Bronek22 wrote:
Listwa WLZ ma źle podłączone przewody główne. Powinny przechodzić pod obiema śrubami, przelotowo.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereBronek22 wrote:
elpapiotr wrote:Listwa WLZ ma źle podłączone przewody główne. Powinny przechodzić pod obiema śrubami, przelotowo.
elpapiotr wrote:Trza wyłączyć pół Polski w takim razie
Krzysztof Reszka wrote:elpapiotr wrote:Trza wyłączyć pół Polski w takim razie
Nie potrzeba należy wzorem innych krajów unii wprowadzić przepisy zobowiązujące adm i wspólnoty do przebudowy zasilań w blokach . Wyznaczyć kilu letnie terminy realizacji i obłożyć karami za brak realizacji . Zaraz koledzy napiszą że to fantazja , a ja myślę że nie.
marek-1983 wrote:Już są tylko doczytaj
lobo rom wrote:Są dwa przewody L i N, uziemienie z rury wodnej pion. Jak mogę ją przerobić na bezpieczną?
zdzisiek1979 wrote:Instalacje wewnętrzną wykonujesz w układzie sieci TN-S. Trzeba wykonać nowy WLZ z żyłą PE. Elektryk da se radę.
elpapiotr wrote:Może być przewód fazowy i przewód zerowy.
pol102 wrote:Jak widzisz wniosek z rozważań jest taki że instalacji TN-C-S lub TN-S zrobić nie można.TN-C jest wtedy gdy przewód ochronno-neutralny, tzw. PEN musi spełniać obecnie pewne założenia. Jednym z tych założeń jest przekrój. W przypadku poniżej 10mm^2 w miedzi i jeden przekrój więcej w aluminium możemy mówić tylko o żyle "zerowej". Czegoś takiego rozdzielić nie można.
lobo rom wrote:Czy pytanie autora tematu to za wysoka poprzeczka dla fachowców ?Są dwa przewody L i N, uziemienie z rury wodnej pion. Jak mogę ją przerobić na bezpieczną?
elpapiotr wrote:Kiedy wreszcie kolega Bronek zrozumie, że instalację wewnętrzną 3- i/lub 5-żyłową zrobić można, a następnie podłączyć ją do starej, nieprzepisowej i obecnie nie skalsyfikowanej.
Aż tak za wysoka poprzeczka dla kolegi, czy co ?
elpapiotr wrote:Może być przewód fazowy i przewód zerowy.