Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie działa internet na Win 7 nawet po formacie, na innym komputerze jest wszystk

B_B_Nation 06 Lut 2015 23:51 1527 17
  • #1 06 Lut 2015 23:51
    B_B_Nation
    Poziom 10  

    Witam
    Piszę w sprawie problemu z którym walczę od południa.
    Zainstalowali mi dziś internet kablowy z firmy SatMontService.
    W komputerze nigdy nie miałem podłączonego kabla LAN, zawsze jechałem na HSDPA, podlączylem wszystko prawidłowo i netu brak. Na monitorku na pasku jest wykrzyknik, na laptopie z linuxem działa bez zarzutu, na kompie w drugim pokoju również.
    Na drugim dysku w kompie w którym nie mam netu mam linuxa, internet działa tam bez problemu, zrobiłem nawet formata i zainstalowałem od nowa win7 i tez lipa.
    Wklejam tutaj wyniki z ipconfig/all z komputera z drugiego pokoju na którym internet działa:

    Code:
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\222>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

       Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : 222-Komputer
       Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
       Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
       Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
       Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
       Lista przeszukiwania sufiksów DNS : smstv.pl

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia : smstv.pl
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCI GBE Family Controller
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-4D-8A-A9-4B
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::310a:7ee:1bf:36f1%11(Preferowane)
       Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 79.175.234.225(Preferowane)
       Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.248.0
       Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 6 lutego 2015 19:28:24
       Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 7 lutego 2015 19:28:24
       Brama domyślna. . . . . . . . . . : 79.175.232.1
       Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 79.175.192.8
       Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 234881101
       Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-17-53-FA-DB-00-00-4D-8A-A9-4B

       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                           62.129.252.252
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta tunelowa isatap.smstv.pl:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia : smstv.pl
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::200:5efe:79.175.234.225%19(Preferow
    ane)
       Brama domyślna. . . . . . . . . . :
       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                           62.129.252.252
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:6abd:18f5:325b:b050:151e(Pref
    erowane)
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::18f5:325b:b050:151e%12(Preferowane)

       Brama domyślna. . . . . . . . . . :
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    Karta tunelowa 6TO4 Adapter:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia : smstv.pl
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft 6to4 #2
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2002:4faf:eae1::4faf:eae1(Preferowane)
       Brama domyślna. . . . . . . . . . : 2002:c058:6301::1
       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                           62.129.252.252
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    C:\Users\222>^A


    a tu logi z mojego komputera:
    Code:
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\THE PLATE>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

       Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : 12cali
       Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
       Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
       Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
       Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros L2 Fast Ethernet 10/100Base-T Con
    troller #2
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : EF-9F-E9-F7-F7-F7
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::582b:7ca8:e199:152c%15(Preferowane)

       Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.21.44(Preferowane)
       Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
       Brama domyślna. . . . . . . . . . :
       Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 267362281
       Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1C-3F-5B-14-EF-9F-E9-F7-F7-F7

       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
                                           fec0:0:0:ffff::2%1
                                           fec0:0:0:ffff::3%1
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta tunelowa isatap.{6990F4FA-28E8-414C-950B-11184091C328}:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    C:\Users\THE PLATE>


    Próbowałem już komend które czyszczą i przywracają do domyślnych wartości, ale bezskutecznie, wyłączyłem też całkowicie zaporę oraz defendera.
    Korzystam z karty Atheros L2 Fast Ethernet 10/100Base-T Controller
    Sterowniki również instalowałem ręcznie
    Po wpisaniu komendy ping 8.8.8.8 wynik następujący:

    Code:
    Badanie 8.8.8.8 z 32 bajtami danych:
    
    PING: transmisja nie powiodła się. General failure.
    PING: transmisja nie powiodła się. General failure.
    PING: transmisja nie powiodła się. General failure.
    PING: transmisja nie powiodła się. General failure.

    Statystyka badania ping dla 8.8.8.8:
        Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4
                 (100% straty),

    Z góry dziękuję za pomoc

    1 17
  • #2 07 Lut 2015 10:27
    rwisniewski1
    Poziom 23  

    Nie dostajesz adresu IP z DHCp, 169.254.21.44 jest adresem autokonfiguracji. Problemem nie są sterowniki tylko fizyczne połączenie, kable.

