Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AVT-2703 - "Buczenie" mikrofonu

krawciox 06 Feb 2015 22:22 1608 12
Altium Designer Computer Controls
    krawciox
    Level 10  
    Witam!

Jestem bardzo początkującym majsterkowiczem, zmontowałem kit AVT-2703, zasiliłem go transformatorem 12V i podłączyłem do wejścia liniowego w komputerze. Z podłączonym mikrofonem, jak i bez podłączonego mikrofonu, oprócz głosu nagrywa się charakterystyczne buczenie (próbka w załączniku).

Mikrofon podłączam do punktów A1 i 01, wyjście z A3 i 03.

Przy próbie zwarcia A1 i 01 szumy ustają.

Prosiłbym o sprawdzenie schematu i poinstruowanie mnie jak wyeliminować usterkę. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam.
  • Altium Designer Computer Controls
    krawciox
    Level 10  
    Znaczy pod jakim kątem mnie nie zastanawia, ja tylko zbudowałem kit na podstawie schematu i załączonych elementów.
    Mógłby Pan jaśniej coś podpowiedzieć ?
  • Altium Designer Computer Controls
    Edisan
    Level 18  
    Budowa nisko szumnych wzmacniaczy mikrofonowych jest dość trudna i nie dla niedoświadczonych elektroników.
    Szkoda, że nie kupiłeś wersji C (zmontowanej i uruchomionej).
    Ale jak chcesz się trochę spróbować to:
    1. Przeczytaj dokładnie i może nawet dwukrotnie opis załączony do tego kitu.
    2. Sprawdź dokładność i prawidłowość połączeń z masą. B. ważne !!!!!!!!!
    3. Pomierz dokładnie napięcia symetryczne +12v i -12V.
    Czy nie występuje różnica wielkości napięć ?
    yogi009
    Level 43  
    Pisałem o punkcie 3 z powyższej listy. Tu nie wystarczy transformator 12V, musisz mieć tranformator symetryczny 2 x 12V. Do testów wystarczą dwie baterie 9V.
    freebsd
    Level 41  
    yogi009 wrote:
    u nie wystarczy transformator 12V

Ależ wystarczy. Podłączony pod "K" i "O". Na schemacie jest widoczny podwajacz napięcia Delona.

Dodano po 13 [minuty]:

Nagranie jest z podłączonym mikrofonem?
    Wykorzystujesz zasilanie phantom?
    Ekranujesz układ? Masz już obudowę, najlepiej metalową?
    Starannie podłączyłeś mikrofon? Ekranowanymi wtyczkami i kablem?
    Zamiast DIP-switch'a podłącz pod "8" i "1" pojedynczy rezystor. Bezpośrednio, krótko!
    Czy nagranie na innym urządzeniu (inny komputer, telefon, magnetofon, dyktafon) daje taki sam efekt?
    krawciox
    Level 10  
    Edisan wrote:
    Budowa nisko szumnych wzmacniaczy mikrofonowych jest dość trudna i nie dla niedoświadczonych elektroników.
    Szkoda, że nie kupiłeś wersji C (zmontowanej i uruchomionej).
    Ale jak chcesz się trochę spróbować to:
    1. Przeczytaj dokładnie i może nawet dwukrotnie opis załączony do tego kitu.
    2. Sprawdź dokładność i prawidłowość połączeń z masą. B. ważne !!!!!!!!!
    3. Pomierz dokładnie napięcia symetryczne +12v i -12V.
    Czy nie występuje różnica wielkości napięć ?

Zmierzyłem napięcia odpowiednio wg schematu na kondensatorach C26 i C27 i wynoszą one po 12,5V (różnica jest, ale bardzo, bardzo mała)

Połączenia z masą ? Chodzi o luty na płytce ?

freebsd wrote:
    Nagranie jest z podłączonym mikrofonem?
    Wykorzystujesz zasilanie phantom?
    Ekranujesz układ? Masz już obudowę, najlepiej metalową?
    Starannie podłączyłeś mikrofon? Ekranowanymi wtyczkami i kablem?
    Zamiast DIP-switch'a podłącz pod "8" i "1" pojedynczy rezystor. Bezpośrednio, krótko!
    Czy nagranie na innym urządzeniu (inny komputer, telefon, magnetofon, dyktafon) daje taki sam efekt?

Układu nie ekranuję, póki co chciałem zrobić "Test" a potem zamontować w obudowie (niestety plastikowej) - Zrobię jakieś ekranowanie. Jakieś sugestie co do ekranu?

Próbka załączona w poście jest nagrana z odłączonym mikrofonem, ale przy podłączanym szum się nie zmienia. Więc myślę że mikrofon można pominąć.

Zasilania phantom nie używam, nie jest ono nawet uwzględnione w kicie "B" - nie dostałem do niego elementów.

Myślę że nie ma sensu łączenie rezystorów na "krótko", w ostateczności spróbuję.

Próbowałem zewrzeć wejście mikrofonowe A1 do 01 aby sprawdzić czy sam SSM2019 się nie wzbudza - Wtedy jest cisza "buczenie" nie występuje.

Nagranie było robione na dwóch komputerach, bez podłączonego wzmacniacza gniazda nie szumią.

Mam jeszcze pytanie odnoście podłączenia mikrofonu, Mikrofon dynamiczny monofoniczny podłączam tylko do punktów A1 i 01. Nie wiem czy nie powinienem podłączać "+" mikrofonu do A1 i A2 jednocześnie a "-" do 01.
  • Helpful post
    freebsd
    Level 41  
    krawciox wrote:
    Jakieś sugestie co do ekranu?

