logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 128WRL - Prośba o sprawdzenie rozbudowanego schematu

cooller 11 Lut 2015 13:18 3432 23
REKLAMA
  • #1 14427618
    cooller
    Poziom 10  
    Witam,

Mam do Was wielką prośbę o sprawdzenie poprawności układu połączeń. Niedługo zaczynam budowę domu i chciałbym zrobić samodzielnie a'la inteligentny dom. Wybór padł na integrę. Chciałbym już na etapie projektu przewidzieć jak ma wyglądać instalacja na integrze, tak aby odpowiednio zaprojektować instalację elektryczną.

Jeszcze parę pytań do praktyków:
    1) Czy przedstawiony bilans mocy jest OK? Integra da niby 2A ale wszystkie elementy nie będą działały na raz. Czy w bilansie dobrze uwzględniłem ładowanie aku?
    2) Przy bilansie mocy dla zasilacza w nawiasie podałem wartość prądu przy najgorszym scenariuszu - jednoczesnym załączeniu 31 przekaźników co i tak zdarzać się będzie niesłychanie rzadko.
    3) Czy linie +12V w INT-E/O prowadzić tak jak u mnie na schemacie, czy też lepiej ekspandery podłączyć bezpośrednio do zasilacza?
    4) Czy można tak zaprogramować system aby wartość nastaw w ATD100 zmieniać poprzez manipulator LCD?
    5) Czy możliwe jest poprzez pobudzenie wejścia zmusić manipulator INT-TSI do wyświetlenia obrazu z danej kamery?

Poniżej schemat (z uwagi na czytelność dosyć spory rozmiar):
    Integra 128WRL - Prośba o sprawdzenie rozbudowanego schematu

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
    Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 14428618
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Kilka błędów (na pierwszy rzut oka):
    Nie bierz tego do siebie, ale taki schemat to tylko w ramkę i na pamiątkę. Z czytelnością nie ma nic wspólnego. Po co rysować wszystkie czujki np. PIR? Wystarczy wrzucić jedną na schemat jako pokaz swojej myśli. Reszta czujek tylko przeszkadza. Jedyny plus to ładna mozaika.

Spostrzeżenia:
    - Zasilacz płyty za słaby na uciągnięcie tego wszystkiego.
    - Taki piękny duży system a akumulatorek na 400mA?
    - Sabotaże (syg, syg, obu) w szeregu? Brzydko i nie ładnie. Ja nie kupuję.
    - Strefowa klawiatura pod magistralę manipulatorów? Trochę się rozpędziłeś.

Dodano po 3 [minuty]:

cooller napisał:
    4) Czy można tak zaprogramować system aby wartość nastaw w ATD100 zmieniać poprzez manipulator LCD?

Z trybu serwisowego można. Hasłem użytkownika nie można.
    cooller napisał:
    5) Czy możliwe jest poprzez pobudzenie wejścia zmusić manipulator INT-TSI do wyświetlenia obrazu z danej kamery?

Teraz (11 lutego) nie można. W nowej wersji firmware do TSI będą tzw. triggery. Będzie można wyzwolić pojawienie się danej zakładki, np. z kamerą.
  • #3 14430440
    darzec
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Chciałbym byś rozwinął bardziej temat bramy garażowej.
    Otwieranie osobny przycisk , zamykanie osobny, mam rozumieć że będzie to połączone w logice z kontraktronem bramowym?
    W przypadku zastosowania stacjonarnego przycisku dzwonkowego np: w garażu jak to widzisz?
  • REKLAMA
  • #4 14430866
    cooller
    Poziom 10  
    dariusz.bembenek napisał:
    Kilka błędów (na pierwszy rzut oka):
    Nie bierz tego do siebie, ale taki schemat to tylko w ramkę i na pamiątkę. Z czytelnością nie ma nic wspólnego. Po co rysować wszystkie czujki np. PIR? Wystarczy wrzucić jedną na schemat jako pokaz swojej myśli. Reszta czujek tylko przeszkadza. Jedyny plus to ładna mozaika.

