Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Roaming i ręczny wybór sieci

patryczek95r 12 Feb 2015 12:34 12036 5
    patryczek95r
    Level 9  
    Witam !
    Jestem w posiadaniu telefonu Samsung Galaxy Core 2 i od dzisiaj korzystam z sieci play dla firm. Często nad moim zasięgiem pojawiała się literka R, co oznaczało, że jestem w Roamingu (jest to możliwe, mieszkam dosłownie 500 metrów od granicy z Czechami). Próbuje wyszukać w tym oto telefonie ręczny wybór sieci bo wychodzi na to, że jest ona wybierana automatycznie. No i tak, co udało mi się ustalić i próbować ?
    Wchodzę w Ustawienia > Więcej sieci > Sieci komórkowe > Operatorzy Sieci > (tutaj trwa wyszukiwanie) i mam do wyboru dwie opcje 1. Przeszukaj sieci (no czyli ponownie odświeży liste) 2. Wybieraj automatycznie (jak na to klikne to telefon sam mi wybierze sieć i opuści menu wyboru) poniżej tych opcji mam kilka sieci, w tym te, które mnie interesują. Jeszcze przed wyborem opcji "Operatorzy sieci" mam opcje "Tryb pracy sieci - WCDMA/GSM (automatyczne połączenie) > nie wiem czy to ma coś do rzeczy ?
    Android 4.4.2, Samsung Galaxy Core 2, wie ktoś jak ręcznie wybierać sieć tak żeby została na stałe ?
    sosarek

Level 43  
    Pewnie dlatego że sieć Play nie posiada własnej infrastruktury jeśli chodzi o nadajniki i korzysta z BTSów innych sieci, choćby Plus, Orange.
    patryczek95r
    Level 9  
    Tak tak, ja to rozumiem, właśnie zależy mi na tym, żeby mieć przykładowo PLAY (Plus) bo mam tu lepszy zasięg. I nasuwają się dwa pytania z mojej strony
    1. Mając abonament i w pakiecie za darmo do wszystkich to nie ważne czy dzwonie z PLAY Plus czy PLAY Orange to i tak wszystko działa mi tak samo jak normalnie w PLAY ?
    2. Jak ustawia mi się PLAY Plus to widnieje literka R nad zasięgiem. Jak wyłączyć całkiem Roaming ? Bo w "SIECI KOMÓRKOWE" mogę wyłączyć jedynie Roaming Danych, czyli internet jeśli dobrze rozumiem.
    sosarek

Level 43  
    1. Tak.
    2. Play działa na zasadzie roamingu - korzysta z nadajników innych operatorów - więc czego nadal nie rozumiesz?
    patryczek95r
    Level 9  
    Czyli nie będzie mi naliczać nic dodatkowo ? Bo może być też tak, że połączy mi się z automatycznie z jąkąś czeską siecią i nawet nie będę wiedział, a też bedzie mi wyświetlało R nad zasięgiem.
    sosarek

Level 43  
    Możesz udać się do salonu operatora z prośbą o wyłączenie roamingu międzynarodowego.