Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    karo9522
    Level 13  
    Witam. Mam problem z podłączeniem radia Alpine CDE-9845 otóż czy jest możliwość podłączenia radia i wzmacniacza dwu kanałowego do komputera to radio, ma 2xRCA.
    szyba20
    Level 19  
    Witam
    Tak da sie ale zastanów się nad zasilaniem bo akumlatora raczej w pokoju trzymać nie będziesz.
    Jakiś przerobiony zasilacz z komputera ?
    Co do Podłączenia samego radia po co Ci to ? chcesz mieć suba z auta pod PC czy radio Fm ?
    karo9522
    Level 13  
    Chcę mieć subwoofer. O zasilanie się nie martwię, bo będę miał akumulator i prostownik.
    szyba20
    Level 19  
    Akumulator prostownik w domu... zastanów się co sie dzieje z akumulatorem który się przeładuje itd i czy na pewno chcesz to mieć w pokoju, poszukaj jakiegoś zasilacza poczytaj na google sporo tego :)
    Co do samego suba nie jest Ci potrzebne radio do tego zasilanie wzmacniacza to 12V tak samo jest z przejścia w tryb On wzmacniacza, a co do sygnału spokojnie może iść z wejścia słuchawkowego
    karo9522
    Level 13  
    Czyli tak są dwa wejścia w radiu w jedno wzmacniacz a w drugie radio do PC. I co mam jeszcze włączyć w radiu żeby to poszło ?
    szyba20
    Level 19  
    Jaki wzmacniacz ? podaj nazwę
    karo9522
    Level 13  
    SONY SD12X XPLOD
    szyba20
    Level 19  
    - 12v i Rem zmostkować razem
    -Kabel Jack-czincze podłączyć pod wyjście słuchawkowe i wzmacniacz

Podać zasilanie i wszystko powinno być ok
    karo9522
    Level 13  
    A jak na radiu ustawić ?
    szyba20
    Level 19  
    eh ok co sie tak uparłeś z tym radiem chcesz mieć suba pod PC to napisałem jak to zrobić,
    Jeśli radio nie ma AUX i nie ma do niego jakiegoś adaptera AUX to szukaj transmitera ale jak dla meni szkoda zachodu.
    karo9522
    Level 13  
    Czyli nie da się radia podłączyć ?
    sebastian2242
    Level 11  
    Ładowany akumulator wydziela wodór, nie wiem jak ty ale ja bym nie chciał mieć tego w pokoju.Wiem że chcesz oszczędzić ale pomyśl o zasilaczu z sieci nawet taki do Led da rade.
    karo9522
    Level 13  
    szyba20 możesz odpowiedzieć ?
    karo9522
    Level 13  
    zobacz sobie na pierwszy post
    PZ IX
    Level 34  
    Kolego zamiast kombinować to weź sprawny, dobry zasilacz ATX i masz już sprawę zasilania z głowy.
    karo9522
    Level 13  
    czyli jak można to z radiem spiąć czy nie ?

Dodano po 4 [godziny] 45 [minuty]:

ref
    karo9522
    Level 13  
    chyba mi nikt nie odpowie na moje pytanie
    PZ IX
    Level 34  
    Prawdę mówiąc najlepszym i (sic!) najprostszym rozwiązaniem jest używać sprzętu adekwatnie do przeznaczenia. Nie polecam sprzętu samochodowego do domu. Szczególnie w Twoim wypadku, gdzie z tego co widzę nie ma opcji łatwego podłączenia źródła sygnału do radia - chyba, że gdzieś jednak wypatrzyłeś wejście AUX?

edit:

Jest wejście AUX z tyłu, to po co pytasz o coś co jest jasne i ktoś już wytłumaczył? Nie dziw się wtedy, że zainteresowanie tematem jest równe zeru...
    Wyjścia głośnikowe z radia podpinasz pod wejście high level na wzmacniaczu (koniecznie zachowując polaryzację czyli biegunowość), ustawiasz potencjometr LEVEL na czułość 6V i z zasilaniem wzmacniacza robisz jak opisano wcześniej. Jak słaba czułość to lekko podkręć aż będzie dobrze.
    karo9522
    Level 13  
    wejścia AUX nie ma ale jest w radiu 2xRCA i na wzmacniaczu wejście HIGH LEVEL
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Albo gość jest upośledzony albo nieźle trolluje. Co chwila temat o podłączaniu radia w domu.
    karo9522
    Level 13  
    czyli jak to podłączyć tak na chłopski rozum
    PZ IX
    Level 34  
    Skoro nie ma Twoje radio AUX to je odłóż na bok. W taki razie... Jack OUT w kompie----> cinche (RCA) INPUT we wzmacniaczu. Zewrzeć 12V i REMOTE ze sobą na wzmacniaczu. Potem podtaczasz subwoofer pod jeden z kanałów np LEFT + i -
    12V i GND podłączasz odpowiednio do umownego + i - na źródle zasilania no i potem regulacja poziomu na potencjometrze LEVEL. Prościej już nie będę tłumaczył.
    karo9522
    Level 13  
    a jeszcze jedno to po co w takim razie 2xRCA w radiu ?
    szyba20
    Level 19  
    poczytaj poszukaj na Google zastanów się kilka razy i zadaj pytanie jeśli coś jest nie jasne dla Ciebie, masz wszystko wyjaśnione już nie wiem może jakiś schemat albo rysunek zrobić ? te RCA to pewnie wyjście na wzmacniacz ALE nie nie masz wejścia AUX i nie podepniesz pod PC tego
    karo9522
    Level 13  
    dziękuje Panowie za odpowiedzi. temat można zamknąć