Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szablon grafiku do pracy zmianowej w Excel

praire 05 Feb 2015 19:06 63963 7
    praire
    Level 2  
    Witam forumowiczów.
    Ponieważ ostatnio "awansowałem" w mojej firmie i muszę zapewnić obsadę pracowników na trzech zmianach chciałbym zapytać czy ktoś nie ma "gotowca" w excel-u który ustawiłby mi taki grafik wg następujących założeń:
    1. Praca trzyzmianowa w systemie zmian 3-2-1-3-2-1 itd.
    2. Max czas pracy 13 godzin po czym przerwa 11 godzin na dobę.
    3. Przerwa weekendowa 35 godzin.
    Chodzi mi o to że przykładowy Kowalski pracuje np. od 6-14 ale musi zastąpić kolegę z kolejnej zmiany i jeśli przekroczy 13 godzin pracy to arkusz excela pokaże mi to np na czerwono w jakiejś komórce i będę wtedy musiał zmienić mu godziny pracy.
    Niestety z wyliczaniem tego na kartce mam duży problem zwłaszcza, że jest tych pracowników ponad 20, a jak pojawiają się urlopy lub zwolnienia to już całkiem ginę.
    Jeśli możecie pomóżcie proszę.

Z góry dzięki i pozdrawiam
    praire
    Level 2  
    Witam.

Nie chodziło mi o czysty szablon, bo niewiele mi on pomaga.
    Wszystko muszę wpisać ręcznie i nie pokazuje mi czy mam zachowane wymagane przerwy (11h/dobowa i 35h/weekendowa) ale mimo wszystko dzięki.
    praire
    Level 2  
    Witam ponownie.
    Niestety nikt z forumowiczów nic mi nie podesłał z wyjątkiem kindlara.
    Czy nikt nie ma jakiegoś "gotowca" ??
    Pomóżcie proszę, bo zbliża się kolejny weekend gdzie muszę ustawić obsadę na produkcji i jestem w czarnej murzyńskiej ......
    Help !!!
    Pozdrawiam
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    kindlar wrote:
    Na początek:
    Chodzi o to, żebyś wstawił plik ze swoim grafikiem (przykładowe dane, oryginalny układ). Nikt nie będzie 2x układał formuł...
    marek003
    Level 40  
    adamas_nt wrote:
    Chodzi o to, żebyś wstawił plik ze swoim grafikiem

Boję się, że to nic nie da. Autor oczekuje gotowca, więc nie ma pojęcia o excelu, a tym bardziej nie ma inwencji twórczej i nie chce mu się szukać rozwiązań na forum (bo wszystkie były - aczkolwiek niekoniecznie w jednym pliku).
    Obawiam się że pomimo otrzymania gotowca będzie go trzeba prowadzić "za rączkę" - ale jak ktoś ma czas ...
    Pucek84
    Level 9  
    Hej,
    mam podobny problem tzn. układanie grafiku pracy na 3 zmiany, od czewrca produkcja przechodzi u nas na system czterobrygadowy i mam układać grafiki dla 43 osób.
    Też zależało mi na gotowcu, w tym senie, że najlepiej żeby był schemat który się powiela. Excella odradzam bo ciężko zapisać w nim wszystkie reguły prawa pracy.
    Jest darmowe narzędzie do czterobrygadówki http://orka.tkkfchemik.pl/ sprawdza się jeśli układamy całe brygady bez rozbicia na pracowników,
    ale w momencie kiedy pojawiają się urlopy i różne okresy rozliczeniowe to trzeba pracownikó układać indywidualnie.

Do układania z rozbiciem na pracowników mogę polecić to "Grafik dyżurów 2.50". Nie pilnuje reguł prawa pracy, ale jest darmowy, można wyklikać zmiany sobie zrobić wydruk, przy mniejszej liczbie pracowników się sprawdza.

My koniec końców się zdecydowaliśmy na https://eplanist.com, co prawda płatne ale układa grafiki automatycznie z uwzględnieniem reguł prawa pracy i można ustawić gotowy szablon dla 4 brygadówki.
    Mają też eksport do excella ale z tego co widzę on służy tylko do integracji z systemem kadrowo płacowym, więc nie jest takim stricte grafikiem wygodnym do edycji.

Mam nadzieję, że pomogłem i że kolejna osoba, nie straci na przegląd narzędzi tyle czasu co ja :)
    bajbus82
    Level 13  
    Witam czy wiecie panowie jak ulozyc program w np w exelu grafik do pracy 3 zmianowej dla 5 ludzi zmiany 6_14 14_22 22_06 przez caly miesiac pierwsza zmiana. 2 pracownikow pozostale po 1pracowniku. Uwzglednic trzeba rowniez ze soboty i niedziele kazda zmiana po 1 pracowniku. Pracownik ma miec w miesiacu tyle wolnego ile jest dni wolnych lacznie oraz zeby kazdy z pracownikow mial chociaz jeden weeend wolny. Tydzien rozliczamy od czartku do srody i w tym tygodniu pracownik musi miec dwa dni wolnego. Uwzgledniamy rowniez ze pracownicy podaja w jakie dni chca miec wolne w miesiacu.