Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka z niskiej/średniej półki dla rodziny 2+1

gwiazda90 01 Feb 2015 23:10 3585 6
    gwiazda90
    Level 9  
    Witam
    Stoję przed zakupem pralki, jakoś wcześniej nie przykładałem zbytniej uwagi do funkcji tego urządzenia itd. Pralka będzie służyła dla młodego małżeństwa z świeżo narodzona pociechą. Rozważam zakup pralki z niskiej półki jednakże jeżeli warto dorzucić trochę w zamian za wymierne korzyści to jak najbardziej nie widzę przeszkód.
    Zrobiłem wstępne rozeznanie i oto na jakie zwrócilem uwagę:

Samsung WF1700WCC (ok 999)
    Znalazłem ją w sklepie internetowym wydawała się posiadać sensowne funkcje i niezły stosunek ceny do jakości
    BEKO WMB 51032 (799)
    Sprzedający w Media Markt stwierdził, że w tej cenie to absolutna rewelacja
    GORENJE W 6503/S (1200)
    Spedający zachwalał bezawaryjność, bezsczotkowy silnik jednakże wydawała mi się wizualnie dosyć archaiczna
    BEKO WMX 61243 (1350)
    Przy tej pralce zatrzymaliśmy się na długo choć jest dużo droższa to sprzedający zachwalal rozwiazania w tej pralce, programy (Baby Protect) itd
    AMICA EWAI 7123CD (ok 1200)
    Rzucilismy okiem tylko na nią zaglebiajac sie w szczegoly

Po konsultacjach z ojcem, który radził żebyśmy szukali pralki z rozbieralnym bębnem, żeby w przyszłości można było wymienić łożyska.
    Czy któraś z tych wyżej wymienionych posiada takowe, którą ewentualnie polecacie a może jeszcze jakąś inną?
    Jak wspomniałem BEKO 61243 bardzo nam się spodobała ale czy to tylko dobry marketing i pr sprzedającego ?
    maciolo
    Level 1  
    Hejka nie dawno miałem podobny dylemat po wielu godzinach spędzonych w elektro-marketach i w internecie mój wybór padł na Boscha WAE20492PL
    - produkowana w Polsce
    - wymienne łożyska
    - no i ładna
    cena to około 1400 PLN
    gwiazda90
    Level 9  
    Jesteś pewien, że ma wymienne łożyska? Mój kumpel miał Boscha zadowolony bo patrzy że na śruby skręcony a jak się okazało to śruby dociągnęły klej i i tak nici z rozbiórki.
    Póki co to jestem w kropce a jedyne konkretne rzeczy które wiem
    Beko - każda ma klejony
    Gorenje wymienione wyżej rozbieralne

Niestety konsultanci na infoliniach (m. in Samsunga) w nosie mają klientów i zasłaniają się tajemnicą handlową.
    W jednym ze sklepów Pan był na tyle miły że przechylił pralkę Beko zrobil mi zdj klejonego zbiornika i Samsunga 1702wcc który na łączeniu posiadał śrubki. Nie daje mi to jednak pewności co do rozbierania.
    Coraz bardziej skomplikowane to wszystko, jak braknie mi sił to wezmę to Beko bo ma 5 lat gwarancji albo jakiegoś droższego Samsunga też z 5letnią.
    Przemeek1988
    Level 22  
    Witam,
    wszystkie modele Bosch z serii WAE są produkcji polskiej i mają skręcany zespół piorący, z wymianą łożysk nie ma problemu. Bardzo dobre pralki za stosunkowo niewielkie pieniądze. Na korzyść przemawia także obsługa serwisowa na wysokim poziomie (własna sieć serwisów), jeden z nielicznych producentów, dla których klient jest ważny także po zakupie sprzętu.
    Gorenje również polecam, co prawda nie mają własnych serwisów fabrycznych, za to świetne podejście do klienta, raczej załatwiają sprawy polubownie z korzyścią dla użytkownika.
    Podany przez ciebie model W 6503/S ma zespół piorący klejony /nierozbieralny/ podobnie jak wszystkie pralki tego producenta o głebokości 44cm i ładowności bębna 6kg.
    Pozostałe pralki, tj. wszystkie pełno wymiarowe i o pojemności bębna 7kg wzwyż mają zespół piorący skręcany na śruby. Pralki są produkowane w ich fabrykach w Słowenii. Również polecam, jakość na podobnym poziomie jak Bosch/Siemens.

Pozdrawiam
    gwiazda90
    Level 9  
    @Przemeek1988

Nareszcie jakieś konkrety się dowiedziałem !
    A może masz jeszcze wiedzę, jak sytuacja wygląda przy Samsungu ?
    Mając do dyspozycji dajmy na to te 1400 zł co byś wybrał ?
    Takiego Boscha z 2 letnią gwarancją czy Samsunga/Beko (z tej nowej serii Superia) z 5letnią ? a może jeszcze coś innego ?
    Zauważyłem też pewną prawidłowość Bosch z serii
    WAE ładowność 7kg
    Gorenje także z ładownością 7kg
    mają rozbieralny zespół piorący
    ponadto w sklepie sprzedawca połoźył się pod Samsungiem, także 7 kg i były śruby
    Przemeek1988
    Level 22  
    gwiazda90 wrote:

Zauważyłem też pewną prawidłowość Bosch z serii
    WAE ładowność 7kg
    Gorenje także z ładownością 7kg
    mają rozbieralny zespół piorący
    ponadto w sklepie sprzedawca połoźył się pod Samsungiem, także 7 kg i były śruby

Modele Bosch z rozbieralnym zespołem piorącym to następujące serie:
    WLG: 5kg - produkowane w Rosji (St. Petersburg)
    WAY: 9kg, WAS 8kg - produkowane w Niemczech (Nauen)
    WAE: 6kg i 7kg - produkowane w Polsce (Łódź)

Jeśli chodzi o Gorenje- zespół piorący klejony jest tylko w modelach slim z uwagi na fakt, że głębokość tych pralek to 44cm wliczając w to wystające drzwi i węże z tyłu pralki.

Jeśli miałbym wybierać między Bosch, Gorenje, Samsung wybrał bym Boscha WAE z uwagi na fakt dobrej obsługi klienta, sieci własnych serwisów fabrycznych a także dobrej jakości samego urządzenia. Gorenje postawił bym na tej samej "półce" jakościowej co Bosch.

Na temat Samsunga się nie wypowiadam, aczkolwiek uważam że mają agresywny serwis.
    gugip
    Level 11  
    Witam,
    A czy ktoś wie na temat pralek Beko?
    Znalazłem informację, że do 30.09.2015 po zarejestrowaniu zakupu na stronie producenta dostaje się 5 lat gwarancji na wybrane produkty. Są to między innymi pralki:
    WMB 61242 PLPTM
    WMB 71042 PTLMA
    WMB 71233 PLPTM
    WMB 71242 PLPTLMA
    WMB 71243 PLPTLMA
    Czy w tych pralkach można wymieniać łożyska?
    Czy ktoś wie co oznaczają literki przed oznaczeniem cyfrowym pralki takie jak WMB, WMY, WMN, WMX?
    Pozdrawiam