zuczek1987 wrote: Jak wiadomo alarm to elektronika która się zużywa. I o ile centrala klawiatura i sygnalizator podlegają wymianie gdy są uszkodzone, bądź też estetycznie klientowi nie odpowiada, to czujniki pir i wszelkiego rodzaju sensory mają już jakąś określoną żywotność elementu aktywnego. Tak na przykład czujki gazu od satela mają określoną żywotność na 5 Lat, ja nigdzie nie przyuważyłem żywotności czujników PIR, PIR+MW czy PIR+MW+AM a przecież czy lustro czujnika czy nawet sam detektor też się złużywa, ale w żadnej instrukcji od czujki nie doczytałem informacji jak szybko czy na jak długo jest określona jego żywotność.
"Zużywa" się elektronika, gdzie mamy do czynienia z dużymi mocami, i wysokimi temperaturami. Często w centralkach starej generacji, wysychają kondensatory w zasilaczu i powodują uszkodzenie tej części centrali.
Manipulatory - raczej zużycie mechaniczne, typu starte klawisze, w skrajnym przypadku źle kontaktujące.
Czujki gazu to specyficzny przypadek, na powierzchni aktywnej sensora zachodzi reakcja chemiczna, stąd określona żywotność.
Chyba najbardziej "zużywającym się" elementem systemu będzie akumulator, kiepskiej jakości już po dwóch latach może być niesprawny.
Czasem psują się też kontaktrony, zwłaszcza jeżeli są źle zamontowane, w sposób powodujący narażenie mechaniczne (mocne udary).
Uszkodzeniu "zużyciowemu" mogą też ulec styki przekaźników.