Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fujitsu Siemens Amilo PA 2510 - Wiele dziwnych anomalii

EddieTheHead 04 Lut 2015 02:00 753 3
  • #1 04 Lut 2015 02:00
    EddieTheHead
    Poziom 6  

    Zacznę od początku
    Kilka dni temu byłem u pewnej osoby, zobacyzć w/w lapka, lapek do naprawy, obraz wyświetla się tylko przy bardzo małym kącie nachylenia, a potem nic i wg. niej tasiemka z matrycy.

    Podłączyłem u niego zewnętrzny monitor i klawiature, raz system się ładował - raz nie, raz klawisze się same wciskały, a raz nie, BIOS też się zapisywał albo się sam resetował. Wtedy odpaliłem MemTesta i zero błędów. Wziąłem lapka do domu

    Obraz był ogólnie na matrycy cały czas - podświetlenie nie działało i był naderwany kabelek z inwertera, to sobie z tym poradziłem, ale dalej już nie wiem.

    Odpalam i biorę się za resztę, znów to samo, klawisze się same wciskają, raz system odpala, raz nie, kursor myszy miga, albo komp przestaje wgl odpowiadać. Wsadziłem mu Ultimate Boot CD i jazda znowu:
    MemTest - ok
    Data Lifeguard Diagnostic (diagniostyka Western Digital) - dysk ok
    NSSI - wywala błąd, że prawdopodobnie w systemie jest jakiś wirus.

    Trop wydawał się być dobry, wsadziłem mu Antyvirus Live CD, i niespodzianka jak to na live Linuxie muszę się zalogować na roota, w nim jest (nawet pisze jak byk) login root i pass też root, jeśli wpiszę login i hasło poprawnie to bez żadnych błędów cofa mnie do logowania i znowu to samo root i root i w kółko, gdy wpiszę złe hasło albo login to jest komunikat incorrect login albo password, na innym kompie działa.

    Ściągnąłem wtedy bootowalnego Kaspersky Rescue CD i kazałem mu sprawdzić cały dysk, łącznie z boot sector - czyściutki.

    No ale nic, to format, wsadzam Win XP SP3 i nie wykrywa dysku. Myślę że jakieś dziwne rzeczy się dzieją i reboot i znowu to samo.
    Wróciłem się Data Lifeguard Diagnostic i zacząłem zerować dysk. Dysk wyzerowany i znowu to samo. Instalator Win XP nie widzi dysku.
    Wsadziłem mu openSUSE 13.2, dysk widzi, instaluje się - działa. Próbuję coś zrobić, samoistnie najpierw klika się Print Screen, a to powoduje uruchomienie programu do zrzutów ekranu, potem przestaje działać touchpad, a na końcu cały komputer przestaje reagować. Czasem też touchpad działa, ale np. tylko połowy ekranu, albo sam wykonuje kliknięcia lpm. Akurat przy

    Code:

    sudo zypper install chromium

    Sprawdzi repo i zaczyna się wszystko pie...tentegować.

    BIOS dziwnym zbiegiem okoliczności wgl nie zapisywał ustawień, wywalał też ciągle błąd z klawiaturą, dopiero po instalacji susła zaczął zapisywać ustawienia - nie wiem dlaczego.

    Odpalałem wcześniej TAILS, mini Debiana (Rescatux) i Gentoo live, i raz się ładowały, a raz błąd i się nie ładowały. Nie wiem już co może być problemem, jutro chyba spróbuję wrzucić nowego BIOSa, bo innych pomysłów nie mam.

    Tasiemki sprawdziłem z touchpada i klawiatury - wydają się być w porządku.

    Zastanawiam się czy nie mógł być zawilgocony, bo komputer stał od połowy marca, w pomieszczeniu tak śmierdzącym stęchlizną, że jak do niego wszedłem to mnie odrzuciło.

    Aha i ostatnia rzecz, mam wrażenie, jakby BIOS się hmm ładował dwa razy. Raz się załaduje, coś mu nie wyjdzie i leci od nowa. Pasek postępu ładowania dojdzie do 3/4 i leci od nowa.

    0 3
  • SterControl
  • #2 04 Lut 2015 07:16
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Ja bym na twoim miejscu odpiął klawiature i podpiął zawnętrzną. Kiedyś bez względu na system uciekał mi kursor w róg ekranu. Musiałem odpiąć jojstic (tzw łechtaczkę :) ) bo się po prostu zj...epsuł. Może u ciebia padła cała klawiatura.

    0
  • SterControl
  • #3 04 Lut 2015 08:41
    Wysuszek
    Poziom 13  

    Zmieniłbym dysk na inny, tak samo klawiature, no i najważniejsze baterie z biosu. Może być już martwa jak leżała w wilgotnym pomieszczeniu przez tak długo dlatego też bios nie zapamiętuje ustawień.

    W laptopie jest 1 GB pamięci wbudowanej w płyte główną, jeśli okazała by się uszkodzona to (co nie wskazuje w Twoim przypadku) należałoby wymienić całą płyte główną. Wbudowana pamięć w płyte główną to ogromny minus producentów laptopów.

    Nie polecam instalować na niego WinXp bo nie ma sterowników albo są trudno dostępne. Laptop dedykowany dla Visty.

    0
  • #4 04 Lut 2015 11:24
    EddieTheHead
    Poziom 6  

    Tam jest 2x512 obie są w slocie, tylko że sloty są po obu stronach płyty głównej, nie wiem czy fabrycznie tak było, a od nowości był tam XP, są nawet naklejki oryginalności.

    Tak czy tak odpiąłem touchpad i zaczął działać, tylko bios nadal nie trzyma ustawień, także skombinuje skądś bateryjke tylko, choć dziwi mnie to, bo wcześniej miąłem go odpięty i coś na nim robiłem, zaraz jak podpiąłem inwerter i nie zauważyłem różnicy w działaniu, tak czy tak nie wiem co ma touchpad do klawiatury.
    Ale dzięki, prawdopodbnie można zamknać, openSUSE śmiga bezproblemowo, właśnie film na nim oglądam, myślę że potem go oddam i niech klient zdecyduje czy robimy dalej, czy zostawiamy jak jest.

    EDIT
    Za szybko się cieszyłem, niektóre programy same się odpalają, przy zmianie daty w systemie komputer się blokuje (na hasło), HWINFO nie widzi karty dźwiękowej, w HWINFO --bios jest wpis Sound Intel HD Disabled, a nie ma w BIOSie opcji, żeby ją włączyć, znowu zaczęły się klikać klawisze na klawiaturze i odpalać same programy.

    EDIT 2
    Rozkręciłem calutki, każdą malutką część, odłączyłem wszystko co możliwe i działa, a przynajmniej jeszcze działa.

    EDIT 3
    Klawiaturę i touchpada odłączyłem, i podłączyłem inne na USB, i tak się dzieją dziwne rzeczy, tu nie czyta płyt, tu znowu czyta, z dyskiem to samo, na innym dysku też tak samo. Dałem sobie z tym spokój, więc temat do zamknięcia, osobiście podejrzewam ze cały zamókł i w różnych miejscach jest zwarcie.

    0