Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amator II stereo- Konkretna przeróbka! Szukam pomocy.

gigamaas 16 May 2005 01:32 3560 4
    gigamaas
    Level 16  
    Witam serdecznie tych którzy zainteresowali sie tym tematem!
    Może przedstawie po krótce co jest z tym radiem nie tak i co chciałbym osiagnąć.

No więc radio przyniósł mi dzisiaj po południu kumpel! NAzwanie tego radiem w tym stanie w jakim mi przyniósł wymaga odemnie naprawde dużej fantazji! BRat kumpla znalazł radio na strychu i bez sróbokreta otworzył radio i cała reszte!! Spytacie jak?? a jak wy otwieraliście radia i inne sprzety w wieku 5lat?? On znalazł młotek :P dobra ale młotkiem narobił raptem pare dziór w obodowie i panelu przednim! Dzieciak mieszka w wierzowcu na 7 pietrze wiec co mogł jeszcze zrobic z tym radiem?? Tak dokładnie!! wyrzucił je prze okno! Kumpel tak sie wkurzył że słyszałem jak leje brata po mimo tego że mieszkam na drugim pietrze! POtem przyniósł mi to co pozbierał do siateczki z auchana!
    Po ułozeniu puzli ( bo tak wyglada teraz płyta głowna od tego odbiornika) stwierdziłem że aż tak zle nie jest! no i w sumie sie nie myle!
    gdyż naprawde malo elementów zostało uszkodzonych i moze po za wyschnietymi kondziorami musialbym tylko trafo żarówki, duzo kleju i cyny w to władowac i w jakis kartonik wsadzic :P
    Jednak kolega prosil aby pozbyc sie calkowicie niepotyrzebnych dla niego funkcji takich jak (walne skrótami) D, S, K1, K2! w celu całkowitego odchydzenia tego radia i zmiejszenia jego gabarytów!
    powiem tak: że on chciałby aby został sam tuner na pasmo fm (oczywiście zakres od 88 do 108), opcja arcz, dioda wskazują czy sygnał jest stereo i juz nie wiem co jeszcze! JEdnym słowem ma to byc tuner nez wzmacniacza który bedzie podłaczany pod wiekszy wzmacniacz.
    Nie wiem czy jasno sie wyraziłem.

I teraz moja prośba jest nastepująca:
    Mając podany ponizej schemat tego tunerka prosiłbym o zaznaczenie na kolorowo tych elementów i ścieżek potrzebnych do odbioru fm z funkcja arcz, bez wzmacniacza. A jesli ktos by był na tyle miły to wzmacniacz innym kolorkiem wraz z przedwzmacniaczem gdyz jest tam regulacja tonów balansu i basu. Za wszelką pomoc bede niezmiernie wdzięczny! I mysle że takie cos przyda sie innym młodym uzytkownikom tego forum którzy chcieliby zrobic coś samemu z dostepnych części z starszych odbiorników!
    Może powiem tylko dlaczego chce aby to był wyciete z tego odbiornika a nie nowy tuner. Otóz kumpel spytał czy dało by sie to zrobic za jak najniższą kase ( teraz wszyscy by chcieli za darmo :P ) No to mu odpowiedziąłem że skoro juz kiedys te radio łapało zakres UKF no to chyba można pozostać przy starych częściach jeżeli uda sie je zlokalizowac ( i własnie taka opcja jemu odpowiadała)
    Wiem że jest to budowa tunera praktycznie od nowa, ale wskrzeszajac ten sprżet udowodnie tylko że kiedyś to była technika a nie to co dzisiaj!

Serdecznie pozdrawiam i czekam na wasze propozycje

PS. Dopiero dzisiaj zobaczyłem że za ten plik także są kasowane punkty!! Jak mam sie tego pozbyc?? Nie chce nikogo obwarczać utrata punktów zwłaszcza że prosze o pomoc :( Niech mi to ktos wyjaśni dlaczego same automatycznie punkty wskakuja?? Zaduża pojemnośc pliku czy jak??
    Wybaczcie to nie było zamierzone! zresztą w następnym poście jest to samo!! Wszystkich serdecznie przepraszam!
    Attachments:
    Stef
    Level 31  
    Za 100 PLN sprzedam Ci mini wieżę SONY. Wsio jest na chodzie. Warto brać się za takie przeróbki? A jak pisałeś ma to być mniejsze, skąd obudowa?

pozdro
    gigamaas
    Level 16  
    Witam serdecznie!
    Niestety ja pieniedzy za kumpla nie wyłoże, dlatego zaproponowałem mu ze może zbudujemy odbiornik na elementach z resztek odbiornika! Pytanie jest słuszne w sprawie tych przeróbek! Ale jezeli już sie uda to podniesie sie moje morale! kupic każdy moze a tu stoje przed wyzwaniem budowy! w sprawie obudowy sprawa jest prosta! wystarczy że wymienie przyciski na okrągłe i wiertło 10mm w ruch! obudowe zawsze moge zrobic z byle czego! Jak to mówia troche szminki i różu i dobrej farby :)
    Niestety nie mysle o nabyciu nowego odbiornika! Przykro mi ale dziekuje za ta propozycje!
    NAdal zostaje przy próbie odbudowy tego odbiornika! elementów nie jest tam aż tak wiele!
    A jednym z problemów jest to że są tam aż dwa kondensatory powietrzne!? Jeden w głowicy a drugi na płycie głownej Oba chodzą zaleznie od siebie. Tak przynajmniej wywnioskowałem!
    Po drugie juz wiem od czego były te smieszne odnuza ( tak to te śmieszne przypominające kości hamulcowe układy elektroniczne o oznaczeniu GMl-026) naszczęscie mam takie w domu jeszcze bo te stare rozłupały sie przy upadku! rozumiem że to chyba końcówki mocy bo przez wiekszość czasu zamiast sprawdzic od czego sa te układy to poprostu leżały w kartoniku! nie wiem czy sie nie myle ale chyba juz znalazłem miejsce połaczenia wzmacniacza z tunerem (jest to moment na schemacie w cześci 2 gdzie jesteśmy koło gniazda magnetofonu a lecąc w pobliżu punktów E D i jeszcze kilku! a najlepiej patrząc od gniazda GM1 od złączy w tym gnieżdzie o numerach 2, 4, 1.
    Jeżeli sie mye to prosze o skorygowanie!
    Serdecznie pozdrawiam i do usłyszenia! :)

