Witam!
Przejdę odrazu do sedna sprawy. Otóż niedawno wpadłem sobie na pomysł zrobić mini regulację temperatury czujnika. Natomiast do regulacji potrzębuję wiatraka chłodzącego, a więc i jego aktualnej liczby obrotów. Tu pojawia się problem. Dysponuję wiatrakiem komputerowym na 12 V. Ma on trzy wyjściowe kable: +,-, oraz tachometr. Wiem iż, kabel ten podaje dwa impulsy na obrót. Wpierw podłączając wejście tachometru do mikrokontrolera nic nie działało. Chwilę zacząłem szukać i znalazłem iż wyjście to jest wyjściem otwartego korektora. Stworzyłem więc podobny układ do tego jak z innego tematu: (pomijając PWM) https://obrazki.elektroda.pl/2771402900_1391183271.jpg
Jednak podłączając do niego diodę czy zatrzymam obroty "paluchem" czy też nie dioda wciąż jednostajnie się świeci. Nie widać żadnych zmian. Wiatraczek zasilam 12V akumulatorem samochodowym.
Teraz pytanie:
Czy tachometr jest uszkodzony czy też ja robie coś nie tak?
Dodam, iż podłączając kabel od informacji o lb obrotów jako masę wtedy dioda zapala się ledwo co.
Chodzi mi o to czy ktoś może wytłumaczyć jak to zrobić. Bardzo możliwe, że ja robię gdzieś błąd.