    -1
  • #3 07 Lut 2015 10:42
    scotch
    Poziom 27  

    Zrobiłeś wydruki lecz chyba ich nawet nie porównałeś .Zwróć uwagę na różnicę :
    1.Maska podsieci
    2.Brama domyślna
    Musisz ustawić te wartości bo inaczej się nie połączysz . Po prostu pracujesz w innej sieci czyli 255.255.0.0 a nie 255.255.248.0

    -2
  • #4 07 Lut 2015 12:12
    broda79
    Poziom 16  

    255.255.0.0 czy 255.255.248.0. to nie są sieci,to są maski sieci.

    Faktycznie wygląda to na złą konfigurację sieci, łączysz się przez router czy modem?

    0
  • #5 07 Lut 2015 12:45
    B_B_Nation
    Poziom 10  

    Internet wchodzi kablem takm jak do satelity (ekran i drut miedziany w środku) do modemu cisco EPC3008 a z modemu kabelkiem LAN do kompa.

    Oto wyniki z polecenia ping 127.0.0.1:

    Code:
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\THE PLATE>ping 127.0.0.1

    Badanie 127.0.0.1 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
    Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
    Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
    Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

    Statystyka badania ping dla 127.0.0.1:
        Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
                 (0% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
        Minimum = 0 ms, Maksimum = 0 ms, Czas średni = 0 ms

    C:\Users\THE PLATE>


    Polecono mi również zorientować się jak wygląda sytuacja w trybie awaryjnym z obsługą sieci:
    Code:
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\THE PLATE>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

       Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : 12cali
       Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
       Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
       Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
       Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros L2 Fast Ethernet 10/100Base-T Con
    troller #2
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : EF-9F-E9-F7-F7-F7
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::582b:7ca8:e199:152c%14(Preferowane)

       Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.21.44(Preferowane)
       Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
       Brama domyślna. . . . . . . . . . :
       Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 267362281
       Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1C-3F-5B-14-EF-9F-E9-F7-F7-F7

       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
                                           fec0:0:0:ffff::2%1
                                           fec0:0:0:ffff::3%1
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta tunelowa isatap.{6990F4FA-28E8-414C-950B-11184091C328}:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    C:\Users\THE PLATE>

    Niestety w tym trybie również windows nie jest w stanie zidentyfikować sieci.

    a Tu jeszcze wyniki z laptopa z ubuntu, w którym internet śmiga:

    Code:
    theplate@12cali:~$ ifconfig
    
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:77:aa:66:05 
              inet addr:79.175.234.225  Bcast:79.175.239.255  Mask:255.255.248.0
              inet6 addr: fe80::213:77ff:feaa:6605/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:2692 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:419 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:635864 (635.8 KB)  TX bytes:46838 (46.8 KB)
              Interrupt:19

    lo        Link encap:Local Loopback 
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
              RX packets:241 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:241 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:19045 (19.0 KB)  TX bytes:19045 (19.0 KB)

    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:21:63:42:32:12 
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

    theplate@12cali:~$

    Dodam od siebie, dla pełnej jasności.

    Internet aktywowali mi wczoraj po godzinie 17, pierwsze co to podłączyłem go do swojego kompa z win7, internet nie działał i od tej pory zaczęły się kombinacje.

    Chwilę po tym podpiąłem się do laptopa z ubuntu, bez żadnych resetów ani nawet wyłączania modemu(cisco EPC3008) i internet śmigał.

    Po tym zacząłem znowu mieszać w swoim kompie z win7, na drugim dysku miałem Linux Mint, wpiąłem się na linuxie i ku mojemu zaskoczeniu internet normalnie śmigał.

    Zrobiłem na tym drugim dysku formata- wykasowałem linux mint i wgrałem siódemkę, stery od chipsetu, stery od karty sieciowej i internetu nie ma nadal, pomyślałem, że to może coś nie tak z tym windowsem jest.

    Poleciałem do drugiego pokoju i wpiąłem się do kompa ojca na którym jest win 7, po kilku sekundach internet załapał...

