Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki amplituner kupić do 600zł

Koniczuła 03 Feb 2015 22:37 3036 11
    Koniczuła
    Level 7  
    Dzięki za odpowiedzi, mam stary amplituner Yamaha rx-350+te dwa Altusy 110, subwoofer magnata tak jak pisałem wcześniej i jeszcze 2 kolumny panasonica z wbudowanymi subwooferami. Gra to bardzo fajnie i czysto jak słucham nawet po cichu, ale amplituner nie ma pilota bo jest stary i muszę za każdym razem wstawać ustawiać suba. i amplituner na tonach niskich. Stwierdziłem że muszę kupić nowy amplituner z pilotem i kupić głośnik centralny tonsila i z czasem zamiast tych panasonica coś innego, żeby oglądać filmy chyba w 5.1, ale też żeby nie straciło na mocy i jakości dźwięku stereo. Zauważyłem że onkyo ma duży pobór mocy, ale nie wiem jak z jakością dźwięku i jak to będzie razem współpracować, myślę też o Yamaha. Co proponujecie ? Pomóżcie
    k52
    Level 32  
    Jeśli zależy Ci na dobrej jakości słuchanej muzyki kupuje się wzmacniacz stereo. Amplituner kina służy do czegoś innego, jego nazwa nie jest przypadkowa;) Warto kupić lepsze kolumny, grające zwyczajnie lepiej, potężnej, duet altusy i amplituner kina to będzie porażka dźwiękowa.
    Twoje zmartwienie co do poboru mocy jest słuszne, niedrogim amplitunerom często brakuje mocy i siły na mocniejsze granie i większe kolumny.
    ares271
    Level 14  
    Posiadasz dwie kolumny plus sub czyli 2.1 a chcesz kupić amplituner 5.1 czy 7.1 .Ja tu sensu nie widzę jeżeli nie chcesz kupić dodatkowych kolumn.Nie będę już pisał o ścieżkach dźwiękowych w filmach.
    Koniczuła
    Level 7  
    Dzięki za odpowiedzi, mam stary amplituner Yamaha rx-350+ te dwa Altusy 110 subwoofer magnata tak jak pisałem wcześniej i jeszcze 2 kolumny panasonica z wbudowanymi subwooferami. Gra to bardzo fajnie i czysto jak słucham nawet po cichu, ale amplituner nie ma pilota bo jest stary i muszę za każdym razem wstawać ustawiać suba. i amplituner na tonach niskich. Stwierdziłem że muszę kupić nowy amplituner z pilotem i kupić głośnik centralny Tonsila i z czasem zamiast tych panasonica coś innego, żeby oglądać filmy chyba w 5.1, ale też żeby nie straciło na mocy i jakości dźwięku stereo. Zauważyłem że onkyo ma duży pobór mocy, ale nie wiem jak z jakością dźwięku i jak to będzie razem współpracować, myślę też o Yamaha. Co proponujecie? Pomóżcie.
  • Helpful post
    k52
    Level 32  
    Jeśli masz duży ok. 25-30m pokój i dlatego planujesz raczej duże podłogówki, to musi startować z poziomu np. Onkyo tx636, Denona x2100, Pionera vsx 924.
    Jak mniejszy ok. 20m starczą , niewielkie kolumny pokroju Monitor audio mr4, Pylon pearl 25 i wtedy też starczy klasę niżej amplituner typu Pioneer vsx824, 528, Denon x1100, pewnych rzeczy nie przeskoczysz, bo potem będzie jakoś, a nie jakość zwłaszcza w muzyce. W miarę możliwości lepiej kupić mocny 5.1, niż 7.1 jak nie planujesz tylu kolumn, choć niestety 7,1 jest coraz więcej i ta moc znów gdzieś ucieka . Plusem nowych będą funkcje multimedialne typu radio www, wejścia hdmi, usb .
    Koniczuła
    Level 7  
    Witam mam pokój 19-20m chciałem te Altusy 110 dać na przód i jakieś dokupić na tył. Jeżeli chodzi o amplituner to ten Denon jest niezły a co sądzisz o http://allegro.pl/amplituner-kina-domowego-Onkyo-ht-r508-komplet-i5047300303.html bo taki mogę kupić tylko czytałem na forum że coś jest nie tak z hdmi w niektórych modelach to prawda? Albo http://allegro.pl/amplituner-Yamaha-rx-v559-pilot-i5034805012.html czy coś takiego mi wystarczy czy może jest jakiś lepszy model w podobnej cenie, a lepiej grający?
  • Helpful post
    ares271
    Level 14  
    Ten Denon to już wysoki model ,a te co podałeś to nic ciekawego.
    Koniczuła
    Level 7  
    Chyba macie racje mam teraz 2 amplitunery Onkyo tx-sr606 i wam powiem jak dla mnie to daje bardzo mało basu nawet z subwooferem a wszystko ustawione na full. Yamaha już trochę lepiej str-db457 tylko jak słucham cicho to nie to samo co stary amplituner stereo.Wydaje mi się że ten Denon chyba będzie najlepszy kolega ma ale model starszy to zobaczę chociaż jaki daje bas, a jak nie to może doradzicie jakiś amplituner albo wzmacniacz z pilotem na cztery kolumny Tonsil Altus 110 stereo i pod ten subwoofer Magnata Supreme Monitor 302a. Pomóżcie proszę

Dodano po 27 [minuty]:

Przepraszam model Yamahy to Rx-v457, a nie Str-db457

Dodano po 4 [godziny] 47 [minuty]:

Dzisiaj pożyczyłem trzeci amplituner Tym razem Sony Str-dg510 i wam powiem na razie grał najczyściej i miał najwięcej basu, aż musiałem zmniejszyć co w tamtych modelach się nie zdarzyło. Może wybiorę Sony, ale zależy mi na lepszym modelu, ale żeby nie stracił na jakości dźwięku tylko zyskał pomóżcie.
    Koniczuła
    Level 7  
    Witam nawiązując do mojego tematu znalazłem amplituner Denona Avr-3805, Denon Avr-1910 i Pioneer VSX-2014i. Bardziej chodzi mi o Denony a szczególnie ten pierwszy, co możecie o nich napisać i jaki byście wybrali. Chyba że macie jakieś swoje propozycje innych amplitunerów.
    manfred18
    Level 16  
    Sony 570ES. Polecam, bo świetnie zgrywa się z tymi kolumnami.
    Koniczuła
    Level 7  
    I w końcu zakupiłem amplituner firmy Denon tak jak mi doradziliście tylko model wyższy Avr-3805 i wam powiem, że jestem bardzo zadowolony. Amplituner waży 16 kilo jakość wykonania jest bardzo dobra, ale chodziło mi bardziej o słuchanie muzyki, mieliście racie gra najlepiej z tych wszystkich co miałem do sprawdzenia. Z moim zestawem kolumn gra to bardzo fajnie i czysto, jeżeli chodzi o kino nie mam żadnych zastrzeżeń, jednym słowem mówiąc to jest to czego oczekiwałem dzięki za wskazówki dotyczące amplitunera pozdrawiam.