Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CELMA pilarka - Nie wchodzi na obroty, grzeje się.

eReS65 09 Feb 2015 13:16 1266 2
    eReS65
    Level 9  
    Mam problem z pilarką celma, otóż nie wchodzi na swoje obroty. Zaczęło się to, wg teścia od czasu kiedy przegrzał ją przy jakiejś robocie. Przeczyściłem komutator styki przy szczotkach. Po włączeniu efekt był taki że z silnika poszedł dymek, no i teraz nie wiem czy cały silnik do wymiany czy stojak albo wirnik ?
    Po rozebraniu widoczne były ślady przegrzania przewodów nie na uzwojeniu tylko doprowadzenia do silnika ( uzwojenia, szczotki musiałem izolacją okręcić). :cry:
    Edisan
    Level 18  
    Niestety !!! Prawdopodobnie uszkodzony jest zarówno wirnik jak i stojan. Jeśli masz przegrzane kable doprowadzające zasilanie , a są one o dużo grubszym przekroju aniżeli druty nawojowe w wirniku i stojanie. Izolacja uległa przegrzaniu i wystąpiły zwarcia między zwojami. Objawy:spadek obrotów, utrata mocy, podwyższona temperatura silnika. Przezwojenie raczej nieopłacalne, bo warsztaty liczą jak "cygan za matkę".Tylko wymiana silnika.Ale CELMA to już dość leciwa konstrukcja, chociaż wykonana dużo lepie, aniżeli dzisiejsze produkty Może na Allegro ktoś sprzeda silnik ?
    Furions
    Level 15  
    Zazwyczaj leci wirnik wg.mnie 90% przypadków - przykładowy koszt regeneracji jeśli sam sobie założysz 120zł. Jeśli cudem wirnik okaże się dobry to stojan 60zł. Koszt nowej pilarki "Hobby" około 120zł. Coś lepszego 200-300. Jeśli byś regenerował to zobacz w jakim stanie są zębatki.