    Chciałem też zaznaczyć, że gdy podłączę modem do laptopa z linuxem dioda LINK mruga zielonym światłem, na kompie ojca również, tylko na moim kompie na pomarańczowo, czy to na linuxie na którym internet hula, czy to na siódemce na którym nie raczy ruszyć

    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi

    0
  • #6 07 Lut 2015 12:58
    hermes-80
    Poziom 43  

    Wyłącz IPv6 na karcie sieciowej.
    Spróbuj sklonować MAC z któregoś PC gdzie działa net.

    -1
  • #7 07 Lut 2015 13:16
    20znaków
    Poziom 15  

    Przecież widać od razu że modem działa w bridge i wypluwa publiczne IP
    79.175.234.225
    bez routera się nie obejdzie, no chyba że jest dostęp do konfiguracji modemu.

    Kombinujecie jak konie pod górę a dwóm komputerom nie da publicznego IP.

    -1
  • #8 07 Lut 2015 13:22
    hermes-80
    Poziom 43  

    Przecież podłącza tylko jeden w danym czasie - oczywiście, że na 2 PC w jednym czasie nie pójdzie net.

    -1
  • #9 07 Lut 2015 13:47
    20znaków
    Poziom 15  

    To są dwie opcje.
    Albo kablówka ma blokadę na MACa.
    Albo modem po podłączeniu do innej karty należy wyłączyć i włączyć żeby zaakceptował nowego MACa bo bywa i tak.
    System można wykluczyć bo po formacie przecież wszystko jest na auto a sieciówkę wykrył.

    -1
  • Pomocny post
    #10 07 Lut 2015 15:30
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    B_B_Nation napisał:
    gdy podłączę modem do laptopa z linuxem dioda LINK mruga zielonym światłem, na kompie ojca również, tylko na moim kompie na pomarańczowo

    Twoja karta sieciowa jest 100Mbps, pozostałe 1Gbps.

    Poszukaj na stronie producenta płyty głównej aktualizacji sterowników do kart sieciowej, ew. przejrzyj też log zmian aktualizacji BIOS-a pod kątem poprawek do zaobserwowanego przez Ciebie problemu.

    0
  • #11 07 Lut 2015 15:37
    B_B_Nation
    Poziom 10  

    Dzięki salmon za odpowiedź.
    Co do aktualizacji biosu, to nie potrafię tego zrobić, gdyż płyta posiada jakiś branding NTT, spotkałeś się z czymś takim?

    0
  • #12 07 Lut 2015 16:05
    20znaków
    Poziom 15  

    Modem powinien równie dobrze działać na 10/100/ew. 1000 .
    Więc nie ma to jako takiego znaczenia , chyba że karta w cale nie działa poprawnie ale twierdzisz że sterownik instalowałeś.

    0
  • #13 07 Lut 2015 16:14
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    B_B_Nation napisał:
    płyta posiada jakiś branding NTT

    Zależy, na czym taki "branding" polega. Jeśli tylko na wgraniu znaku firmowego do BIOS płyty, to nie jest to problem, najwyżej stracisz to logo. Ale nie każę Ci od razu wgrywać BIOS-a, najpierw rozpoznaj temat. Najprościej - zajrzyj do wnętrza komputera, poszukaj oznaczeń na płycie głównej - producenta, model, poszukaj na stronie wsparcia tego producenta danych dot. tej płyty. Jeśli w ogóle jest dostępne wsparcie do tego modelu i wydania płyty, to "branding" był bardzo "płytki":) Namierz jaką masz wersję BIOS obecnie i co się - o ile były nowsze - zmieniło w wyższych wydaniach.
    A tak mi przyszło do głowy - na początek wejdź do ustawień BIOS, spisz sobie wszystkie obecne ustawienia, a potem zresetuj je do ustawień domyślnych. Spróbuj wystartować Win7 na tych domyślnych.