Robiłem schemat tak, żebym widział ile kabli potrzebuję, aby czegoś nie pominąć. Ale jak najbardziej masz rację, żeby wydrukować to czytelnie to z A2 by było potrzebne, a wiadomo jak "wygodnie" z tego się korzysta na budowie.

Spostrzeżenia:
    - Zasilacz płyty za słaby na uciągnięcie tego wszystkiego.
    - Taki piękny duży system a akumulatorek na 400mA?

No właśnie tego nie do końca rozumiem, zworką 400/800 ograniczam prąd ładowania akumulatora więc po prostu dłużej będzie mi się ładował. Dałem specjalnie 400mA żeby starczyło na pozostałe odbiory. Czyli lepiej dać 800mA a manipulatory zasilić z zasilacza zewnętrznego (wejścia KPD zasilić +12V)

- Sabotaże (syg, syg, obu) w szeregu? Brzydko i nie ładnie. Ja nie kupuję.

Dam osobno.

- Strefowa klawiatura pod magistralę manipulatorów? Trochę się rozpędziłeś.

Mój błąd, poleci do ekspanderów. Miałem tam pierwotnie manipulator ale go zmieniłem a o tym zapomniałem :(

Możesz mi jeszcze poradzić czy linie +12V w INT-E/O prowadzić tak jak u mnie na schemacie, czy też lepiej ekspandery podłączyć bezpośrednio do zasilacza?

Czy reszta wg Ciebie jest mniej więcej OK jeżeli chodzi o okablowanie?
    Dzięki za pomoc.

darzec napisał:
    Chciałbym byś rozwinął bardziej temat bramy garażowej.
    Otwieranie osobny przycisk , zamykanie osobny, mam rozumieć że będzie to połączone w logice z kontraktronem bramowym?
    W przypadku zastosowania stacjonarnego przycisku dzwonkowego np: w garażu jak to widzisz?

Nie mam jeszcze wybranego napędu bramu, najlepiej by było jakby napęd przyjmował dwa sygnały, zamknij i otwórz. Niestety tak jak piszesz większość ma tylko jeden sygnał do wprowadzenia od przycisku. Na schemacie dałem max. ilość wejść i wyjść tak, żeby później mi nie brakło. Temat będę wałkował przy zamawianiu napędu :)

Pozdr.
    Piotrek
  • #5 14430925
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

cooller napisał:
    Poprawię na równoległe.

No chyba nie o to chodzi. Równolegle podłączone styki sabotażu raczej nie będą działać (sabotaż zostanie wyzwolony dopiero po otwarciu wszystkich obudów).
    Chodziło raczej o to aby każdy styk sabotażu był na osobnej linii (łatwiejsza późniejsza diagnostyka), a linie skonfigurowane w EOL.
    Tylko jeden sygnalizator wewnętrzny na taki system?

Pozdrawiam.
  • #6 14430997
    cooller
    Poziom 10  
    bhtom napisał:
    Witam,

cooller napisał:
    Poprawię na równoległe.

No chyba nie o to chodzi. Równolegle podłączone styki sabotażu raczej nie będą działać (sabotaż zostanie wyzwolony dopiero po otwarciu wszystkich obudów).
    Chodziło raczej o to aby każdy styk sabotażu był na osobnej linii (łatwiejsza późniejsza diagnostyka), a linie skonfigurowane w EOL.
    Tylko jeden sygnalizator wewnętrzny na taki system?

Pozdrawiam.

Dzięki za uwagę. Jasna sprawa, odszedłem od kompa i pomyślełem co napisałem, poprawiałem wpis, ale byłeś szybszy :). Jeden sygnalizator wewnątrz wg mnie wystarczy, dom 120m2 będzie miał otwarte przestrzenie. Sygnał dźwiękowy do pokonania będzie miał tylko jedne drzwi. Po wybudowaniu zrobię próbę i w razie "w" się dołoży na poddaszu.

Pozdr.
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #7 14431199
    dariusz.bembenek
    cooller napisał:
    czy linie +12V w INT-E/O prowadzić tak jak u mnie na schemacie, czy też lepiej ekspandery podłączyć bezpośrednio do zasilacza?

