Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Galaxy Mk2 2001 turbina (115 km)

piotrek1917 01 Feb 2015 13:36 4113 16
    piotrek1917
    Level 7  
    Witam, mam taki problem że podczas jazdy wyłącza mi się turbina, chwile chodzi i za chwile niema mocy żeby jechać, jak zgaszę silnik i odpalę to znów turbina chodzi i tak samo się dzieje, dodam ze w intercoolerererze mam olei nie wiem też skąd tam się bierze. Z góry dzięki za pomoc :)
    w639
    Level 9  
    Witam musisz podłączyć samochód pod kompa samochód z jakiejś przyczyny odcina turbo wpływ na to ma wiele rzecz zdiagnozuje ci to dobry fachowiec olej w intercoolerze w nie dużych ilościach to nic złego.
    marek1772
    Level 16  
    Turbo masz dobre.Tak się dzieje gdy ciśnienie w kolektorze ssącym jest za niskie lub za wysokie.Czyli turbo nie doładowuje lub przeładowuje.Olej w intercoolerze to rzecz normalna.Pierwsze bez robienia sobie kosztów sprawdź gruchę na turbinie czy po odpaleniu silnika zaciąga kierownicę turbiny.Sprawdź wszystkie podciśnienia szczególnie te z tyłu czy są na miejscu.Jak napiszesz te rzeczy dopiero wtedy mogę więcej pomóc
    piotrek1917
    Level 7  
    z intercoolera aż się leje olei.
    mod22
    Level 28  
    Jeżeli masz duże ubytki oleju możliwe że masz turbinę do regeneracji.Sprawdź luz na wirniku turbiny.
    marek1772
    Level 16  
    Co znaczy że z intercoolera się leje olej.Zdemontowałeś go?Olej w intercoolerze to normalna sprawa .Sam w swoim aucie po przebiegu 19tyś km wylałem z niego ok 100ml oleju(oczywiście mowa o aucie nowym).Powiedziałeś że chwile chodzi i że potem go odcina.Jak uszkodzone turbo może chwile chodzić.Kolego nie wyolbrzymiaj problemu.Sprawdź sterowanie podciśnieniowe turbiny a nie szukaj w niej przyczyny.Potem sprawdzimy czujniki i zaworki elektryczne.
    piotrek1917
    Level 7  
    Co tydzień muszę dolewać olei, a z intercoolera aż się leje.
    marek1772
    Level 16  
    Jak turbina będzie puszczać za dużo oleju to zatka katalizator i komputer też ją odetnie.Nie mówiłeś wcześniej że auto bierze olej.To zmienia postać rzeczy.Dalej jednak nie rozumiem co znaczy że się leje z intercoolera,jakby był szczelny układ zasilania to by się nie lało.Może się tam co najwyżej pocić na połączeniach.Turbo w warunkach normalnej pracy musi puszczać olej ,tak jest skonstruowane ale ten ubytek nie powinien być aż tak widoczny w silniku.Sądziłem że zdemontowałeś intercooler i myślałeś że to anomalia.Jak dużo oleju bierze ?
    mod22
    Level 28  
    marek1772 wrote:
    Jak turbina będzie puszczać za dużo oleju to zatka katalizator i komputer też ją odetnie

Ale jak będzie go puszczać do kolektora ssącego (jedna z dwóch możliwości)to będzie ten olej spalać. Kolega pisze że "leję się z intercoolera" co wskazuje na tą pierwszą możliwość.Więc zastanów się co piszesz.Ponawiam poradę,turbina do kontroli przez kogoś co ma chociażby cień wiedzy na ten temat.
    marek1772
    Level 16  
    Być może w niektórych warsztatach (mod22) wycieki z intercoolera są na porządku dziennym ale na moim warsztacie układy dolotowe powietrza w turbo dieselach są szczelne.Tak więc ponawiam pytanie co to znaczy że się z intercoolera leje.Czy kolega piotrek1917 ten intercooler demontował?Na tym etapie bez tej wiedzy nie możemy trafnie zdiagnozować usterki.Fakt Ze silnik bieże olej nic nie znaczy dopóki nie będziemy wiedzieli w jakich ilościach go przepala.Co do błyskotliwej wypowiedzi mod22 to pragnę poinformować że to właśnie olej wyciekający z turbiny do kolektora ssącego powoduje to ,że w komorze spalania tworzą się związki (cząsteczki stałe) w nadmiernych ilościach ,skutkiem czego może być zatkany katalizator.Natomiast wyciek oleju do kolektora wydechowego spowoduje wzrost temperatury katalizatora do maksimum co spowoduje jego uszkodzenie.W tym ostatnim przypadku zaobserwujemy dym koloru niebieskiego wydobywający się z rury wydechowej.Tym samym nie sądzę żeby ktoś komu z rury wydechowej leciał gęsty niebieski dym i auto brało dużo oleju zakładał post na elektrodzie.Tak więc post mod22 nic dobrego w tym temacie nie przyniósł tylko zakłócił swobodne dochodzenie do sedna sprawy.
    Arkadiusz77777777777
    Level 10  
    marek1772 wrote:
    na moim warsztacie układy dolotowe powietrza w turbo dieselach są szczelne

