Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gorenje W 6503/S - Pralka nie odwirowuje

krissu123 09 Feb 2015 15:38 3378 13
    krissu123
    Level 9  
    Witam...
    Dziś mojej mamie przywieźli nowiutką pralkę Gorenje W 6503/S wszystko było by okej gdyby jeszcze moża było by odwirowywać mokre ubrania. Jeżeli ustawi się na pranie to po praniu ładnie wszystko odwirowuje natomiast jak się wrzuci mokre ciuchy ( prane ręcznie ) do pralki i ustawi opcje samo odwirowanie to przez 14min tyle pokazuje wyświetlacz bęben nie może wskoczyć na wysokie obroty... przez ten cały czas wykonuje powolne ruchy na przemian kilka w prawo i kilka w lewo. Czytaliśmy instrukcje no i niby tam pisze, że wystarczy tylko ustawić pokrętło na znaczek odwirowania ( @ ) + ustawić ilość obrotów/min i to wszystko, jednak to nie działa. Przypomnę, że praleczka jest nowiutka dziś dostarczona do domu.
    SKM 1964
    Level 33  
    Trochę to dziwne.Fakt mokre ciuchy są ciężkie.Pralka jest nowa więc powinna ruszyć.Przestudiowałeś dobrze instrukcję?

Dodano po 2 [minuty]:

Prawdo podobnie rozkłada równomiernie pranie w bębnie do późniejszego odwirowania.
    krissu123
    Level 9  
    oczywiście... cały dzień siedzę z ojcem i myślimy nad tym ;/ już naprawdę nie mamy pojęcia o co chodzi ...

Ale ona tak przez 14min wolno się obraca a po tym czasie pika i świeci się napis "end"
    scalok
    Level 30  
    Wiruje podczas normalnego cyklu prania?
    Reklamacja.

Dodano po 1 [minuty]:

SKM 1964 wrote:
    Prawdo podobnie rozkłada równomiernie pranie w bębnie do późniejszego odwirowania.

Tak ale nie 14 minut.
    krissu123
    Level 9  
    pod czas zwykłego prania wiruje jak szalona :)
    scalok
    Level 30  
    Jeszcze spróbuj wirować bez wsadu.
    krissu123
    Level 9  
    tak się zastanawiam... może trzeba jakoś programator zrestartować ? ale za to, to ja się nie będe zabierał bo to nie mój fach :)
    scalok
    Level 30  
    scalok wrote:
    Jeszcze spróbuj wirować bez wsadu.

Próbowałeś, bez wsadu tzn. bez prania w środku, na "sucho".
    I nie bierz się za jakieś naprawianie.
    Od tego są prawa konsumenta.
    krissu123
    Level 9  
    W tym momencie nie mogę bo mama pranie wrzuciła na 2 godziny :p jutro wrzucę wam film jak to wszystko wygląda bo teraz muszę iść tak że, zaglądnijcie tu jutro :)
    dobry1235
    Level 1  
    Miałem podobnie.Po wymianie panelu sterowania program wirowania działa ,ale na programie mix można ustawić wirowanie tylko do 700 obrotów
    butcho
    Level 10  
    Mam to samo.I to na dwóch pralkach Gorenje.Napisałem do serwius w tej sprawie bo nigdy bym się tego po nich nie spodziewał :cry:.Mam nadzieję że sprawę da się jakoś wyjaśnić bo pranie mokre że wykręcam w bębnie po wirowaniu na 1000 obrotów
    butcho
    Level 10  
    Nie dajmy się zwieść w maliny.Gorenje zawsze było ekspertem w pralkach więc ten model musi być udany, trzeba tylko zrozumieć zasadę działania.

Serwis Gorenje który działa bardzo sprawnie i jest bardzo miły odpowiada że musi się wypoziomować pranie.Jeśli w bębnie będzie 1 ciuch bardzo ciężki typu spodnie lub bluza to pralka nie wypoziomuje tego i nie wystartuje.Należy prać minimum 3/4 bębna.

A taka odpowiedz otrzymałem od serwisu na maila

Nasze pralki wyposażone są w system UKS (układ kontroli stabilizacji). Naszym zdaniem cała idea dobrze opisana jest tutaj: http://www.gorenje.pl/serwis-i-wsparcie/fachowiec-doradza

Na czym polega działanie systemu UKS i jaki jest jego związek z wirowaniem?

UKS to skrót od układu kontroli stabilizacji. Przed rozpoczęciem właściwego wirowania urządzenie próbuje równomiernie rozłożyć odzież w bębnie piorącym, po to by samo wirowanie przebiegło jak najefektywniej i trwało jak najkrócej. Próby polegają na powolnych ruchach bębna w obie strony oraz korygowaniu na bieżąco czasu do końca cyklu na wyświetlaczu urządzenia.
    Jak należy postępować?
    Urządzenie działa normalnie, należy poczekać do końca cyklu (do sygnalizacji END na wyświetlaczu)
    SKM 1964
    Level 33  
    Właśnie , w starszych modelach np. Polar stosowano prądnice tachometryczne w silniku , a impulsy z czytywał układ elektroniczny i na podstawie tego następowało wyważanie prania . Jak nie dała rady to wirowanie odbywało się na zmniejszonych obrotach albo wcale . W książce było opisane o kilku stopniowej regulacji obrotów
    przed rozpoczęciem wirowania przez ten układ .I to nawet nieźle działało . Teraz są oczywiście nowsze rozwiązanie techniczne i dużo elektroniki . :|