Może być jak jest, byle byś miał pewność co do stabilności zasilania.

cooller napisał:
    Nie mam jeszcze wybranego napędu bramu, najlepiej by było jakby napęd przyjmował dwa sygnały, zamknij i otwórz.

Napędy NICE z centralami BlueBus tj. cała seria ROBUS (przesuwne) z wykluczeniem starego Robusa 350. Do tego cała seria przesuwnych RUN. Wskazane na pewno mają osobno open i close.
  • #8 14435873
    mayer2005
    Poziom 17  
    Ocena: 36

cooller napisał:

Z trybu serwisowego można. Hasłem użytkownika nie można.
    Witam. Można regulować temperaturą z pozycji hasła serwisowego jak i użytkownika.
  • #9 14436023
    dariusz.bembenek
    mayer2005 napisał:
    Można regulować temperaturą z pozycji hasła serwisowego jak i użytkownika.

Ciekawa sprawa. Możesz podpowiedzieć jak tego dokonać? Przeglądam opcje użytkownika (admin) i nic takiego nie widzę.
  • REKLAMA
  • #10 14436198
    mayer2005
    Poziom 17  
    mayer2005 napisał:
    Można regulować temperaturą z pozycji hasła serwisowego jak i użytkownika.

Ciekawa sprawa. Możesz podpowiedzieć jak tego dokonać? Przeglądam opcje użytkownika (admin) i nic takiego nie widzę.
    Aj ... toż to WRL nie posiada wyjścia typu termostat, które jest tylko w integrach PLUS. Przepraszam za niepotrzebne zamieszanie.

W zasadzie nie wiem czemu w WRL'u nie zrobili termostatu.
  • #11 14438639
    darzec
    Poziom 14  
    Nie chciałeś zastosować modułów INT-IORS?
  • #12 14455124
    cooller
    Poziom 10  
    darzec napisał:
    Nie chciałeś zastosować modułów INT-IORS?

Myślałem o nich, jak już będę blisko zakupu to przeanalizuję koszty. Niby jest droższy niż INT-E + INT+O ale dodatkowe przekaźniki mi odpadają i "ładniej" się montuje :)

Pozdr.
    P.
  • #13 14455217
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

Niby łatwiej, ale problem może być w późniejszym czasie. Przekaźniki mają to do siebie, że styki lubią się wypalać. Prościej chyba wymienić sam przekaźnik w podstawce niż "grzebać" w module. Wszystko zależy od tego czym będziesz sterował za pomocą tego modułu.

Pozdrawiam.
  • #14 14457331
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Potwierdzam, w jednej lokalizacji mam INT-IORS w którym już dwa przekaźniki nie działają, sterowały lampami ledowymi i poprostu się ,,wyklikały", od tego czasu stosuje przekaźniki w podstawkach. Problemem tych modułów jest też zabezpieczenie sabotażowe, montowane są na rozdzielniach jeśli chodzi o expandery wyjść nie mam nic przeciwko ale te IN and AUT staram się nie montować....
  • #15 14458696
    FasterThanX
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Co zatem jest najbardziej oplacalne?
    INT-O + 8 przekaznikow w podstawkach?
    Jak wyglada to cenowo w stosunku do INT-ORS
  • #16 14458802
    mayer2005
    Poziom 17  
    Przekaźnik 8A z podstawką- 20zł

Więc reasumując, koszty będą podobne, ale tak jak koledzy wyżej pisali, zewnętrzne przekaźniki są bardziej praktyczne.
  • #17 14458819
    FasterThanX
    Poziom 13  
    Dziekuje za odpowiedz.
    Czy moge jeszcze prosic o linki do przekaznika 8A, 16A i podstawek wspolpracujacych z Integra?
    Pozdrawiam
  • #18 14459313
    darzec
    Poziom 14  
    luk9753 napisał:
    Potwierdzam, w jednej lokalizacji mam INT-IORS w którym już dwa przekaźniki nie działają, sterowały lampami ledowymi i poprostu się ,,wyklikały", od tego czasu stosuje przekaźniki w podstawkach. Problemem tych modułów jest też zabezpieczenie sabotażowe, montowane są na rozdzielniach jeśli chodzi o expandery wyjść nie mam nic przeciwko ale te IN and AUT staram się nie montować....