=====================================
    Witam panowie!
    Wziołem schemacik na obróbke i nie wiem czy udało mi sie to dobrze zrobic ale starałem sie odizolowac wzmacniacz , sam tuner oraz zasilanie!
    Wyszło miejwiecej tak jak w załączniku! Tak wiem duzo sie nie nameczyłem! dlatego dalej sie upieram przy regeneracji tego odbiornika i odseparowaniu toru FM! Zdaje sobie z tego sprawe że niektóre elementy sa wykorzystywane przez inne pasma czestotliwość a nie które są wykorzystywane wspólnie.
    Gdzies czytałem że jest troche zaduzo niskich tonów w stosunku do wysokich i nawet ktos proponowałaby wywalić wszystko od ..... a zresztą zaraz podam linka....
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic240524.html
    no i owiele łatwiej! ale to tylko dla tych co chcą sie z tym bawić od początku! ja jak narazie postaram sie zrobić tylko sam wzmacniacz z tego! a z pozostałych części bede walczył z tunerkiem! Serdecznie dziekuje za pomoc i do usłyszenia Panowie!! :)

PS. JAk moge wywalic ta prowizje?? Bo już trzeci raz próbuje i nie moge sie jej pozbyć!! Przyżekam że wszystko jest ustawione na zero i nawet mi do głowy nie przyszło żeby kasowac za ten załacznik tyle punktów :( Wybaczcie mi!

PS2. Każdemu zainteresowanemu i każdemu kto zechce mi pomódz wyśle plik na poczte aby niekasowac za punkty! Prosze w takim razie tylko o maile i podpowiedzi :)

========================================
    Kolejna poprawka!
    Skoro nikt nie wnosi żadnych informacji i pewnie mój pomysł yuważany jest za głupi to sam staram sie wprowadzać jak najwięcej informacji studiując książki i schematy, oraz aplikacje układów!
    Takw więc zagladając do środka po raz setny spotkałem sie z układami takimi jak UL1211 i Ul 1601! Odarazu wyjaśniam dla zainteresowanych co to za układy! Tak więc UL1601 jest dekoderem sygnału stereo, który ma opcje podłaczenia lamki sygnalizacyjnej mówiacej cczy sygnał jest na tyle silny aby był w stereo, ale to tylko dodatek bo układ ten służy do... A zresztą poniżej znajdziecie aplikacje tego układu!
    Natomiast układ UL1211 to układ , no jesli ktos chodził do szkoły to napewno rysował z nauczycielem schemat blokowy odbiornika radiowego! no więc układ ten odpowiada za wzmocnienie Pośredniej częstotliwości! Do niego dochodzi zarówno sygnał FM jak i AM a następnie jest wzmocniony odpowiednio i przekazanyu do układu UL1601 gdzie następuje dekodowanie sygnału stereofonicznego, a pużniej według schematu blokowego który zamieściłem także poniżej zostaje przekazywany do wzmacniacza małej częstotliwości gdzie jest poddawany obróbce w stylu głośnośc, tony , basy ( o ile jest tam przedwzmacniacz odpowiedzialny za regulacje tonów )! Dobra narazie kończe bo i tak chyba nikt tego nie czyta :) aczkolwiek temat który prowadze traktuje jako cos w rodzaju dziennika i zapisywac tu bede prawie wszystkie czynności związane z przeróbkami tego radioodbiornika! a poniżej uzupełniam wszystkie aplikacje układów schemat blokowy i schemat tego o to odbiornika :) NArazie panowie.

Ps3. JEżeli znowu bedą jakieś punkty za pobranie tych plików lub aplikacji to aplikacje mozna pobrac albo z elektrody albo z innych stron! ja celowo nie pobieram żadnych punktów wiec wybaczcie!
    rafal141
    Level 11  
    Ja też chciałbym zbudować takie radio tylko w wersji mini. Mam płytkę scaloną od dziecinnego radyjka tylko że ze skanerem na 2 paluszki. Chciałbym przerobić je na 9v-owe radio na słuchawki z gałką na ustawienie częstotliwości.

Czy da się coś takiego zrobić???
    neo_dc
    Level 32  
    Czyta czyta.... ciekawe tylko z tego rozwalonego radia to nie ma co budowac raczej....

1) kup se radio za 5, dobuduj zasilke na 3 V ( 2 paluszki ) i masz elegancki tuner cyfrowy ;)
    2) na elektrodzie czytalem ludzie budowali radia wiec moze uzyj [szukaj]