Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mercedes sprinter 513 - biały dym i nie odpala

wisnia01 15 Feb 2015 11:58 1770 10
    wisnia01
    Level 8  
    Witam wszystkich. Jestem tu nowy i proszę o pomoc.
    Mam MB sprinter 2.2 cdi 129 km 220 tys km.
    Podczas wczorajszej trasy z tlumnika zaczely unosić sie straszne kleby bialego dymu ze poza mna nie bylo nic widac, samochod również zaczal podstukiwac. Więc odrazu zjechalem na pobocze i go zgasilem. Zapach jaki sie unosil porownal bym do spalonej gumy/opony. Po scholowaniu do domu podczas próby od palenia rozrusznik kręci ale zaraz przestaje. Proszę o pomoc
    wisnia01
    Level 8  
    Ale takie stuki mogly byc spowodowane uszkodzonym wtryskiem?
    I zapomnialem dodac ze kontrolka silnika mi sie swieci.
    Rozrusznik ma jakies odciecie ze jak jest blad to nie kreci caly czas tylko zakreci pare razy i przestaje?
    wisnia01
    Level 8  
    W jaki sposób można sprawdzić czy wtryski są dobre?
    adikrakow
    Level 13  
    Wtryskiwacz na 99%, przy tym przebiegu to już raczej komplet bym radził wymienić jeżeli chcesz pojeździć jeszcze na tym silniku, o ile już korby nie skrzywiło. Z objawów które opisujesz wygląda że leje do cylindra, sprawdzasz po czasach kalibracji dawki zerowej.
    wisnia01
    Level 8  
    Dzięki wielkie. Okazało się że to właśnie wina wtrysku. Padł mi pierwszy wtrysk.
    Tak na marginesie to ma ktoś może schemat elektryczny do obrysowek które są na dachu w takich meskach? Bo chciałbym sobie je zamontować ponieważ poprzedni właściciel je usunął podczas montażu owiewki.
    Z góry dzięki
    adikrakow
    Level 13  
    To nie są na 100% oryginalne obrysówki, więc schematu nie znajdziesz...
    wisnia01
    Level 8  
    Na desce pali mi się żarówka, więc po sprawdzeniu i podłączeniu pod komputer wykazało ze to sa obrysowki a dokladniej z prawej i lewej strony. Dodam że mam sprintera na kontenerze. A po trasie widziałem że niektórzy mają takie obrysowki na dachu.
    Jeżeli fabrycznie nie byly montowane na dachu obrysowki to czemu pali mi sie ten blad? I jak go skasować?
    adikrakow
    Level 13  
    Błąd się pali jak sam komputer wskazuje od obrysówek bocznych prawa i lewa strona, skasujesz go gdy usuniesz przyczynę usterki, a to czemu ci się pali nie wiem nie jestem jasnowidzem, trzeba zdiagnozować, pomierzyć instalację, sprawdzić moduł, a na odległość się nie da, zapewne jakiś debil wsadził żarówki 5W w obrysówki boczne zamiast 3W i SAM wyświetla usterkę na desce rozdzielczej.
    wisnia01
    Level 8  
    Ok. Więc na weekendzie czeka mnie sprawdzenie wszystkich żarówek. Dzięki za odp.