Powiedz po jakim czasie się wysypały te przekaźniki?

Sam mam do założenia około 40szt i teraz jestem w kropce, co wybrać....

Co do przekaźników i podstawek
    http://www.tme.eu/pl/details/rm85-p-12v/przek...agn-miniaturowe/rm85-p-12v/rm85-2011-35-1012#
    http://www.tme.eu/pl/details/gzs80/przekazniki-elektromagn-akcesoria/gzs80/gzs-80-grey#

Oryginalne co są w INT-IORS to są z takim oznaczeniem
    http://mselektronik.pl/przekaznik-mocy-16a-12v-360r-spdt-pbf-1.html
  • #19 14459652
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Jakieś 3 lata max. Akurat te obwody były często wyterowywane bo sterowały lampami ledowymi (ogrodowymi) w małej logice w zimę liczna cykli w nocy dochodziło powiedzmy 20-30 cykli.
    Co do przekażników bez problemu działają relpole, kiedyś miałem też partię omronów, były fajne i solidne i działają już naprawdę długo ale cena z podstawką wacha się w okolicach 60zł.
  • #21 14460162
    darzec
    Poziom 14  
    Nasuwa mi się kolejne pytanie, posiadając powiedzmy 8 modułów INT-O i 8 INT-E. W jaką obudowę to wszystko zapakować (np: pod tynkową) by nie tylko moduły miały swoje miejsce ale i cała infrastruktura przewodów. Z serji alarmowych to będzie coś sporych gabarytów dla takiego zastosowania?
  • #22 14460172
    FasterThanX
    Poziom 13  
    Wiem bhtom.
    Mialem na mysli zestaw (przekaznik + podstawka) a nie sama podstawke
  • #23 14460370
    mayer2005
    Poziom 17  
    darzec napisał:
    Nasuwa mi się kolejne pytanie, posiadając powiedzmy 8 modułów INT-O i 8 INT-E. W jaką obudowę to wszystko zapakować (np: pod tynkową) by nie tylko moduły miały swoje miejsce ale i cała infrastruktura przewodów. Z serji alarmowych to będzie coś sporych gabarytów dla takiego zastosowania?
    W jedną obudowę alarmową, na pewno wszystkiego nie zmieścisz. A ile potrzebujesz obudów to nie będziemy zgadywać. Nie znamy systemu, bilansu prądu, czy potrzebny jakiś moduł z zasilaczem itp
  • #24 14540386
    cooller
    Poziom 10  
    Prawdopodobnie zrobię tak, że wejścia wylądują razem z centralą na strychu w postaci INT-E, natomiast do sterowania wyjść "inteligentnych" użyję INT-ORSa w specjalnej sekcji tablicy zasilającej, zaś zasilanie do oświetlenia ogrodu puszczę dodatkowo przez stycznik zewnętrzny.

LEDy są paskudnym obciążeniem podczas pracy styków, (ABB robi nawet specjalne nadmiarówki dedykowane obciążeniom LED). Ostatnio miałem problem ze sterowaniem oświetleniem hali sportowej, były tam naświetlacze LED 250W, a z karty katalogowej styczników (już nie pamiętam producenta) wynikało, że na styku 16A mogę powiesić tylko jedno takie źródło :).

Pozdr.
    P.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o sprawdzenie schematu instalacji dla systemu alarmowego Integra 128WRL, planując budowę inteligentnego domu. Zadaje pytania dotyczące bilansu mocy, podłączenia linii zasilających, programowania systemu oraz zastosowania różnych modułów. Otrzymuje uwagi na temat błędów w schemacie, w tym zbyt słabego zasilacza oraz sposobu podłączenia czujników sabotażowych. Dyskutowane są również opcje przekaźników, ich trwałość oraz preferencje dotyczące modułów INT-IORS w porównaniu do INT-E i INT-O. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z przekaźnikami oraz ich zastosowaniem w systemach alarmowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA