Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Micra - Wzmocnienie sygnału

Pejter_aggro 31 Jan 2015 18:09 2961 8
Optex
    Pejter_aggro
    Level 10  
    Witam wszystkich Użytkowników forum.
    Inwestor zakupił Satel Micra wraz z czujkami ruchu, manipulatorem i jedną czujką ciepła i dymu. System uruchomiłem, aczkolwiek mam problem z czujką ciepła i dymu. W związku z tym, że znajduje się ona w kotłowni, moduł nie komunikuje się z nią. Tutaj moje pytanie. W jaki sposób można wzmocnić sygnał Micry? czy istnieją jakieś repeatery do tego systemu? Satel niczego takiego nie produkuje, może któryś z forumowiczów miał podobny problem?
  • Optex
    edberg
    Level 30  
    Z ciekawości sprawdź czy zwykła czujka w kotłowni w tym samym miejscu ma komunikację. Może trafiłeś na marną czujkę ?
    sciacho
    Level 18  
    satel nie oferuje żadnych wzmacniaczy sygnałów do tego modułu alarmowego.
    Możesz jedynie spróbować przemieścić moduł micra ewentualnie czujke w inne miejsce .
  • Optex
    Pejter_aggro
    Level 10  
    Niestety, inne czujki też nie mają tam zasięgu. A czy przedłużenie białego przewodu przy module (antena?) może pomóc?

na serwisie Alledrogo widzialem retransmitery z keeloq

tytuł aukcji Retransmiter,Wiśniowski 433MHz zwiększa zasięg

czy takie urządzenie udałoby się dopasować do tegoż systemu?
    sosarek

Level 43  
    To nie SYSTEM a MODUŁ ALARMOWY.
    Zamiast kombinować z retransmiterami łatwiej i pewniej wykonać czasami połączenie kablowe, ew.przenieść moduł w inne miejsce.
    Anonymous
    Anonymous  
    sosarek

Level 43  
    @norbert.s. Nawet PTX Elmesa miały lepsze zasięgi niż Micra.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Miałem podobny problem z czujką MMD-300, co prawda współpracującą nie z Micrą, a modułem MCU Versy. Zamontowana była zaledwie ok. 50 cm od innej czujki (MPD-300). Z tą drugą nie było problemu, a ta pierwsza regularnie gubiła zasięg.
    Pomogło "wyprowadzenie" na zewnątrz antenki z kawałka przewodu i przylutowanie jej bezpośrednio do płytki czujki. Po tej modyfikacji pracuje już ok. tygodnia i jak na razie nie gubi zasięgu.

Pejter_aggro wrote:
    Inwestor zakupił Satel Micra wraz z czujkami ruchu, manipulatorem i jedną czujką ciepła i dymu.

Domniemam, że "system" jest zamontowany w jakimś domku jednorodzinnym. Dla mnie, jak ktoś kupuje do tego celu Micrę, to przepraszam, ale jest niespełna rozumu...

Pozdrawiam.
    Pejter_aggro
    Level 10  
    Witam,
    w moim przypadku przedłużenie antenki niestety nie pomogło. Następnym razem lepiej nie pakować się w tego typu rozwiązania, a zawczasu pomyśleć o okablowaniu :)
    Temat uważam za zamknięty