Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-LINK TL-WR740N zrywa wszelkie kontakty z laptopem

SkoczekForest 09 Feb 2015 11:23 1413 15
  • #1
    SkoczekForest
    Level 8  
    Witam,
    Posiadam router TP-LINK TL-WR740N podłączony do internetu radiowego i laptop MSI GS60 z kartą sieciową Intel Dual Band Wireless-AC 7260, przy każdej próbie podłączenia laptopa bezprzewodowo router całkowicie wyłączał wifi, "serwisanci" powiedzieli że to pewnie coś z routerem (mimo że tłumaczyłem że wszystko zaczęło się od nowego laptopa) i wymienili na ten sam, problem nie zniknął ale nie miałem już do nich siły więc kupiłem kabel sieciowy i po przewodzie wszystko było dobrze, ostatnio jednak wróciłem ze studiów do domu, podłączyłem kabel i router nie łączy teraz też po przewodzie, nawet po odłączeniu kabla świeci się lampka przy porcie i nie działa internet również w PC który stał zawsze obok routera i wszystko zawsze w nim działało.
    Moje główne pytanie to po której stronie wina? Jest sens wymieniać router na inny czy to z laptopem coś nie tak? W mieszkaniu tam gdzie studiuję mam ASUS RT-N10U podłączony pod internet UPC i wszystko działa. Proszę o szybką odpowiedź bo dziś przyjeżdżają znowu "serwisanci" i boję się przyjąć od nich trzeciego TP-LINKa

    Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
  • Helpful post
    #2
    leonov
    Level 42  
    Z opisu wynika że to wina routera, wytłumacz mi jeszcze to
    SkoczekForest wrote:
    TL-WR740N podłączony do internetu radiowego
    , opisz jak masz wszystko podłączone, jaki dostawca usługi, jaki modem ?
  • #3
    l0ud
    Level 14  
    Quote:
    nawet po odłączeniu kabla świeci się lampka przy porcie


    Przy którym dokładnie porcie?

    Objaw spalenia portu w routerze, zwłaszcza jeżeli to wan.
  • #4
    SkoczekForest
    Level 8  
    Dostawcą usługi jest e-spidernet.pl, antena na balkonie Nanostation loco M5 od której idzie kabel chyba RJ45 do zasilacza i od zasilacza do routera do portu nie WAN tylko do któregoś z 1-4, normalnie internet był przy 1, kabel do PC przy 2 i kabel do laptopa przy 3, teraz 3 świeci bez przerwy i nie działają żadne porty bo PC też nie łączy. Zaaktualizować routera nie moge bo program każe podłączyć internet pod WAN a wtedy nie działa. Nie chce spalić drugiego routera dlatego wolę kupić sam jakiś lepszy, dzwoniłem i pytałem jaki standard czy cechy ma miec router do tego internetu to powiedzieli "raczej zwykłe standardy nie ma co wymieniać my wszystkim podłączamy ten router", mówię że skoro to już drugi router nie działający przy moim laptopie to wymienie i tak mam 3 piętra w domu i chcę lepszy zasięg to oni "nie ma sensu droższe routery mają tyle niepotrzebne Panu bajery z zasięgiem wiele się nie zdziała", aha...
  • Helpful post
    #5
    l0ud
    Level 14  
    Akurat ten router tragiczny nie jest i nie powinieneś mieć takich problemów.
    Podpięcie routera świadczy że działa on tu jako switch i access point, a nie router.

    Czy internet działa przy bezpośrednio podłączonym kablu (numer 1) do komputera pc/laptopa?
  • #6
    SkoczekForest
    Level 8  
    Teraz nie działa nic, reset nic nie daje, świeci się lampka portu 3, a przy PC podłączonym do portu 2 nie ma internetu, więc chyba spalił się całkowicie, może poproszę o wymianę na nowy i zrobię z niego access pointa na którymś piętrze, a jako główny router kupię jakiś inny i tylko do niego będę podłączał laptop? Tylko żeby on też nie zaczął wariować, nie wiem czy to kwestia tego że router podłączony jest do radiówki czy mój laptop tworzy taki toksyczny związek akurat z tym modelem, bo jak mówiłem ASUS z internetem UPC śmiga bez problemu
  • Helpful post
    #7
    l0ud
    Level 14  
    Miałem na myśli, żebyś podłączył kabel "od internetu" bezpośrednio do komputera - z pominięciem routera. Przy obecnej konfiguracji powinno działać.

    To, że nie działa internet po podłączeniu do routera nie musi świadczyć wcale o jego awarii, chociaż ta lampka portu 3 nie wróży dobrze. Pewnie router miał jakiś wypadek typu piorun, gdy nie było Cię w domu.
  • #8
    SkoczekForest
    Level 8  
    Tak tak podłączyłem internet bezpośrednio do PC gdy tylko router przestał łączyć i jak na razie to moje jedyne źródło internetu.
  • Helpful post
    #9
    leonov
    Level 42  
    Zgłoś awarię i wymiana na nowy, i na przyszłość podepnij go do listwy zabezpieczającej, zawsze coś to pomoże.
  • #10
    SkoczekForest
    Level 8  
    Oki tylko teraz co z tym wariującym WIFI, jestem pewien że po wymianie na nowy znowu będzie ta sama sytuacja, jaki router mógłbym kupić jako główny żeby łączył się z laptopem a z tego zrobić tylko access pointa? Może nie z TP-LINK'a bo trochę mam stracha.
  • Helpful post
    #11
    l0ud
    Level 14  
    Jak wifi będzie wariowało to opiszesz to dalej, pewnie w grę będzie wchodziło update driverów do karty wifi i update firmware routera.

    Sugeruję pokazać problem z wifi ekipie montującej, w końcu to ich interes żeby Ci działało.
  • #12
    SkoczekForest
    Level 8  
    Router wymieniony na ten sam i o dziwo nie zrywa wifi po polaczeniu sie bezprzewodowo z laptopem, jak widać do trzech razy sztuka, kablem nie będę go podłączać bo może jest uszkodzony i dlatego zrobił spięcie, dzięki za pomoc ;)
  • #13
    gavron
    Level 22  
    nie wiem... nie zdażyło mi choćbym nie wiem jak zrobił kabel aby przy jego pomocy uwalić port....
  • #14
    emer
    Level 19  
    mam zdaje sie dokładnie ten sam problem.
    Kupiłem córce lapka z karta WiFi Intel 7265-AC
    Po podłączeniu do ich routera (mieszka osobno) WR740n, chwila moment i połączenie zerwane, a żeby było śmieszniej wszystkie lapki i smartfony też tracą połączenie ...
    Problem zaczął sie dokładnie w chwili pojawienia sie tego lapka. Lapek wyłączony - wszystko OK.
    U mnie, z routerem Netgear R7000 nie ma żadnych problemów ...
    Nie wiem co robić - spróbuje jeszcze uaktualnic FW na najnowsze.
    Zna ktoś jakieś "lekarstwo" ?
  • #15
    bestboy21
    Level 39  
    Wyłączyć na routerze WMM i inne Turbo przyśpieszacze WiFi.
  • #16
    emer
    Level 19  
    wielkie dzięki - pomogło WMM odznaczyć , dałem na sztywno wąski 20MHz i dodałem DNSy googlowskie :)