Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VOLVO FH 2007 r. 480 km - błąd MID 128 SID39 FMI 5 przekaźnik rozrusznika silnik

04 Lut 2015 00:36 4335 4
  • Poziom 6  
    Witam. Mam problem a mianowicie pojawia się taki komunikat w diagnostyce na komputerze w volvie fh 2007 rok 480 km MID 128 FID 5 FMI 5 przekaźnik rozrusznika silnik , sprawa przedstawia się w następujący sposób, kiedy włączę zapłon i zgasną kontrolki przekręcając kluczyk dalej nic się nie dzieje a jeśli cofne zapłon i odrazu bez czekania przekręcę kluczyk volvo pali od ręki ale wyświetla się komunikat nie można uruchomić silnika, wymieniłem przekaźnik K13 ale nic to nie dało, dodam ,że jak silnik chodzi ładowanie pokazuje na 27,9 -28,1 V tak skacze ale kontrolka w lewym dolnym rogu zegarów świeci się na czerwono kontrolka ładowania, nie wiem czy ma to cos wspólnego ale nie mam podgrzewania lusterek . Z góry dziękuje za pomoc.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 12  
    Miałem dokładnie takie same objawy przy takim samym Volvie. Wymieniłem alternator i problem sie rozwiązał Jaki ma przebieg samochód ?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 6  
    888 tys ale alternator był wymieniony i problem nadal pozostał

    Dodano po 6 [minuty]:

    sory poprawny kod błedu to MID 128 SID39 FMI5
  • Poziom 14  
    Witaj co chodzi o kontrolkę ładowania sprawdź wiązkę elektryczną pod kabiną z lewej strony konkretnie ciągłość przewodu jak dobrze pamiętam przewód biało czarny co chodzi o komunikat nie można uruchomić silnika sprawdź czy do przekaźnika na rozruszniku jest podłączone dwa przewody cienkie miałem taki przypadek że rozrusznik był zamontowany z jakiejś podróby i do przekaźnika był podłączony jeden przewód i sterownik silnika nie widział oporności cewki przekaźnika rozrusznika i dlatego nie odpala i jest usterka w sterowniku silnika przekaźnik rozrusznika
    pozdr.
  • Poziom 6  
    Problem się rozwiązał a raczej serwis w Skawinie rozwiązał , jak się okazało była uszkodzona wiązka pod kabina dawało zwarcie , i zanim kontrolki zgasły kodował się błąd , a bez czekania nie zdarzył się zakodować i auto odpalało. Jeszcze okazało się ,że kaseta oświetlenia jest nie od tego modelu niższe numery czyli od starszego ale o tym w innym temacie.

    Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

    kryś184 napisał:
    Witaj co chodzi o kontrolkę ładowania sprawdź wiązkę elektryczną pod kabiną z lewej strony konkretnie ciągłość przewodu jak dobrze pamiętam przewód biało czarny co chodzi o komunikat nie można uruchomić silnika sprawdź czy do przekaźnika na rozruszniku jest podłączone dwa przewody cienkie miałem taki przypadek że rozrusznik był zamontowany z jakiejś podróby i do przekaźnika był podłączony jeden przewód i sterownik silnika nie widział oporności cewki przekaźnika rozrusznika i dlatego nie odpala i jest usterka w sterowniku silnika przekaźnik rozrusznika
    pozdr.
    tak dokładnie chodziło o ta wiązkę.