Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-Link Archer C20 - Router TP-Link Archer C20i + UPC

Fland 03 Feb 2015 08:18 2373 10
    Fland
    Level 9  
    Witam serdecznie.
    Mam bardzo nietypowy problem, a dlczego takie nietypowy zaraz sie przekonacie :)
    Posiadam router jak powyzej wraz z modemem Cisco od UPC (poprzedni Ubee zostal wymieniony na Cisco). Problem polega na tym, ze podczas gry np w Heart of the Storm rosna strasznie pingi, a kiedy przelacze sie na LAN wszystko wraca do normy. Przeinstalowalem system, sprawdzalem na dwoch sieciowkach, sprawdzalem na dwoch routerach - problem w kazdym z przypadkow jest taki sam. Teraz moje pytanie : czy moji dwaj synowie , ktorzy w tym samym czasie ogladaja na YT, siedza na fejsbadziewiu moga generowac taki ruch w sieci , ze obciazaja znaczaca polaczenie bezprzewodowe??
    LAN dziala wtedy normalnie podczas gry.

Ma ktos jakis pomysl co kurcze sie dzieje ?:)

Pozdrawiam i pomozcie :D
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Może tak być - materiał video potrafi bardzo obciążyć łącze.

Ustaw ograniczenie na pasmo jakie mogą wykorzystać tak aby jakaś niewielka cześć pozostałą zawsze wolna.
    Fland
    Level 9  
    Pomoze mi ktos jak to zrobic ?? Ogolnie cos takiego jak QOS nie mam, mam opcje ACCESS CONTROL, gdzie najprawdopodobniej mozna cos takiego ustawic. Tylko, ze ja totalnie sie na tym nie znam, nie wiem jakie wartosci ustawic , nie wiem do czego sluza pewne opcje a nawet jak doczytam, nie do konca wiem do czego sluza :)

Tak to mniej wiecej wyglada.
    mbo
    Access control może co najwyżej zablokować dostęp.

Według opisu producenta masz:

Funkcja kontroli pasma w oparciu o adres IP umożliwia administratorowi wydzielenie określonego pasma dla każdego z komputerów w sieci
    mbo
    Dokładnie - możesz tą opcje wykorzystać.
    mbo
    Tak jak pisałem zostaw trochę pasma np. 256/128 tylko dla siebie.
    Dla gry sieciowej powinno wystarczyć.
    mbo
    Będzie tak działać, tylko to będą narzekać i będzie się łaćze marnować.

Ustaw ograniczenie np. 55/4.