Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Land rover freelander 1,8 16v - Nie włączają się wentylatory chłodnicy

Gjank 01 Lut 2015 12:54 3933 11
  • #1 01 Lut 2015 12:54
    Gjank
    Poziom 11  

    Witam wszystkich!
    Mam problem jak w temacie.
    Land rover freelander 1,8 16v 2000r nie włączają się wentylatory chłodnicy.
    Podmieniłem już czujnik temperatury płynu ten na 2 piny brązowa kostka, bezpieczniki sprawdzone dobre.
    Dodam jeszcze, że komputer nie pokazuje żadnych błędów i z komputera można wysterować wentylatory.
    Obawiam się, że może być problem gdzieś w wiązkach bo jest to przekładka z anglika i do tego ma gaz sekwencja.
    Miałem wymienić tylko termostat, a walczę z tym już prawie 2 dni.

    1 11
  • #2 01 Lut 2015 13:03
    spinacz
    Poziom 38  

    Komputer widzi prawidłową temperaturę płynu ? Czy jeśli zewrzesz piny w kostce od czujnika temperatury wentylator uruchamia się ? Możliwe że uszkodzony jest sam sterownik silnika i pomimo prawidłowego odczytu bądź nie prawidłowego odczytu nie uruchamia wentylatora.

    0
  • #3 01 Lut 2015 13:11
    Gjank
    Poziom 11  

    Wystarczy, że zdejmę kostkę z czujnika i wentylatory włączają się na maksymalne obroty.

    0
  • #4 01 Lut 2015 13:16
    spinacz
    Poziom 38  

    A co z odczytem wartości temperatury przez komputer ? Zamiast czujnika wsadź tam doświadczalnie potencjometr 10k i sprawdzaj co się dzieje w/g moich danych przy wzroście temperatury rezystancja czujnika spada.
    A czy Ty tam nie masz czasem dwubiegowego wentylatora ? Czy podczas testu wyjść na komputerze masz tylko jeden bieg ?

    0
  • #5 01 Lut 2015 13:41
    Gjank
    Poziom 11  

    Nie jestem typowym elektronikiem, ale czasami proste rzeczy robię.
    Nie mam takiego potencjometru, ale pod kostkę podłączyłem drugi czujnik i podgrzałem go zapalniczką to wentylator się załączył.
    Sprawdzałem na takim samym czujniku i w miarę podgrzewania jego oporność spada.
    Nie chce mi się wierzyć, że 2 czujniki przekłamują temperaturę.
    Na tablicy na pewno przekłamuje bo płyn już zaczyna się gotować termostat dawno otwarty, a wskażnik pokazuje w połowie, ale znowu od wskażnika jest drugi czujnik z jednym kablem, którego też mostkowałem z masą to wtedy wchodzi wskazówka na czerwone a wentylator też nie reaguje, tak że wskażnik nie ma nić z tym wspólnego. Komputer chyba szczytuje temperaturę ze sterownika silnika i z tego czujnika 2-pinowego od sterowania, czy jestem może w błędzie?

    0
  • #6 01 Lut 2015 13:47
    spinacz
    Poziom 38  

    Skoro oba czujniki i dla deski i dla kompa mają zaniżoną temperaturę ponieważ piszesz że płyn się gotuje a wskaźnik i wentylator się nie załącza to po prostu może się on nie gotuję a wyrzuca go poprzez uszkodzenie uszczelki pod głowicą.

    0
  • #7 01 Lut 2015 14:03
    Gjank
    Poziom 11  

    Uszczelka jest w porządku.
    Silnik pracuje normalnie, stopniowo się nagrzewa nic się nie dzieje wskazówka dochodzi prawie do połowy zaczyna się stopniowo otwierać termostat i zaczyna grzać chłodnicę jeszcze pochodzi około 10 min.chłodnica gorąca i zaczyna podnosić płyn w zbiorniczku zdejmę kostkę z czujnika załączą się wentylatory płyn opada i tak można w kolo.

    1
  • #8 01 Lut 2015 14:06
    spinacz
    Poziom 38  

    Możliwe że masz dwustopniowy wentylator i nie masz pierwszego biegu (uszkodzony rezystor), ale teraz nie mam jak sprawdzić czy masz jeden bieg czy dwa.

    0
  • #9 01 Lut 2015 14:13
    Gjank
    Poziom 11  

    Są dwa biegi wentylatora bo pamiętam jak wcześniej robiłem coś w tym aucie to wentylator włączał się na wolnym biegu.

    0
  • #10 01 Lut 2015 14:20
    spinacz
    Poziom 38  

    No to znaczy ze nie masz 1 biegu a przy wyższej temperaturze załącza się drugi który działa. Szukaj uszkodzonego rezystora bądź jakiegoś przekaźnika od biegów wentylatora.

    1
  • #11 01 Lut 2015 14:31
    Gjank
    Poziom 11  

    Dzięki to chyba będzie to.
    Nie wiesz tak na pamięć gdzie znajduję się ten rezystor, żeby nie tracić już więcej czasu na szukanie.
    Już nie raz wymieniałem te rezystory a teraz nawet nie pomyślałem o tym.
    Napiszę o wyniku tej usterki.

    0
  • #12 02 Lut 2015 14:35
    Gjank
    Poziom 11  

    Problem rozwiązany.
    Okazało się, że wystarczy tylko zakręcić korek na zbiorniczku wyrównawczym.
    Wentylatory w tym sprzęcie mają bardzo wysoką temperaturę załączania ok.112 stopni.
    Kończę temat.

    0