Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Selsyny - jak kiedyś przekazywano informacje o położeniu?

TechEkspert 01 Feb 2015 20:27 15897 14
Optex
  • Selsyny - jak kiedyś przekazywano informacje o położeniu?

Z archiwum elektroniki - selsyny

Część z forumowiczów zapewne pamięta układy oparte o selsyny, obecnie łącza selsynowe zostały praktycznie całkowicie wyparte przez nowoczesne rozwiązania.

Wyobraź sobie, że dostajesz zadanie zaprojektowania układu przekazującego informacje o wychyleniu osi jednej z maszyn do odległej sterowni.
    Może to być np. położenie wskaźnika kierunku wiatru, steru statku, lub kąt otwarcia drzwi schronu atomowego. ;)

W zależności od charakterystyki maszyny do określenia położenia elementu można wykorzystać enkoder (najlepiej absolutny) lub nawet potencjometr.
    Informację z czujnika można przesłać przewodowo jako sygnał analogowy lub jako sygnał cyfrowy łączem miedzianym, światłowodowym, być może radiowym.

Jako wskaźnik może posłużyć wyświetlacz LCD, a nawet wskaźnik analogowy, generalnie wszystko, co czytelnie przekaże informację do operatora.

Zapewne podasz znacznie więcej możliwych realizacji układu.

Załóżmy, że udało się zrealizować projekt, apetyt zlecającego rośnie i tym razem dostajesz zadanie zbudowania układu, który pozwoli poruszać częścią maszyny o zadany kąt w zależności od ustawień na panelu sterującym.
    Tym razem sterujemy przepustnicą pozwalającą na dozowanie cieczy do jakieś maszyny.

Część pobierającą dane o nastawach może być enkoderem, potencjometrem, a także panelem numerycznym. Transmisja dowolna byle niezawodna. Po drugiej stronie kanału transmisji można zastosować serwomotor, który ustawi oś w zadanym położeniu w zależności od otrzymywanego sygnału. W niektórych przypadkach być może zdecydujesz się na sterownik i silnik krokowy lub DC z przekładnią oraz układ śledzący położenie osi. W mniej wymagających zastosowaniach pewnie skusisz się na serwo modelarskie.

Rozwiązania znów można mnożyć dość długo.

Teraz załóżmy, że w dziwnych okolicznościach cofasz się w czasie o 50 lat i dostajesz zadanie wykonania dwóch powyższych układów.
    Okazuje się że jest problem z kupnem układów nowoczesnej automatyki ;)
    Po opisaniu problemu okazuje się, że rozwiązaniem zarówno zadania przeniesienia informacji o położeniu kątowym wału, jak również zdalnym obracaniem wałem (wykonaniem pracy) o zadany kąt jest selsyn.

Czym są selsyny?

Po przeczytaniu dotychczasowego tekstu wiesz dokładnie, jakie zadania mogą realizować selsyny, ale jak są zbudowane?

Selsyn posiada konstrukcję zbliżoną do silnika z trójfazowym uzwojeniem stojanu, oraz jednofazowym uzwojeniem wirnika. Selsyn posiada trzy zaciski połączone z uzwojeniem stojanu połączonym w gwiazdę oraz dwa zaciski połączone z uzwojeniem wirnika. Prąd do wirnika doprowadzony jest przez pierścienie oraz szczotki.
    Tak można wyobrazić sobie wirnik:

Teraz tworzymy wokół wirnika trójfazowe uzwojenie połączone w gwiazdę:
    Cewki przesunięte są o kąt 120°.

Na obudowę wyprowadzamy jeszcze zaciski doprowadzające prąd do wirnika przez szczotki:

Schematycznie możemy przedstawić nasz selsyn następująco:

I teraz najciekawsze, jak połączyć selsyny, aby jeden z nich odwzorowywał ruchy drugiego?
    Potrzebujemy pięciu przewodów. Łączymy równolegle wyprowadzenia zasilające uzwojenia wirnika (dwa przewody). Łączymy ze sobą każdą z odpowiadających faz (trzy przewody).

Aby urządzenia działały, zasilamy prądem przemiennym uzwojenia wirników:

Napięcie zasilania selsyn były różne, mogły wynosić 220V, 110V, 45V oraz wiele innych, częstotliwość niekoniecznie musiała wynosić 50Hz, często stosowane było napięcie o częstotliwości 400Hz.

