Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

toyota carina e 1,6 gaz - długo kręci

05 Lut 2015 14:58 2187 16
  • Poziom 13  
    Mam problem z cariną e ,ciężko odpala jak postoi chwilę .Trzeba kręcić około 10 sekund i wciskać gaz .Natomiast gdy zgaszę na gazie i odrazu chce uruchomić to nie ma problemu.Wymieniłem już pompkę paliwa oraz czujnik wału ,części używane niby sprawne ale brak różnicy.Ciśnienie na listwie około 4bar i przebija zawór przelewowy.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witam.Do sprawdzenia instalacja gazowa.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Jeżeli odcięty + wtryskiwaczy na gazie to przekaźnik podejrzewam.pozdr.
  • Poziom 13  
    Okazało się że rozrząd przestawiony o jeden ząbek.Praktycznie nie było różnicy w pracy silnika ,tylko to odpalanie ,błędu nie wyświetlała .Teraz pali dobrze ,zimny trzyma ssanie a ciepły jak trochę postoi przeważnie dobrze ale czasem kilka sekund musi pokręcić ale już bez gazu pali.Kilometrów ma już dużo bo prawie pół miliona,jeszcze zmierzę jej kompresję.Na gazie odcina wtrysk.Czyli podejrzewasz emulator?
    Minęło kilka dni i usterka powróciła.Samochód pali jak chce,raz dobrze raz kręci długo.Instalacja drugiej generacji ,centralka autronic al-700,emulator stag2-e4/1.Na desce nic się nie świeci ,po zworze w gnieżdzie diagnostycznym wychodzi błąd sondy ale dopiero po przejechaniu kilku kilometrów.
  • Poziom 13  
    Usterka występuje od dłuższego czasu.Wymieniłem filtr paliwa,świece,kopułkę palec,zregenerowałem parownik.Kable raczej nie mają przebicia,zmierzona oporność od 6 do 8 ohm oraz 13 ohm od cewki do aparatu.Gdy ustawię gaz w tryb awaryjny pali na nim zdecydowanie lepiej ,jak postoi chwilę nie ma problemu.Zauważyłem że na benzynie wchodzi w tryb awaryjny bo słychać cykanie wtrysków.Po odłączeniu halla na aparacie nie ma różnicy w odpalaniu .Podejrzewam ,że może być uszkodzony ale błędu czujnika nie wyświetla.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Kolego pojezdzij na benzynie i zobacz czy problem ustąpi a gaz zakręć na butli i wyjjezdzij to co w przewodach aż silnik sam zgaśnie na gazie.
  • Poziom 13  
    Spróbuje ,ale to raczej nie jest to.Toyota jest na boschu ,hall w aparacie taki jak w golfie 3 .Czujnik temperatury jak w astrze f raczej sprawny.Przy zerze 5,5 kohm,20 stopni 2,5kohm.Sterownik też bosch a miałem kiedyś taką przygodę z alternatorem ,że nawet się spaliły h4.Cewka boscha ma oporność pierwotnego 1,2ohm,wtórne 9kohm.
  • Poziom 13  
    Wpiąłem się dzisiaj w przewody od sondy do centralki lpg .Jest to fioletowy i szary .Na fioletowym napięcie oscyluje w zakresie od zera do 0,9 czyli prawidłowo dla pracy sondy natomiast na siwym jest cały czas 0,40-0,44 zarówno na benzynie jak i gazie .Jest to przewód idący od centralki do ecu.Na benzynie przecież powinno być to samo co na fioletowym.Mam uszkodzony al-700?
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Masz racje.Na benzynie ecu ma widzieć sąde przez sterownik gazu.
  • Poziom 13  
    Problem rzeczywiście był w instalacji gazowej.Centralka była uszkodzona,nie przekazywała sygnału lambda do ecu.Silnik ma niską kompresję więc czeka mnie remont.
  • Poziom 13  
    Długo nic nie robiłem z usterką bo nie przeszkadzało mi to ale teraz trafiła się głowica z auta bez gazu w dobrym stanie więc zmieniona została.Stara miała uszkodzony ,lużny zawór.Po zmianie pojeżdziłem trochę na benzynie bo gazu nie było.Zmian właściwie brak poza tym że teraz równo chodzi na wolnych obrotach. .To nie jest winna gazu,że się ulatnia z parownika.Zostanie zmieniona emulacja sondy by mapa się nie zmieniała.Jak to nie pomoże to już chyba tak zostanie do końca.
    Dziwi mnie jedna rzecz .Jak odłączę hall z aparatu to samochód normalnie jeżdzi na dolnym czujniku poł. wału.Natomiast na odwrót już nie.Jedyna zmiana to że świeci się kontrolka silnika.
  • Poziom 42  
    Jaki to rocznik, 2006? , czy z lat 90 tych?
  • Poziom 13  
    1997r osprzęt boscha.
  • Poziom 34  
    emeryt2 napisał:
    Jaki to rocznik, 2006? , czy z lat 90 tych?


    Carinę skończyli produkować w 1997 roku, to skąd rok 2006? Carinę zastąpiło Avensis, a Carina E to ostatni model Cariny od Toyoty.
  • Poziom 42  
    Pepe , masz racje , musi bedzie tak!
    Tylko napisz coś na temat usterki , a nie rocznika!
  • Poziom 13  
    Dzisiaj zmieniłem emulację na masa i auto jeżdzi normalnie ,lampka awarii się nie świeci.Zobaczę jak będzie teraz palił.
    Dalej to samo.Iskra jest koloru pomarańczowego zarówno na świecach jak i na kablu od cewki do kopułki.Na początku jakby słabsza,potem się wzmacnia.Czy to jest normalne że iskra ma taki kolor a nie niebieski?Zasilanie cewki jest dobre,sprawdzone żarówką również podczas rozruchu.
  • Poziom 13  
    Gaz się nie ulatnia z parownika.Nieraz jak brakło gazu to na benzynie był gaszony i też długo kręcił.Zrobiłem resetowanie sterownika po przekręceniu stacyjki ale nie ma poprawy.