Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Osuszacz powietrza - nie działa, cyka

08 Lut 2015 15:01 4977 8
  • Poziom 24  
    Witam

    Mam nietypowy problem z osuszaczem powietrza. Blyss WDH-1012EA.
    Przy próbie włączania urządzenia dioda sygnalizująca "power" zapala się na chwilę, słychać cyknięcie przekaźnika i się wszystko wyłącza. Nie umie zastartowac. Czasami jak ma dobry dzień, to urządzenie normalnie się włączy i działa. (jak już zaskoczy to się nie wyłączy i działa cały dzień do momentu wyłącenia, potem znów jest problem z łączeniem). Wymieniłem już w nim regulator napięcia VIPER22A, poprawiłem wszystkie luty, sprawdziłem na OKO kondensatory i są ok, nie są wybrzuszone czy wybite od spodu. Sprzęt ma tylko rok czasu. Jest jeszcze jeden duży kondensator rozruchowy chyba ale on jest sprawny. (mierzone miernikiem - naładuje się i rozładuje) Nie mam już pomysłów co może być usterką.

    Dodam, że gdy podgrzeję elementy od góry to urządzenie startuje... Są tam kondensatory elektrolityczne, dławik (który się grzeje się - tak ma być?) i tyle. Zaznaczyłem na zdjęciu które elementy podgrzałem, i za każdym razem jak je podgrzeję to urządzenie działa jak nowe. Nie podoba mi się ten dławik tylko. Jak go sprawdzić?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 2  
    Zgłaszałeś się z tym do jakiegoś serwisu ? Ciężko stwierdzić bez zajżenia co to może być za problem jednak wygląda na to, ze szwankuje kondensator rozruchowy skoro załapuje na początku a potem się wyłącza. Problem także moze leżeć po stronie napięcia
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 24  
    Nie byłem nigdzie, bo tu nie ma nikogo takiego, najbliższy 100km od Polanicy :)

    Jestem pewien na 100%, że po podgrzaniu hot airem tego (dławika?) z oznaczeniem 221 urządzenie startuje zawsze.. Czy to jest dławik? a może coś innego? jak odczytać tego czegoś wartość?
  • Poziom 2  
    Witam. Mam identyczny problem ze swoim osuszaczem (wnioskuje, że to wada fabryczna), czy udało się rozwiązać problem? Będę wdzięczny za informację.
  • Poziom 24  
    jeszcze nie zorbiony, muszę się w końcu za to wziąć :) 1000% wadliwy dławik czy co to jest na foto (coś czarnego :D ) Zawsze po jego podgrzaniu startuje za pierwszym razem.
  • Poziom 2  
    ja jeszcze nie rozkręcałem, ale chyba tez będę musiał bo już w ogóle nie chce odpalić;/ ale dziękuję za odpowiedz!
  • Poziom 16  
    Warto sprawdzić też elektrolity w okolicy tego dławika, ten prawy nie jest przypadkiem lekko napuchnięty ??
  • Poziom 11  
    Witam Panowie,
    Wiem że trochę późno i może sprzęt już zezłomowany :)ale ...
    Też mam problem z osuszaczem, martwy.
    Pytanie jaka jest wartość rezystora P-R1 w przetwornicy, po pomiarach wyszło mi że jest przerwa.
    Oznaczenia kodowe:
    brązowy, czarny, czarny, złoty, żółty czyli 10 Ohm 1%?
    Jeśli macie sprzęt to sprawdźcie u Siebie to może jest ten problem.
    Jeśli nie to proszę potwierdźcie mi wartość tego rezystora na oko 2W.
    Dzięki

  • Poziom 12  
    Mam taki sam problem. Po włączeniu był martwy. Klient uparcie podgrzewał aż zastartowal. Wszytko do czasu. Padł całkowicie. Wymieniłem wszytkie kondensatory. Problem istniał dalej - tu okazało się że brak 5v. Wymieniłem 78l05. Urządzenie uruchamia się kilka sekund i wyłącza. Zastanawia mnie czujnik temperatury, nie wiem co to jest a namierniku mam przerwę. Ma może ktoś jakiś schemat lub info co do elementów?
    Pozdrawiam