Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Combo C 1,3 CDTi - problem po wymianie wiązki, wymiana BCM

marcias 10 Feb 2015 21:56 2334 6
Relpol
    marcias
    Level 16  
    Sprawa wygląda następująco - samochód uderzony lewym przodem - połamana puszka bezpieczników. Dodatkowo pare kostek było połamanych oraz trochę przewodów zostało odsłoniętych.

Po wymianie wiązki silnikowej, wentylatora oraz wiązki komory silnika (łącznie z puszką bezpieczników) i po podłączeniu akumulatora niezależnie od położenia kluczyka świeci się światło stop oraz podświetlenie zegarów, zero innej reakcji, przekręcenie stacyjki nic nie daje.

Sprawdziłem dokładnie wszystkie podłączenia przewodów w skrzynce bezpieczników i nowa wiązka pokrywa się ze starą - tak samo ze skrzynką w której jest moduł BCM (ta przy wycieraczkach).

Sprawdziłem również wszystkie bezpieczniki.

Po odłączeniu wszystkich przekaźników gaśnie światło stop. Po odłączeniu wszystkich kostek w puszce BCM nic się nie zmienia, dopiero odłączenie BCMu skutkuje zgaśnięciem podświetlenia stacyjki.

Wychodzi na to że BCM jest walnięty? Jak wygląda jego wymiana? Ewentualna wymiana wymaga użycia modułu o tym samym oznaczeniu ?

Żeby nie było, użyłem wujka google, ale żadnej satysfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem.
  • Relpol
    mako110
    Level 21  
    bcm musisz kodować po wymianie,najlepiej z tymi samymi numerami(jeśli nie masz czym kodować to jest inny myk na dopasowanie do auta) inaczej auto nie odpali.. :D
  • Relpol
    marcias
    Level 16  
    Jaki jest ten myk? Kupiłem już BCM o takich samych oznaczeniach jedynie czterocyfrowy numer seryjny jest inny reszta taka sama. Jak wygląda procedura wymiany?

Jeśli to coś zmienia, samochód jest kompletnym golasem - poza kołami, kierownicą i radiem nic tam nie ma, także nie trzeba kodować szyb, centralnego czy czegokolwiek.
    marcias
    Level 16  
    Wymieniłem BCM - przelutowałem do nowego kość 9366 ze starego. Żadnych zmian.

Po odłączeniu kostki od czujnika hamulca, stop wciąż się świeci.

Po odłączeniu zegarów, stop cały czas się świeci - zegary nie wiem bo... odłączone ;).

Wiązka wygląda w 100% na dobrą, nic nigdzie nie poprzecierane.

Masy 2 razy sprawdzałem, wszystko raczej podłączone, przy okazji przeczyszczone.

Przypominam, że stop i zegary gasną dopiero po odpięciu BCMu.

Po podłączeniu klemy akumulatora, słychać jakiś przekaźnik w skrzynce jak się załącza.

Brak napięcia na stykach stacyjki - na jednym pokazuje 0,3V.

Ktoś ma jakieś pomysły?
    tzok
    Moderator of Cars
    Jakaś próba diagnostyki komputerowej była podejmowana? Jest podłączenie z BCM? Jesteś pewien, że przelutowana kość pamięci nie była uszkodzona (odczytałeś jej zawartość w programatorze)?
    marcias
    Level 16  
    Próbowałem się połączyć OPCOMEM, ale nic się nie dzieje, nie ma komunikacji. Po podmianie wylogowanego BCM brak zmian - oczywiście go nie zalogowałem bo nie było jak z powodu braku komunikacji.

Generalnie przed wymianą wiązki kontrolki się świeciły, większość elementów działała (chyba poza kierunkowskazami). Przy próbie odpalenia kontrolki jakby przygasły i już nie powróciły do poprzedniego "stanu" - silnik oczywiście nie zakręcił. Przy ręcznym zwarciu styków przekaźnika rozrusznika, silnik kręci.

Przypominam, że wiązka została wymieniona na używaną w dobrym stanie z Corsy C 1,3 CDTi.

Jakiekolwiek pomysły?

PROBLEM ROZWIĄZANY!

Problem "rozwiązany". Po kolejnym sprawdzeniu wszystkich kostek do niczego nie doszedłem, ale przeglądając schematy wyszło na to, że światło stop jest w jakimś stopniu połączone z ABSem - także na próbę odłączyłem kostkę przy pompie, oraz kostki przy tylnych światłach i CUD - ELEKTRYKA OŻYŁA. Potem po kolei podłączyłem poszczególne kostki, żeby sprawdzić która jest winna i okazało się że.... żadna, po podłączeniu wszystkich kostek cały czas wszystko działa... łapy mi opadły, ale co zrobić.