Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Aktrywna tuba nie dziala:(

szkodnik12664 13 Feb 2015 12:03 3021 5
    szkodnik12664
    Level 9  
    Witam...Mam problem.Doczytałem się tu na forum ze gdy połączę dwa kabelki w radio (żółty z czerwonym ) To będzie mi zapisywało ustawienia i zapisuje radio i głośniki działają i zapisuje się wszystko zrobiłem to na odpiętym akumulatorze podłączyłem jak pisali i problem jest w tym ze Tuba Aktywna przestała działać:( patrzyłem na bezpieczniki jak i od napięcia tak i w tubie wszystko okej kabel napięcia jak i czincze tez jest okej nie przerwany tylko kabelek Rem przy wyciąganiu został troszkę uszkodzony zerwana koszulka i poszarpany tylko ale nigdzie nie przerwany Czy to może być przyczyna? czy może coś innego siadło Proszę o pomoc :(

Tuba aktywna=Dibeisi N1215A
    Radio=Sony DSX A40UI
    adam_1991r
    Level 27  
    Weź jakiś byle jaki kabel i podłącz remote z radia do wzmacniacza i będziesz wiedział czy to to. Nie musisz go chować, tylko sprawdź. Jeżeli będzie działać to musisz pociągnąć nowy kabel remote. Ja czasami też tak miałem że mi wzmacniacz nie grał i było to spowodowane tym że remote się odłączył :)
    szkodnik12664
    Level 9  
    Nie ważne jakiej grubości ani nic ? Dobra spróbuje za godzinkę odpisze jak pomoże to będę mega wdzięczny :) Jestem zielony w tym :(

Dodano po 19 [minuty]:

Słuchaj zrobiłem tak jak mówiłeś i niestety zero reakcji dioda na tubie sie nie świeci muzyka nie gra ;(
    sebek1071
    Level 14  
    Weź Kolego Sobie żarówkę samochodową i zobacz czy w ogóle dochodzi prąd do tej tuby, jeżeli żarówka się zaświeci to połącz remote z plusem zasilania jeśli nadal się nie włączy to tuba zakończyła żywot oddawać do serwisu według mojego zdania sie nie opłaca ale to tylko moje zdanie jeżeli natomiast się włączy po podłączeniu na krótko to Masz problem ponieważ ucierpiało radio i remote już nie ma :( jedyne wyjście to próba naprawienia radia w serwisie lub jakiś mały przełącznik w kabinie np pod kierownicą w jakimś schowku podłączony na stałe do zasilania i ręczne włączanie tuby
    szkodnik12664
    Level 9  
    Przepraszam ze takie głupie pytanko zadam ale ... Podlaczyc remote z plusem to znaczy ze remote do tuby i do plus akumulatora?
    Wojtek.zse
    Level 31  
    Cześć,
    Sprawdź najpierw czy masz zasilanie na zaciskach tego subwoofera aktywnego, jeśli jest to odepnij przewód od zacisku REM i zrób zworkę jak pokazana na rysunku, jeśli Ci się sprzęt uruchomi to należy sprawdzić czy wyjście REM w radiu działa prawidłowo (czy pojawia się tam napięcie 12V po włączeniu radia), lub czy nie ma przerwy na tym przewodzie.
    Aktrywna tuba nie dziala:(