Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega8 LM35 - Termometr - jak zdeklarować dziesiątki i jedności ?

Chivo 09 Lut 2015 17:31 486 2
  • #1 09 Lut 2015 17:31
    Chivo
    Poziom 21  

    Witam,

    Pisze kod do projektu termometr na czujniku LM35 i Atmega8. Wartości zmierzonego napięcia z czujnika zapisuję w zmiennych TEMP oraz DZIESIATKI i JEDNOSCI. Mój problem polega na tym, że nie wiem jak mam zadeklarowac zmienne DZIESIATKI i JEDNOSCI aby mozna było te wartości przekazywać do obsługi przerwania ISR(TIMER0_OVF_vect) w którym chcę wyświetlać wynik na LCD. Z góry dzięki za pomoc.

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Pozdrawiam, Rafał

    0 2
  • Pomocny post
    #2 09 Lut 2015 18:50
    Steryd3
    Poziom 31  

    Proponuje umieścić deklarację typu: volatile uint8_t DZIESIATKI, JEDNOSTKI;
    przed funkcją main. Tak zadeklarowana zmienna powinna być widoczna w przerwaniu oraz każdej innej funkcji.

    0
  • #3 09 Lut 2015 19:04
    Chivo
    Poziom 21  

    Problem rozwiązano: aby zmienna mogła być wykorzystywana w przerwaniu i programie głównym należy zadeklarować jako jako zmienna globalną (przed main) w następujący sposób:

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0