Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prostownik BLOW HRC-15A - Zwarcie w układzie

xairo 01 Lut 2015 11:53 1899 10
  • #1 01 Lut 2015 11:53
    xairo
    Poziom 8  

    Mam problem z prostownikiem.
    Przez swoją głupotę zrobiłem zwarcie na układach scalonych -chłodzących się przez obudowę. Posmarowałem je pastą przewodzącą a usunąłem tą taśmę odprowadzającą ciepło i IZOLUJĄCĄ.
    Teraz mam zwarcie w układzie. Teoretycznie pomiary dla tych układów scalonych wykonanych multimetrem pokazują że są sprawne. Dodatkowo nawet po ich wylutowaniu z płytki nadal było zwarcie...
    A 7812 jest chyba na samym wejściu zasilania... Może któryś transformator być uszkodzony?
    Niestety w SIECI brak schematu tej przetwornicy.

    Żarówką zastąpiłem bezpiecznik.
    Prostownik BLOW HRC-15A - Zwarcie w układzie

    Lepsze ujęcie samej płytki
    Prostownik BLOW HRC-15A - Zwarcie w układzie

    Dodam jeszcze że z dwóch j13009-2 jeden grzeje się mocniej i szybciej.

    Zaznaczone elementy
    Prostownik BLOW HRC-15A - Zwarcie w układzie

    0 10
  • #2 01 Lut 2015 12:08
    perch
    Poziom 25  

    Sprawdzaj od początku czyli wylutuj mostek prostowniczy i sprawdź go, potem duże kondensatory.

    0
  • #3 01 Lut 2015 12:19
    kamel2
    Poziom 17  

    Do wymiany tranzystory MJ 13009 i do sprawdzenia dioda MBR robiłem już taki prostownik i to było przeważnie uszkodzone , najlepiej wy lutować te elementy i sprawdzić wtedy czy żarówka się świeci. A jak dalej będzie to samo to stabilizator 7812 i tl 494 do wymiany i powinno ruszyć

    0
  • #4 01 Lut 2015 15:44
    xairo
    Poziom 8  

    kamel2 napisał:
    Do wymiany tranzystory MJ 13009 i do sprawdzenia dioda MBR robiłem już taki prostownik i to było przeważnie uszkodzone , najlepiej wy lutować te elementy i sprawdzić wtedy czy żarówka się świeci. A jak dalej będzie to samo to stabilizator 7812 i tl 494 do wymiany i powinno ruszyć


    7812 sprawdzałem tak jak i te tranzystory i diodę mbr. Po wylutowaniu dalej świeci się żarówka. Zostało tl 494 i kondensatory... ewentualnie diody prostownicze.

    0
  • Pomocny post
    #5 01 Lut 2015 15:58
    perch
    Poziom 25  

    Od mostka zacznij, często on jest przyczyną zwarcia w przetwornicach.

    0
  • #6 01 Lut 2015 17:45
    xairo
    Poziom 8  

    Po wy-lutowaniu mostka zwarcia nie ma ale żarówka też się nie świeci ;] Prawdopodobnie mostek. Jutro kupię drugi i go zamontuję.
    Na razie nie zamykam. Sprawdzimy zobaczymy.

    0
  • #7 02 Lut 2015 18:11
    xairo
    Poziom 8  

    Przez chwilę nowy mostek działał, ale po chwili znów się wywalił. Co może być przyczyną że mostek się pali?

    0
  • Pomocny post
    #8 02 Lut 2015 18:24
    kamel2
    Poziom 17  

    A mostek miał dobre napięcie pracy podane , to pozostają do sprawdzenia kondensatory te dwa wysokonapięciowe i wylutowanie ich tranzystory MJ 13009 i nie powinno jeżeli są dobre nie powinny robić zwarcia.

    0
  • Pomocny post
    #9 02 Lut 2015 18:35
    perch
    Poziom 25  

    Czy po wymianie sprawdzałeś na żarówce? Wstawiłeś taki sam/odpowiednik?
    Sprawdzaj na żarówce dopóki usuniesz zwarcie.
    Wstaw nowy mostek, i po kolei eliminuj inne elementy: MJ 13009, kondensatory obserwując stan żarówki.

    0
  • Pomocny post
    #10 02 Lut 2015 19:01
    kamel2
    Poziom 17  

    Najlepiej wylutuj tranzystory i wymień mostek włączony z żarówką jeżeli będzie świecić uszkodzone kondensatory lub tranzystory i tyle tam nic więcej nie jest za mostkiem prostowniczym ..

    0
  • #11 02 Lut 2015 19:04
    xairo
    Poziom 8  

    Wygląda na to, że już działa. Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Skończyło się na wymianie mostka oraz j13009-2 na ST13009 L.
    Świetne rady.

    1