    0
  • #14 07 Lut 2015 17:04
    20znaków
    Poziom 15  

    salmon napisał:
    B_B_Nation napisał:
    płyta posiada jakiś branding NTT

    Zależy, na czym taki "branding" polega. Jeśli tylko na wgraniu znaku firmowego do BIOS płyty, to nie jest to problem, najwyżej stracisz to logo. Ale nie każę Ci od razu wgrywać BIOS-a, najpierw rozpoznaj temat. Najprościej - zajrzyj do wnętrza komputera, poszukaj oznaczeń na płycie głównej - producenta, model, poszukaj na stronie wsparcia tego producenta danych dot. tej płyty. Jeśli w ogóle jest dostępne wsparcie do tego modelu i wydania płyty, to "branding" był bardzo "płytki":) Namierz jaką masz wersję BIOS obecnie i co się - o ile były nowsze - zmieniło w wyższych wydaniach.
    A tak mi przyszło do głowy - na początek wejdź do ustawień BIOS, spisz sobie wszystkie obecne ustawienia, a potem zresetuj je do ustawień domyślnych. Spróbuj wystartować Win7 na tych domyślnych.


    Co to ma do sieci ??
    W biosie może mieć co najwyżej bootowanie z lan albo wyłączenie więc jak to się ma do tematu to nie mam pojęcia.

    0
  • #15 07 Lut 2015 17:24
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    20znaków napisał:
    Co to ma do sieci ??

    Np. problematyczne zarządzanie zasobami przydzielanymi do urządzeń (a raczej w tym wypadku problemy z dogadaniem się w tym względzie z systemem) powodujące, że interfejs sieciowy instaluje się poprawnie, system problemów z nim nie zgłasza, a sieć nie działa. Brzmi znajomo? BIOS to nie tylko te ustawienia, w które można wejść podczas startu płyty.
    Co prawda autor nie określił, z jakiej "epoki" jest to komputer, ale obecność interfejsu 100-megabitowego skłania ku wersji, że czasy świetności komputer ma za sobą i były one przed epoką Windows 7.

    0
  • #16 07 Lut 2015 17:31
    20znaków
    Poziom 15  

    salmon napisał:
    20znaków napisał:
    Co to ma do sieci ??

    Np. problematyczne zarządzanie zasobami przydzielanymi do urządzeń (a raczej problemy z dogadaniem się w tym względzie z systemem) powodujące, że interfejs sieciowy instaluje się poprawnie, system problemów z nim nie zgłasza, a sieć nie działa. Brzmi znajomo? BIOS to nie tylko te ustawienia, w które można wejść podczas startu płyty.


    Pierwsze słyszę żeby był konflikt a karta się zainstalowała i podniosła ;)
    Poza tym, konia z rzędem temu kto cokolwiek z zasobów ustawi w brandowanym biosie. Przydał by się dokładny model płyty swoją drogą.

    Albo inaczej, odpalić knoppixa Live CD na tym czmś i będzie wszystko wiadomo.
    1. Czy to MAC czy nie MAC.
    2. Czy karta działa czy już ją dawno temu w 2010r piorun strzelił...

    Wtedy dalej gdybać.

    0
  • #17 07 Lut 2015 17:50
    B_B_Nation
    Poziom 10  

    TEMAT DO ZAMKNIĘCIA
    Kupiłem nową kartę, dziękuję wszystkim za zaangażowanie.

    0
  • Pomocny post
    #18 07 Lut 2015 18:29
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    20znaków napisał:
    Pierwsze słyszę żeby był konflikt a karta się zainstalowała i podniosła

    Nie będę kolegi na siłę przekonywał, ale walczyłem też z takimi przypadkami.

    20znaków napisał:
    Poza tym, konia z rzędem temu kto cokolwiek z zasobów ustawi w brandowanym biosie. Przydał by się dokładny model płyty swoją drogą.

    Nie wiemy, w jakim stopniu jest to "zbrandowane", ale to tylko NTT. Nie wiemy, jakie opcje są dostępne. Poza tym nie chodziło mi o ustawianie, a o poszukanie gotowego rozwiązania, bo może jeszcze się producent połapał, że z nowszym systemem coś jest nie tak i wypuścił poprawkę, nie ma co wyważać otwartych drzwi.
    20znaków napisał:
    Albo inaczej, odpalić knoppixa Live CD na tym czmś i będzie wszystko wiadomo.
    1. Czy to MAC czy nie MAC.
    2. Czy karta działa czy już ją dawno temu w 2010r piorun strzelił...

    A tu wystarczyłoby przeczytać wątek od początku.

    -1