest ta sama rura, i ciśnienie jest to samo i woda ta sama" ;)

    ... i teraz nie wiadomo, czy potrzeba wykładu z fizyki, czy z budowy węża, czy z przepisów ??

    Ktoś coś sobie w głowie ubzdura, palnie to co ubzdurał ale nie napisze o co chodzi - .... a bo hydrant ma zardzewiały zawór i nie działa.

    :spoko:

    0
  • #22 31 Sty 2015 20:04
    kobtec
    Poziom 9  

    Analogia do wody trochę nietrafiona. Jeśli mam np. 10 bar w instalacji wodnej to zwiększając przekrój rury np. do 2 cali spokojnie mogą strażacy brać wodę z zaworu w domu.

    Także zamontowanie hydrantu w domu jest wykonalne przy zmianie średnicy przyłącza, natomiast korzystanie z internetu 240Mbps już niekoniecznie z tego co czytam w postach powyżej.

    Dodano po 32 [minuty]:

    Poszukałem jeszccze na mapach uzbrojenia terenu i okazuje się że przylacze jest 3km od centrali.
    W środku 2xdslam stinger ls ADSL2+. Operator Orange.

    Co mi da annex m, chyba orange nieobsługuje w tym przypadku?

    VDSL przy takiej odległości chyba też nie zmieniłby dużo? Ale większy upload to plus

    przepustowość lini a 1 łącze - dlaczego przepustowość łączy się nie sumuje


    Dziękuje za linki muszę jeszcze podzwonić do operatorów ale już nieraz sprzedawcy obiecywali złote góry i internet 20Mbps na tym łączu. Co do LTE to na mapach zasięgu jest akurat dziura ale jeszcze popatrzę.

    0
  • #23 31 Sty 2015 21:31
    smario11
    Poziom 31  

    Teoretycznie da sie zsumowac.
    ADSL to technologia przesylu danych na kablu jednoparowym.
    Jest cos takiego jak LACP i mozna by po obu stronach zapiac switcha.
    Jest tez technologia i nawet orange mialo przez pewien czas 20/20mbit symetryk na dwoch liniach.

    Wracajac do realii to masz dwa wyjscia. Jesli obraz z kamer w swiat to poszukaj lokalnego dostawcy radiowego.
    Jesli gdzies blisko do domku czy firmy to mozesz link radiowy zrobic

    0
  • #24 01 Lut 2015 13:26
    kobtec
    Poziom 9  

    Od LTE odrzucają mnie takie klauzule w umowach:


    "Operator zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów
    technicznych transmisji danych w ramach usługi „LTE bez limitu” z zachowaniem różnic między klasami wskazanymi w lit.
    a, w tym obniżenie prędkości transmisji danych do 32 kb/s"

    Wykorzystam łącze z neo do kamery a do celów osobistych używać będę mobilnego internetu.

    Temat zamykam.

    0