Jak łatwo sobie wyobrazić - w łączu selsynowym mogło pracować więcej wspólnie połączonych jednostek, w efekcie można było zbudować układ z wieloma wskaźnikami. W praktycznych realizacjach pojawiały się także uzwojenia i układy (RC) tłumiące drgania. Selsyn mógł posiadać także jednofazowy stojan oraz trójfazowe uzwojenie wirnika. Zdarzały się rozwiązania z trójfazowym stojanem i wirnikiem. Większość z Was zauważyła zapewne, że selsyn można zastosować jako mechaniczny przesuwnik fazy. Selsyn mógł zostać wyposażony w przekładnię, a także służyć do budowy prostego sterowania nadążnego z odrębnym silnikiem napędowym (coś podobnego do obecnego serwa modelarskiego). Działanie selsyn w praktyce sprawdzamy tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4001320.html

W serwisie YT można odnaleźć wiele filmów pokazujących działanie selsyn, przykładowa znaleziona prezentacja działania:

Tutaj możemy zobaczyć zestaw ewaluacyjny z selsynami ;)

Tak to kiedyś bywało - stosując selsyn, można było przekazywać informacje o położeniu osi przy pomocy połączeń elektrycznych.

Trafiliście kiedyś na urządzenie z selsynami?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4923 posts with rating 4012, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
  • Optex
  • Optex
    mobak
    Level 14  
    Witam. Kilkanaście lat temu z selsyna zrobiłem zadajnik do napędu tyrystorowego. W porównaniu z potencjometrem niezniszczalny.
    Cowboy zagrabie
    Level 31  
    Również widziałem Dipol kierunkowy na pasmo 2m obracany za pomocą selsyn, jednak był problem z bezwładnością układu, i precyzyjnym ustawieniem azymutu.
    TechEkspert
    Editor
    Selsyn jako zadajnik do napędu to ciekawy pomysł. W zastosowaniach krótkofalarskich niedoskonałości rekompensowała pewnie prosta konstrukcja układu oraz niskie ceny używanych selsyn.
    kowal011
    Level 21  
    TechEkspert wrote:
    Trafiliście kiedyś na urządzenie z selsynami ?
    Codziennie się spotykam ze względu na moją pracę.
    Najzabawniejsze jest tłumaczenie i wytrzeszcz oczu stażystów/praktykantów i natychmiastowe pomysły zastąpienia selsynów tarczami i arduino.

Dokładność można zwiększyć najprościej przekładnią połączoną z osią drugiego (wykonawczego) selsynu
    KtosNieznajomy
    Level 11  
    Jakieś 2 może 3 miesiące temu w szkole na pracowni łączyliśmy układ 2 selsynów.
    TechEkspert
    Editor
    Czyli selsyny nadal można spotkać w użytkowanych układach. Może jako praktycy przybliżycie krótko temat dlaczego stosowane są częstotliwości rzędu 400Hz oraz jak są wytwarzane na potrzeby łącza selsynowego ?
    kowal011
    Level 21  
    @TechEkspert Sprawność/wydajność zródeł prądu AC przy częstotliwości 400Hz jest dużo większa (proszę mnie nie poprawiać, nie jestem energetykiem, podaję powód dlaczego większość zdobycznych selsynów jest na napięcie o f=400Hz).
    Na samolotach każdy kilogram się liczy, a poza tym przy 400Hz mamy dużo większą dokładność selsynu... więcej zdradzić nie mogę, ale jeżeli znasz rosyjski sam dowiesz się wszystkiego czego chcesz (strony zakończone .ru oraz .ua).
    Flesz
    Level 22  
    Zasada działania i konstrukcja selsynu zbytnio nie odbiegają od zasady działanie i konstrukcji resolvera, przynajmniej od strony selsynu zadającego.
    Resolvery są do dzisiaj stosowane w robotach przemysłowych.
    hobbyelektronik
    Level 27  
    Miałem z nimi do czynienia przez 15 lat na wytwórni mas bitumicznych Teltomat.
    Nadajniki zamontowane są na wagach: mączki i kruszywa, odbiornik znajduje się w kabinie sterowniczej gdzie ustawiane są kontaktrony, na wskazówce przyklejony jest mini magnesik który po najechaniu na kontaktron przełącza frakcje na dozatorze.
    To tak w skrócie..........
    17ff
    Level 11  
    Selsyny pamiętam z zajęć w Technikum, które ukończyłem 20lat temu. Miały taką dziwną nazwę ale zaintrygowało mnie to , że przy pomocy maszyn podobnych do silników można na "odległość" przekazywać położenie kątowe a w efekcie płynnie sterować jakimś urządzeniem czy wskaźnikiem.
    SQ9PXB
    Level 27  
    Czesc

Ja dodam tylko od siebie, ze w ciągle można kupić nowe rotory do anten - wlasnie z wykorzystaniem selsyn.

Pozdrawiam
    selsyn.pl
    Level 1  
    W ruskiej szlifierce magnesowej można spotkać selsyny do ustalenia zakresów szlifowania. Maszyna z lat 70 więc jak widać selsyn jest nie do zajechania.