chcę dodać że nieszczelny układ dolotowy skutkuje zbyt niskim ciśnieniem a co za tym idzie i wyciek oleju do tegoż właśnie układu ,zanim zaczniesz regeneracje turbiny sprawdź szczelność i odmę, która zapchana dostarczy pewną ilość do dolotu powietrza .
    marek1772
    Level 16  
    Po to właśnie jest to forum żeby przeanalizować wszystkie wątki.Najłatwiej jest od razu zrobić remont silnika a jak życie pokazało diabeł tkwi w szczegółach.Kolega piotrek powinien najpierw coś z tym wyciekiem zrobić (Jeżeli się nie okaże że cieknie z intercoolera na stole)
    mod22
    Level 28  
    marek1772 wrote:
    Być może w niektórych warsztatach (mod22) wycieki z intercoolera są na porządku dziennym ale na moim warsztacie układy dolotowe powietrza w turbo dieselach są szczelne.Tak więc ponawiam pytanie co to znaczy że się z intercoolera leje.Czy kolega piotrek1917 ten intercooler demontował?Na tym etapie bez tej wiedzy nie możemy trafnie zdiagnozować usterki.Fakt Ze silnik bieże olej nic nie znaczy dopóki nie będziemy wiedzieli w jakich ilościach go przepala.Co do błyskotliwej wypowiedzi mod22 to pragnę poinformować że to właśnie olej wyciekający z turbiny do kolektora ssącego powoduje to ,że w komorze spalania tworzą się związki (cząsteczki stałe) w nadmiernych ilościach ,skutkiem czego może być zatkany katalizator.Natomiast wyciek oleju do kolektora wydechowego spowoduje wzrost temperatury katalizatora do maksimum co spowoduje jego uszkodzenie.W tym ostatnim przypadku zaobserwujemy dym koloru niebieskiego wydobywający się z rury wydechowej.Tym samym nie sądzę żeby ktoś komu z rury wydechowej leciał gęsty niebieski dym i auto brało dużo oleju zakładał post na elektrodzie.Tak więc post mod22 nic dobrego w tym temacie nie przyniósł tylko zakłócił swobodne dochodzenie do sedna sprawy.

Co do wiedzy i twojego "warsztatu"-czy ty widziałeś idealnie suchy intercooler w trzynastoletnim dieslu? No chyba że kolega dłubie sobie tylko w nówkach.Delikatnie wilgotny od oleju jest na porządku dziennym.A skoro się z niego "leje"to chyba coś jest nie tak.Moim zdaniem puszcza turbina i jest do sprawdzenia anie jak napisał pewien omnibus od razu do remontu.Tak więc jeżeli posiadasz tylko wiedzę teoretyczną z książek lub dopiero opuściłeś szkołę to się nie wymądrzaj i nie obrażaj innych.
    Arkadiusz77777777777
    Level 10  
    mod22 wrote:
    i jest do sprawdzenia anie jak napisał pewien omnibus od razu do remontu

Jestem ciekaw odpowiedzi z warsztatu regeneracji turbin "ile kosztuje sprawdzenie turbiny"

a piotrek1917 określi się czy z połączeń też wycieka olej ?
    mod22
    Level 28  
    Arkadiusz77777777777 wrote:
    Jestem ciekaw odpowiedzi z warsztatu regeneracji turbin "ile kosztuje sprawdzenie turbiny"

Jeżeli jesteś ciekaw to oddaj turbinę to się przekonasz.Jeżeli masz do czynienia z uczciwym człowiekiem to zrobi to w godzinę i koszty są o "niebo" niższe niż regeneracja.Poza tym skoro nie sprawdzi turbiny to jaką ma gwarancję że jest ok,tym bardziej że intercooler jest zalany olejem?
    Arkadiusz77777777777 wrote:
    a piotrek1917 określi się czy z połączeń też wycieka olej ?

A to niby ma wyjaśnić obecność oleju "za" turbiną?
    Arkadiusz77777777777
    Level 10  
    Żeby sprawdzenie było wiarygodne to trzeba rozebrać ,wyczyścić a to od regeneracji już brakuje 300/400 zł. poco klient ma płacić za sprawdzanie,montaż demontaż
    mod22 wrote:
    A to niby ma wyjaśnić obecność oleju "za" turbiną?

Przy nieszczelnym układzie wysokiego ciśnienia ,turbina ma zbyt niskie ciśnienie i nie uszczelnia się w skutek czego olej się leje "za" turbinę.
    Mam teraz Passata AWX i wymieniam uszczelki np 3c0145117h 14zł szt. z powodu lejącego się oleju z turbiny , jaki będzie efekt,zobaczymy.
    piotrek1917
    Level 7  
    mechanik wyciągnął turbinę i okazało się ze jest chycona na panewce.

Dodano po 41 [sekundy]:

i dlatego był olei w intercoomie.