Trochę przewrotny tytuł ale.... czy kocioł z zasobnikiem ma sens ....ekonomiczny.
Obecnie mój piec Junkers ZW 20KE (2funkcyjny z otwartą komorą spalania) już się starzeje (rok prod. 1999).
Zaczynam zastanawiać się nad następcą myślałem nad kondensatem w miarę niedrogim: może Termet Ecodens Gold 20 lub Immergas Vitrix.
Domek parterowy, 100m2 powierzchni użytkowej, grube ceglane ściany (58 cm= 25 cm cegła wzdłuż +pustka +12cm cegła w poprzek) z poddaszem nieużytkowym,
póki co tylko ocieplone 15 cm wełną podłoga i sufit. W tym roku planuję docieplenie ścian (15 cm styropian) + fundamentów (10cm XPS).
Rodzina 2+1 (drugie w drodze
).
Jedna łazienka (w przyszłości może zostanie podzielona na dwie mniejsze).
Obecnie rocznie zużywam około 2000m3 gazu i kosztuje mnie to średnio 4500zł.
Szacuję, że z tej kwoty 3000 zł to CO, około 750zł gaz dla kuchni, 750zł CWU.
Koszt pieca to około 3700-4000zł
+ zasobnik na wodę około 1700-2000zł. Plus dochodzą koszta instalacji zbiornika, coroczne m.in. wymiany ANOD.
Więc czy instalacja pieca zamiast 2F -->1F + zasobnik ma sens ?
Wiem, że zwracacie uwagę by piece miały jak najniższą moc minimalną dla CO (oba to spełniaja)
Obecnie mój piec Junkers ZW 20KE (2funkcyjny z otwartą komorą spalania) już się starzeje (rok prod. 1999).
Zaczynam zastanawiać się nad następcą myślałem nad kondensatem w miarę niedrogim: może Termet Ecodens Gold 20 lub Immergas Vitrix.
Domek parterowy, 100m2 powierzchni użytkowej, grube ceglane ściany (58 cm= 25 cm cegła wzdłuż +pustka +12cm cegła w poprzek) z poddaszem nieużytkowym,
póki co tylko ocieplone 15 cm wełną podłoga i sufit. W tym roku planuję docieplenie ścian (15 cm styropian) + fundamentów (10cm XPS).
Rodzina 2+1 (drugie w drodze

Jedna łazienka (w przyszłości może zostanie podzielona na dwie mniejsze).
Obecnie rocznie zużywam około 2000m3 gazu i kosztuje mnie to średnio 4500zł.
Szacuję, że z tej kwoty 3000 zł to CO, około 750zł gaz dla kuchni, 750zł CWU.
Koszt pieca to około 3700-4000zł
+ zasobnik na wodę około 1700-2000zł. Plus dochodzą koszta instalacji zbiornika, coroczne m.in. wymiany ANOD.
Więc czy instalacja pieca zamiast 2F -->1F + zasobnik ma sens ?
Wiem, że zwracacie uwagę by piece miały jak najniższą moc minimalną dla CO (oba to spełniaja)