Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Mondeo MKIII - Niskie napiecie w instalacji pomimo normalnego napiecia aku

mkaminski100 04 Lut 2015 00:12 1209 17
  • #1 04 Lut 2015 00:12
    mkaminski100
    Poziom 18  

    Od pewnego czasu widze, ze oswietlenie wnetrza auta jest jakby "przygaszone" przed wlaczeniem silnika. Wtedy napiecie na gniezdzie zapalniczki i zarowki oswietlenia wskazuje 10-11V.

    Po odpaleniu wszystko wraca do normy, a alternator laduje do ok 14V. Napiecie w gniezdzie jest wtedy na poziomie 12-13V.

    Dzis jednak podlaczylem prostownik i tak jak na akumulatorze napiecie wynosi prawie 13V tak w zapalniczce i na zarowce jest jednynie 10.5 do 11.4V.

    Sprawdzalem masy pod reflektorami i sa w porzadku. Masa na skrzyni tez nie wyglada na skorodowana, ani luzna.

    Czy ktos moze podpowiedziec gdzie jest poprowadzone zasilanie miedzy akumulatorem a reszta instalacji? Wychodzi na to, ze gdzies na tym polaczeniu jest problem.
    Dziekuje

  • #2 04 Lut 2015 00:20
    janek1815
    Poziom 38  

    Nie grzeją Ci się przypadkiem przewody na plusowej klemie? U mnie objawy były podobne i po odpaleniu auta po kilku minutach nie można było dotknąć plusowej klemy. Niby fabrycznie pozaciskane ale pewnie coś się utleniło i był taki efekt.

  • #3 04 Lut 2015 00:29
    mkaminski100
    Poziom 18  

    Nie, klemy sa w porzadku. Napiecie podawane przez prostownik jest bezposrednio na klemy, wiec napiecie w srodku auta powinno byc wysze, tym bardziej, ze na postoju prad pobierany jest dosc niski

  • #4 21 Lut 2015 13:17
    mkaminski100
    Poziom 18  

    Temat dalej aktualny.
    Napiecie na akumulatorze przy wylaczonym silniku i po nocy wynosi 12.3V, wiec super, ale w kabinie juz tylko 10V.

    Co reguluje napiecie miedzy instalacja alternatora i aku a reszta, bo wyglada jakby nieprawidlowo bylo zanizane o ok 2V.

  • #5 21 Lut 2015 13:45
    marek majchrzak
    Poziom 18  

    Witam.
    Skoro już wiesz jak zmierzyć napięcie to:
    -sprawdź spadek napięcia między klemą minusową a minusem gniazda zapalniczki
    -sprawdź spadek napięcia między klemą plusową a plusem gniazda zapalniczki.
    Na zakresie woltomierza 2DCV nie powinno przekroczyć 10 %
    W ten sposób eliminujesz jeden z biegunów zasilania.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Sorry nie 10% tylko 0.020 V

  • #6 21 Lut 2015 14:22
    gimak
    Poziom 36  

    mkaminski100 napisał:
    Co reguluje napiecie miedzy instalacja alternatora i aku a reszta, bo wyglada jakby nieprawidlowo bylo zanizane o ok 2V.


    Nic nie reguluje, ale napięcie w danym punkcie jest obniżane przez spadki napięcia na stykach połączeń przewodów na drodze prądu do tego punktu. Te spadki się sumują i w efekcie w danym punkcie mierzone napięcie jest różnicą między napięciem na klemach akumulatora i sumą spadków napięcia po drodze. Więc należałoby to wszystko przejrzeć, ale zacząłbym od samej zapalniczki, jeżeli tylko tam jest takie niskie napięcie.
    Może być zaświnione samo gniazdo zapalniczki, jeżeli służyło często do odpalania cygar. Miałem taki przypadek, że w takim gnieździe nie było wcale napięcia, a wystarczyło tylko w nim wyczyścić styki, co nie było takie proste, bo osad był dosyć twardy i oporny na czyszczenie.

