Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Krótkofala Binatone. Podłączenie ładowarki od telefonu komórkowego

Stasiek1979 11 Feb 2015 12:22 879 2
    Stasiek1979
    Level 1  
    Witam. Posiadam krótko-fale Binatone mr 150. Zasięg około 3 km. Zasilanie to 3 paluszki AAA. Krótko-fali nie obejmuje żaden zestaw ładowarek itp. Stąd też mój pomysł. Czy jest możliwe podłączenie do takiej krótko-fali ładowarki od telefonu? Oczywiście po wcześniejszym rozebraniu końcówki od ładowarki tel i podłączeniu pod + i - do krótko-fali.
    Głównym celem jest to żeby taka krótko-fala była cały czas podłączona do zasilania, nie chodzi mi o żadne naładowanie jej. Tylko i wyłącznie żeby była cały czas włączona i zasilana prądem. Tak aby bez martwienia sie czy baterie padną czy nie krótko-fala działała i mógłbym sobie rozmawiać w domu np z innymi sąsiadami w klatce.
    Ładowarka od telefonu ma output: 5v
    3 paluszki maja łącznie 4,5v wiec dużej różnicy nie ma.
    Pytanie tylko czy coś jeszcze ma tu znaczenie.
    Z góry dziękuje za odp :)
    zdanek15
    Level 26  
    Ma jeszcze znaczenie moc tej ładowarki. Wydaje mi się ze lepiej byłoby zostawić w radiu akumulatory(nie baterie!!!) i zastosować tą ładowarke jako zasilacz buforowy. Daje to to że w każdej chwili czy mobilnie czy stacjonarnie masz działajace radio. A co sie stało z oryginalną ładowarką?
    leonov
    Level 42  
    Zależy jakiego prądu potrzebuje twoje urządzenie, ładowarki do telefonów mają prąd rzędu mA i raczej będzie to za mało.