Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megan Scenic 1,6 16V - gasnący silnik

sztani1 14 Lut 2015 11:21 1215 13
  • #1 14 Lut 2015 11:21
    sztani1
    Poziom 12  

    Witam
    dzisiaj po przejechaniu około 2km samochód podczas jazy zgasł, odpalałem go w czasie jazdy kilka razy aż dojechałem na parking!
    Odczekałem chwile i znowu odpaliłem, samochód odpala i od razu gaśnie nie można nawet przegazować !
    Wie ktoś co się stało??

    rok produkcji : 1999
    kw : 79
    silnik : 1,6 16V (phII)

    0 13
  • #2 14 Lut 2015 11:55
    Ireneo
    Poziom 40  

    Myślę po tych danych co podałeś że się zepsuł lub nie ma paliwa.

    0
  • #3 14 Lut 2015 11:56
    sztani1
    Poziom 12  

    super, sam bym na to nie wpadł :D
    może coś więcej, np. co się zepsuło??

    0
  • #4 14 Lut 2015 11:58
    Ireneo
    Poziom 40  

    Więcej to napisz Ty czyli czy ma gaz czy słychać pompę paliwa,jak kontrolki .Albo kubek herbaty i wróżymy

    0
  • #5 14 Lut 2015 12:03
    sztani1
    Poziom 12  

    gazu nie ma i nigdy nie było, żadne kontrolki się nie oświeciły a czy słychać pompę to napisze koło 15 jak wrócę z samochodem pod dom!
    w tym stresie zapomniałem posłuchać!!!

    0
  • #6 14 Lut 2015 12:16
    szymitsu21
    Moderator Samochody

    Objaw jak dla czujnika obrotów wału.

    0
  • #7 14 Lut 2015 18:38
    sztani1
    Poziom 12  

    Panowie przyjechałem po samochód żeby go odcholować do domu ale najpierw próbowałem słuchać czy działa pompa paliwa i wydaje mi się że była cisza po przekręceniu stacyjki :|
    samochód zapalał i dosłownie po 2 sek. gasł!
    Jak już przyjechała laweta i kierowca chciał zobaczyć co się dzieje to samochód odpalił i zaczął chodzić tylko nie równo (odgłos jakby silnik z kosiarki) i było czuć spalenizną!
    przejechałem 3 km do domu i temperatura podniosła się do połowy wskaźnika!
    Dodam że kilka miesięcy temu wymieniałem rozrząd, sprzęgło i sondę lambda!

    Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

    @Ireneo możesz coś podpowiedzieć?

    Dodano po 3 [minuty]:

    @szymitsu21 może ty coś podpowiesz?

    0
  • #8 16 Lut 2015 21:24
    Ireneo
    Poziom 40  

    Moja podpowiedź to na warsztat.

    0
  • #9 16 Lut 2015 22:32
    SERWANTES44
    Poziom 15  

    To co wiemy? Paliwo daje? Sprawdził bym ciśnienie paliwa, nie wykluczał bym też czujnika położenia wału, bo czasem chwile działa a jak się nagrzeje to przestaje, a nic nie świeci? Bo czasem cewka któraś może świrować. A świece jak wyglądają, dobrze wypalone?

    0
  • #10 17 Lut 2015 17:44
    sztani1
    Poziom 12  

    Witam
    problem rozwiązany :D przyczyna była zepsuta cewka!!

    ale zastanawia mnie dlaczego na początku samochód zaraz po zapaleniu gasł!
    może być tak że pompa paliwa raz działa a raz nie??

    0
  • #11 17 Lut 2015 19:25
    Ireneo
    Poziom 40  

    Iskra poszła a później zaczęła skakać.Kto rozwiązał problem?Warsztat,czy sam?

    0
  • #12 17 Lut 2015 19:49
    sztani1
    Poziom 12  

    Sam :D
    odkręciłem wszystkie cewki i kolejno wyciągałem, na 3 nie było zmiany wiec wymieniłem na nową (miałem akurat w zapasie po ostatnich problemach z sonda lambda) i wszystko wróciło do normy :D

    czyli uważasz że poprzedni problem z gaśnięciem silnika to nie pompa ??

    0
  • #13 17 Lut 2015 19:59
    10kilo
    Poziom 12  

    I pięknie. Jeśli masz Sagemy to musisz wozić cewki :)

    0
  • #14 18 Lut 2015 09:42
    sztani1
    Poziom 12  

    Dziękuje wszystkim za pomoc :D

    0
  Szukaj w 5mln produktów