  • #7 21 Lut 2015 15:11
    marek majchrzak
    Poziom 18  

    mkaminski100 napisał:
    Od pewnego czasu widze, ze oswietlenie wnetrza auta jest jakby "przygaszone" przed wlaczeniem silnika. Wtedy napiecie na gniezdzie zapalniczki i zarowki oswietlenia wskazuje 10-11V.


    Dodano po 2 [minuty]:

    Czytał kolega gimak czytał pierwszy post?

  • #8 21 Lut 2015 15:35
    gimak
    Poziom 36  

    Tak czytałem i nie widzę tu nic sprzecznego z tym co napisałem, o zwiększonych spadkach napięcia na stykach (połączeniach) będących na drodze do gniazda zapalniczki i może do żarówki oświetlenia. Napisałem trochę inaczej to, co kolega napisał - napisałem dlaczego tak jest.
    A to wrażenie "przygaszenia" żarówki przed uruchomieniem silnika może wynikać z tego, że żarówka zawsze będzie trochę jaśniej świeciła przy zwiększeniu napięcia o ok. 2V po podjęciu pracy przez alternator.
    Później autor skupiła się już wyłącznie na gniazdku zapalniczki.

  • #9 21 Lut 2015 16:36
    mkaminski100
    Poziom 18  

    Dziękuję bardzo za pomoc i odpowiedzi.
    Tak jak juz napisałem, wszystko poza alternatorem i aku ma niskie napięcie. Zmierzyłem napięcie pomiędzy akumulatorem a żarówka postojowa i jest tak:
    Napięcie na akumulatorze 12.3v
    Napięcie na żarówce 10v
    Napięcie między minusem akumulatora a + na zarowce jest 12.3
    Napięcie między + akumulatora a - żarówki jest 10v

    Słaba masa? Te na silniku i pod lampami sprawdzałem, więc gdzieś musi być coś w skrzynce.

  • #10 21 Lut 2015 17:33
    T5
    Moderator Samochody

    A którędy idzie prąd do skrzynki? Jakie jest napięcie na "wejściu " do skrzynki? Gdzie się te prądy rozchodzą na światła i na gniazdo zapalniczki? I którędy? ;)

  • #11 21 Lut 2015 17:59
    ToJestNick
    Poziom 29  

    Nadmienię, że napięcie na akumulatorze masz za niskie... Powinno być minimum 12.6V przy w pełni naładowanym akumulatorze.


    Masy proponuję nie sprawdzać, tylko odkręcić- wyczyścić, nasmarować ewentualnie smarem miedzianym i porządnie dokręcić.

  • #12 21 Lut 2015 18:03
    marek majchrzak
    Poziom 18  

    marek majchrzak napisał:
    -sprawdź spadek napięcia między klemą minusową a minusem gniazda zapalniczki

    Może się powtarzam ale sprawdź to.
    Następnie pomyśl : skąd dostaje "-" twoje gniazdo zapalniczki?; z aku ? czy może z karoserii pojazdu ?
    Rusz głową, powodzenia.

  • #13 21 Lut 2015 18:42
    mkaminski100
    Poziom 18  

    T5 - Jak pamietam czerwonym kablem od aku. Bede musial sprawdzic. Dalej nie wiem jak ida, ale jezeli tyle odbiornikow ma za niskie napiecie to wskazuje na mase.
    ToJestNick - to jest napiecie po nocy na zimno. Aku byl sprawdzany elektronicznie i jest w 100% sprawny.
    Marek Majchrzak - Jak sprawdzic spadek napiecia miedzy minusami? Nie musi byc zapalniczka, bo jak napisalem na postojowce jest tez 10V, wiec moge tak sprawdzic (zarowke mam przy akumulatorze).
    Sprawdzilem spadek pomiedzy przeciwnymi biegunami miedzy aku a odbiornikiem i miedzy minusem na akumulatorze a na odbiorniku byl dosc spory spadek. O tym pisalem we wczesniejszym poscie. no chyba, ze niepoprawnie dokonalem badania.
    Jezeli poprawnie to wg mnie jest to slabe polaczenie masowe, ale te na silniku sprawdzilem, wiec skrzynka?

