Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch Vero Professional 100 - Uszkodzenie płyty głównej

Langust 02 Feb 2015 13:34 3360 3
    Langust
    Level 11  
    No i stało się. Podczas naprawy Bosch Vero Professional 100 udało mi się podsmażyć elektronikę. Problemem był pierwotnie młynek: zblokowany z usterką mocowania dolnego żarna. Udało mi się to naprawić, całość działała ok, a dla sprawdzenia zaparzyłem kilka kaw i obeszło się bez problemów. Później jednak, po zamknięciu całości i pracach konserwacyjnych (czyszczenie / odkamienianie) i zrobieniu jednej kawy młynek przestał reagować. Komunikat o braku kawy pojawiał się nawet bez chwilowej pracy młynka. Założyłem że elektronika zczytuje zerowy prąd silnika młynka. Okazało się że termik na silniku młynka puścił. Wymieniłem na podobny (minimalnie wyższa temperatura znamionowa) i wziąłem się za test... i tak przy akompaniamencie strzału z komutatora silnika młynka wywaliło bezpiecznik. Po czasie dotarło do mnie że zmierzony wcześniej opór na komutatorze był niski - 37ohm co musiało doprowadzić do przeciążenia... mea culpa. Silnik był w raczej średnim stanie i zapewne stąd chwilowe przeciążenie.
    Po odłączeniu młynka elektronika nie reagowała już prawidłowo; stan jak na zdjęciach.

Bosch Vero Professional 100 - Uszkodzenie płyty głównej Bosch Vero Professional 100 - Uszkodzenie płyty głównej Bosch Vero Professional 100 - Uszkodzenie płyty głównej

Stan: po podłączeniu do zasilania wyświetlacz podświetla się na chwilę i gaśnie, zapalają się LEDy pod przyciskami włącznika i „start”. Ponadto daje się słyszeć pisk z płyty elektroniki. Zgaduję że przetwornica padła.

Aktualnie w ramach próby naprawy, załatałem to co ewidentnie strzeliło, tzn: „pobrałem” identyczny triak z nieużywanego obwodu podgrzewacza filiżanek i zrobiłem obejście przepalonej ścieżki na dole płyty. Stan jednak bez zmian, objawy jak wcześniej.

Czy ktoś dysponuje może przyzwoitą serwisówką, schematem elektroniki? Może ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ma pomysł gdzie zacząć? Wszelka pomoc i rada mile widziane!
    Pozdrawiam
    WL
    Langust
    Level 11  
    Gwoli aktualizacji tematu.
    Padnięty był mostek gretza w obwodzie zasilania młynka (4 x dioda S2M) – tymczasowo podmieniłem go zintegrowanym mostkiem.
    Ponadto 79M05 został „trafiony” i 12V przepuszczał bez stabilizacji. Tymczasowo podminiłem na 7905. Nadal nic, stabilizator przegrzewa się.
    Sprawdzenie typowych komponentów z części logicznej (Vcc / Vss ~0ohm) sugeruje że może być gdzieś zwarcie na obwodzie zasialania 5V.
    Podejrzewam też problem z LNK304, jednak nie wiem jak go diagnozować.

Załączam ogólne zdjęcia:
    Bosch Vero Professional 100 - Uszkodzenie płyty głównej Bosch Vero Professional 100 - Uszkodzenie płyty głównej

Temat nadal aktywny – czy ktoś ma jakieś przemyślenia / serwisówkę / schemat elektroniczny którymi mógłby się podzielić?
    Wszelka pomoc mile widziana.
    Pozdrawiam
    konradkarolina
    Level 8  
    Witm, mam bardzo podobny problem z ekspresem co Pan. Mianowicie uległ uszkodzeniu element widoczny na pierwszym djęciu.
    Po podłączeniu do zasilania wyświetlacz podświetla się na chwilę i gaśnie, zapalają się LEDy pod przyciskami włącznika i „start”. ekspres nie wydaje żadnych dźwięków. Czytałem że Pan zastąpił element innym. Chcę go kupić jednak nie posiadam schematu a element tak został spalony że nie widać oznaczenia. Byłbym wdzięczny za pomoc.
    Langust
    Level 11  
    Niestety potrzebny był dawca głównej płyty elektroniki. Prześledziłem zwarcie na linii 5VDC (izolowanie poprzez lokalne przerywanie ścieżek) i okazało się że jest na głównym uC. Gra nie warta świeczki. Taka elektronika...400VDC jest rozprowadzone po połowie powierzchni pcb, brak zabezpieczeń, czy izolacji obwodów...jak coś leci to na całego.
    pozdrawiam