Metalowa obudowa. Dobre wtyki, gniazda i kable.
    Ważny jest nawet kabel łączący Twój wzmacniacz z komputerem.

krawciox wrote:
    Próbka załączona w poście jest nagrana z odłączonym mikrofonem

W taki sposób możesz złapać nawet jakąś stację radiową, czy też "CB". Wg. nagrania sądzę, że zbierasz "brum" z zasilaczy pobliskich urządzeń.

krawciox wrote:
    róbowałem zewrzeć wejście mikrofonowe A1 do 01 aby sprawdzić czy sam SSM2019 się nie wzbudza - Wtedy jest cisza "buczenie" nie występuje.

Tu sam zdiagnozowałeś, gdzie występuje problem. Na wejściu, reszta jest OK.

krawciox wrote:
    Mam jeszcze pytanie odnoście podłączenia mikrofonu, Mikrofon dynamiczny monofoniczny podłączam tylko do punktów A1 i 01. Nie wiem czy nie powinienem podłączać "+" mikrofonu do A1 i A2 jednocześnie a "-" do 01.

To zapewne jest Twoim problemem. Do wejścia symetrycznego podłączyłeś niesymetryczne wyjście mikrofonu. Spróbuj podłączyć tak:
    Kabel mikrofonu 1 -> "01" i "A2"
    Kabel mikrofonu 2 -> "A1"
  • Helpful post
    Edisan
    Level 18  
    W pkt nr 1 sugerowałem przeczytanie opisu a tam jest podane podłączenie mikrofonów. Ostatnie zdanie w poprzednim Twoim poście zawiera odpowiedź na problem, Otwarte wejście jest znakomitą anteną łapiącą śmiecie z zewnątrz, a szczególnie brum 50 Hz. No i brak ekranowanej obudowy !!!!!!!!!!!!.
    Jeśli nie masz odpowiedniej obudowy to sugeruję wykonanie jej z laminatu jednostronnego. Wymaga trochę pracy ale za zalet ma dużo. Świetnie się lutuje na znakomicie ekranuje wzmacniacz od zewnętrznych śmieci. I problemów z montażem
    i uruchomieniem też mniej. POWODZENIA :D

Dodano po 3 [minuty]:

A odnośnie podłączenia masy to muszą być wykonane b. starannie i odp. miejscach, a nie byle gdzie. byle tylko do masy.
    krawciox
    Level 10  
    Czyli jak rozumiem, mam wykonać obudowę z laminatu jednostronnego, stroną gdzie wytrawia się ścieżki na zewnątrz, a krawędzie polutować solidną porcją cyny.

Do transformatora idą dwa przewody, Zerowy i Faza. (Popularny kabel 2 żyłowy płaski)
    Czyli zmienić kabel zasilający na np taki z komputera i dodatkowy przewód ochronny przylutować do obudowy z laminatu ? Co z "umasieniem" płytki ?
  • Helpful post
    Edisan
    Level 18  
    Chcąc zrobić naprawdę profesjonalne urządzenie należy zastosować filtr sieciowy. Sugeruję zastosować gotową płytkę filtra ze starego, uszkodzonego, zasilacza komputerowego lepszej marki. Jest on zamontowany najczęściej na pinach gniazda sieciowego. Składa się z szeregowych dławików i równoległych kondensatorów, zamontowanych na płytce drukowanej. Chroni zasilany układ przed śmieciami sieciowymi, których jest mnóstwo w sieci, przy tym zalewie chińską tandetą.. Odnośnie obudowy, uważam, że zrobienie jej z laminatu jest mniej kłopotliwe,
    aniżeli szukanie plastikowej obudowy, wyklejanie jej folią stanowiącej ekran, dopasowywanie płytki itd. Odnośnie zmiany kabla z płaskiego na okrągły z żyłą zerowania, to nie ma takiej konieczności. Stosujesz przecież transformator, który stanowi wystarczające odseparowanie od sieci. Obudowa może być złączona masą z płytką. Ale UWAGA :!: miejsce podłączenia masy może mieć wpływ na eliminację zakłóceń, powstałych w wyniku wewnętrznych sprzężeń. To już trzeba sprawdzić praktycznie. Jak widzisz zbudowanie dobrze działającego wzmacniacza mikrofonowego wymaga sporej wiedzy i doświadczenia POWODZENIA :D

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli będziesz miał więcej pytań to sugeruję kontakt na priv
    krawciox
    Level 10  
    Po wielu próbach i braku wolnego czasu,
    zrobiłem test w obudowie metalowej po zasilaczu ATX kratki wentylatora zasłoniłem kilkoma warstwami folii aluminiowej (tak spożywczej :D)
    Transformator przewidziałem w osobnej obudowie, oraz dodałem przed transformator filtr sieciowy (gotową płytkę) z zasilacza ATX jak polecił Edisan.

Wynik jak najbardziej pozytywny, szumy i "buczenie" całkowicie znikło. Słychać tylko "tło" :)

Bardzo dziękuję za pomoc. Szczególnie kolegom Edisan i freebsd

W planach jest zrobienie obudowy z laminatu, jeżeli będę coś modyfikował dodawał lub zrobię wersję finalną to pochwalę się na forum.

Pozdrawiam.