Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Robot Zelmer 481 pękająca obudowa

ralfpi 09 Feb 2015 10:43 1521 4
    ralfpi
    Level 9  
    Witam.
    To mój pierwszy wpis więc z góry przepraszam za ewentualne wpadki. Mam problem z robotem Zelmer 481. Po 2 latach bezproblemowego użytkowania z obudowy posypały się kawałki plastiku. Po otwarciu okazało się że rozsypały się gniazda w jakich zawieszony jest, na takich gumowych amortyzatorach cały mechanizm wraz z silnikiem. Po wymianie obudowy robot działał kilka dni i problem powrócił. Czy ktoś z was spotkał się z takim przypadkiem ? Ewentualnych dociekliwych informuję że obudowa została złożona prawidłowo. Będę wdzięczny za konstruktywne odpowiedzi.
    pawlik722
    Level 23  
    Winna jest przekładnia w misie obrotowej, zobaczy kolega czy ma luzy? U mnie w domu wydarzyło sie to samo jak i w kilku podobnych mikserach. winna była przekładnia w misie oraz koło zębate w mikserze. oba luzy nałożyły się na siebie i przy zbyt ciężkiej masie "wyginało" mikser po czym pękała obudowa, ja co prawda nie wymieniałem obudowy bo aż tak źle nie było.
    musiałem się dobrze przyjrzeć dlaczego tak się działo. podczas gdy masa stawiała opór, podnosiło :przód miksera" naciskając na silnik podczas gdy obudowa była przymocowana do korpusu misy.
    mnie pomogła wymiana na nowe koła zębate w mikserze, w misie musiałem u siebie odwalić fuszerę bo nie mogłem przez kilka dni znaleźć koła a był potrzebny ale już rok działa:)
    ralfpi
    Level 9  
    Robot współpracował z blenderem. Z misą sporadycznie. Ale faktycznie zauważyłem, że na kołach zębatych występuje luz - raczej osiowy a nie boczny.
    jacoor
    Level 13  
    "Po 2 latach bezproblemowego użytkowania z obudowy posypały się kawałki plastiku."
    To początek awarii. Przy przeciążeniu / przeciążeniach miksera dochodzi do (gwałtownego lub stopniowego) przesunięcia osiowego i...
    …często ulatują łopatki wentylatorka. Jeśli nie dojdzie do zablokowania silnika to luz osiowy się powiększy i.. wtedy zablokuje się silnik ale w chwili wystąpienia blokady lecą wszystkie trzymacze silnika > i wymiana obudowy jest niezbędna

niewłaściwe założenie miksera do podstawy aby współpracował z misa powoduje "wstawanie" napędu a o czym pisze Pan pawlik722. Współpraca z blenderem? Ostrożnie z twardymi artykułami do (np. przypadkowe duze pestki) blendowania… kostki lodu (jeśli blender nie ma kruszarki lodu) załatwi ten mikser bez większego wysiłku.

Podstawa – stosować się do instrukcji Zelmera w zakresie pracy i obciążeń urządzenia a będzie służył cale lata (mam 2 rożne zestawy tej serii)

Pozdrawiam forumowiczów!

Jeśli pomogłem – wciśnij + ;)
    ralfpi
    Level 9  
    Obudowa została wymieniona. Nowa w miejscach osadzenia napędu ma fabryczne wzmocnienia więc może producent dostrzegł problem. Dziękuję za pomoc. Temat uważam za zamknięty.