Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seagate momentus ST9500420AS - Spalony transil, brak reakcji

10 Lut 2015 17:20 696 8

  • Poziom 11  
    Witajcie,
    sprawa dotyczy: Seagate momentus ST9500420AS 500GB 7200.4
    Seagate momentus ST9500420AS - Spalony transil, brak reakcji
    z dyskiem problemy były od dłuższego czasu (problemy z zapisem, bad sectory itp.) postanowiłem zrzucić z niego dane i więcej go nie używać ale...
    Po podłączeniu do PC przez przejściówkę zamienione zostały bieguny (tak przynajmniej mi się wydaje) ponieważ kable z molexa dosłownie się stopiły. Od razu dysk został odłączony ale niestety już więcej nie odpalił.
    Na elektronice było widać spalonego transila, którego usunąłem (zdj), nie mniej jednak dysk nadal nie odpala.
    Udało mi się znaleźć sprawny, identyczny dysk z tą samą wersja FW niestety po podmianie elektroniki słychać tylko kilka stuknięć głowicy po czym nie ma żadnej reakcji w systemie.
    Jakie kroki polecalibyście podjąć, żeby jeszcze spróbować coś z tego dysku odzyskać?
    Pozdrawiam!
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 11  
    Nic nie było przelutowywane, po prostu podmieniłem płytkę. Czy w takim wypadku nie jest za późno na przelutowanie?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    A gdzie jest na Twojej płytce ROM, bo na zdjęciu go nie widać? :D
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 11  
    melanchel napisał:
    A gdzie jest na Twojej płytce ROM, bo na zdjęciu go nie widać? :D

    Obstawiam, że to to:
    Seagate momentus ST9500420AS - Spalony transil, brak reakcji
    Niestety mam tylko lutownicę transformatorową więc będę musiał 'zlecić' przelitowanie znajomemu i dopiero wtedy napiszę czy dysk ruszył. Chyba, że jeszcze coś mogę zrobić ze starą elektroniką, ale za wielkiego pola do popisu też nie mam.
    Dziękuję za odpowiedzi!
  • Poziom 28  
    Ma 8 nóg, to jest ROM.

  • Poziom 11  
    Po przelutowaniu ROMu na sprawną elektronike dysk zakręcił i teoretycznie jest widoczny ale przy próbie zamontowania nie ma reakcji, HD Tune po włączeniu skanowania wywala 'Read Error! Test aborted.', testdisk na każdym sektorze wywala error. Czy macie może pomysł co mógłbym jeszcze zrobić?