  • #14 21 Lut 2015 19:12
    gimak
    Poziom 36  

    mkaminski100 napisał:
    Jak sprawdzic spadek napiecia miedzy minusami?

    W podobny sposób jak tu:
    mkaminski100 napisał:
    Napięcie między minusem akumulatora a + na zarowce jest 12.3
    Napięcie między + akumulatora a - żarówki jest 10v

    Z tą różnicą, że mierzysz między "+" aku i "+" żarówki i masz wtedy spadek napięcia na tym połączeniu i tu masz na tym zakresie 0, ale jak dasz mniejszy zakres np 2000 mV, to coś tam się pokaże, bo jakiś spadek musi być - byle mały,
    oraz międz "-" aku i "-" żarówki i to będzie spadek napięcia na tym połączeniu, będzie ok. 2 V (na podstawie tego co podałeś w drugim cytacie), a więc bardzo dużo.

  • #15 21 Lut 2015 19:27
    mkaminski100
    Poziom 18  

    Miedzy + aku a + zarowki - 0.35V (na postoju) do 0.47V (na pracujacym silniku)
    Miedzy - aku a - zarowki - - 1.10V (na postoju) do 1.97 (na pracujacym silniku)

    To sa pomiary przy wlaczonej zarowce. Moge sprawdzic bez zamknietego obiegu jezeli to ma znaczenie.

    Na gniezdzie zapalniczki nie sprawdzalem, bo nie mam takiego dlugiego kabla i nie mam nikogo do pomocy.

  • Pomocny post
    #16 21 Lut 2015 19:47
    marek majchrzak
    Poziom 18  

    Sprawdź jeszcze raz na zakresie miernika DC 2V/2000mV SPADEK NAPIĘCIA między klemą - karoserią - włączonym odbiornikiem; w twoim wypadku jest to minus żarówki pozycyjnej (żarówka zapalona).
    Szukaj zmian w odczycie i dojdziesz do sedna.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Trochę wolno pisałem poprzedni post.
    Problem masz rozwiązany, praktycznie "w zasięgu ręki".
    Sprawdź po kolei spadki napięć aku - karoseria /na podłóżnicy - punkt masowy w kabinie/ lewy słupek czasami wystarczy dokładnie obejrzeć i oczyścić.
    Ewentualnie podawać na "krótko" masę z aku do przewodów na których jest spadek celem wyeliminowania wadliwego łącza.

  • #17 21 Lut 2015 20:20
    gimak
    Poziom 36  

    mkaminski100 napisał:
    To sa pomiary przy wlaczonej zarowce.

    I prawidłowo, przy
    mkaminski100 napisał:
    Moge sprawdzic bez zamknietego obiegu jezeli to ma znaczenie.

    Nie ma sensu, bo nie ma przepływu prądu, a więc nie ma spadku napięcia. Ale zaczyna to mieć sens przy pomiarze oporności, ale to są małe wartości, więc zwykłym multimetrem raczej nie do zmierzenia.

    Dodano po 6 [minuty]:

    To jest logiczne, że przy pracującym silniku są większe spadki napięcia, bo wtedy napięcie jest większe i płynie większy prąd (prawo Ohma), a jak płynie większy prąd, to na danym elemencie powstaje większy spadek napięcia (zależy od oporności elementu i prądu przez niego płynącego.

  • #18 25 Lut 2015 22:30
    mkaminski100
    Poziom 18  

    Meine damen und herren. Nadejszla podniosla chwila kiedy trzeba podsumowac temat. Dziekuje wszystkim za pomoc. Sprawa rozwiazana.

    Sprawdzilem po kolei masy i doszedlem, ze na silniku jest dobra, a karoseria juz nie. Niestety, moze wstyd sie przyznac, ale nie sprawdzilem tylko jednego punktu masowego pod akumulatorem i tam wlasnie byl problem.

    Sruba skorodowana, styki tak samo. Po przeczyszczeniu napiecie 12V trzyma sie na wszystkich polaczeniach.
    Dziekuje jeszcze raz za pomoc. Mam nadzieje, ze to przyda sie komus.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME