Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozkład na harmoniczne - zadanie

innzare 09 Feb 2015 23:00 1083 2
    innzare
    Level 8  
    Witam, mam problem z zadaniem z rozkładu na harmoniczne.
    Mam taki układ i dane:
    Rozkład na harmoniczne - zadanie
    Pierwsze co robię to wyznaczam napięcia źródła dla poszczególnych harmonicznych:
    $$ E_o = 2 V$$ dla n=0
    $$ E_1= 2 V$$ dla n=1
    $$ E_2 = -j5 V$$ dla n=2
    Rozrysowuję teraz sobie składową stałą, układ będzie układem zamkniętym o jednym rezystorze stąd prąd wyniesie:
    $$I_o = 1 A$$
    Potem rysuję sobie pierwszą harmoniczną i tu zaczynają się schody, patrząc na dane widać, że w obwodzie zachodzi rezonans, ale nie wiem jak się za to zabrać w praktyce. Wymyśliłem trochę nielogicznie coś takiego. Spinam połączenie równoległe, wyliczam impedancję:
    $$ \frac{1}{Z} = \frac{1}{j8}-\frac{1}{j8}=?$$
    Czyli jak mam to rozumieć, dzielenie przez zero? Czyli wychodzi na to, że admitancja (przewodność) jest równa zero, stąd powstaje przerwa w obwodzie? Jest mi w stanie to ktoś wytłumaczyć? I gorąco proszę o rozwiązanie drugiej harmonicznej bo nie do końca wiem jak się za nią zabrać.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Malpa_gk
    Level 16  
    Witam.
    Mogę się mylić bo dawno takich rzeczy nie liczyłem, ale wydaje mi się, że nie widać tam rezonansu. Nie podano ile wynosi częstotliwość pierwszej harmonicznej więc nie mamy pewności czy rezonans wystapi. Impedancja zastępcza gałęzi L1,C wynosi:
    $$ Zz1 = j \omega L1 + \frac{1}{j \omega C}$$,
    natomiast impedancję zastępczą obwodu L1,C,L2 wyliczymy:
    $$\frac{1}{Zz2} = \frac{1}{Zz1} + \frac{1}{j \omega L2} = \frac{1}{j \omega L1 + \frac{1}{j \omega C}} + \frac{1}{j \omega L2} $$,
    a całkowitą impedancję liczymy:
    $$Z = R + Zz2$$.
    Prądu i(t) nie zaznaczono na schemacie, ale jeśli jest to prąd źródła to trzeba przekształcić powyższe równania i powinno wyjść rozwiązanie.
    Dobrze by było jakby ktoś jeszcze to sprawdził.
    Szpanbix
    Level 15  
    Rezonansu nie ma. A jak pojawia się 0 w mianowniku to raczej trzeba zrobić przerwę w obwodzie. Bo to jakby był prąd stały.
    Dla wartości symbolicznych:
    Podstawiając poszczególne częstotliwości:

Zc = [ (jωL1-j1/ωC)(jωL2) / (jωL1-j1/ωC)+(jωL2) ]+R

I=U/Zc

Potem postać symboliczną musisz przekształcić na zwykłą.