Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytanie kompletnego laika o wybór odpowiedniego wzmacniacza do Kef Q55.

Tykar22 15 Feb 2015 15:07 2391 12
    Tykar22
    Level 8  
    To mój pierwszy post, więc witam.
    A pytanie jak w temacie, kupiłem od kolegi kolumny Kef Q55 (mówił że bardzo dobre) za 1000 zł i pół litra. Do nich chciałbym dobrać jakiś wzmacniacz, ale kompletnie się na tym nie znam - czytałem trochę forum i aż włos mi się na głowie zjeżył, do tej pory uważałem, że wystarczy kupić wzmacniacz i podpiąć do kolumn (obojętnie jaki wzmacniacz), a tu się okazuje, że wzmacniacz trzeba odpowiednio dobrać.
    Dlatego pomóżcie coś dobrać, do 1000 zł. - kolega mówił, by jakiś używany kupić, a ja znowu chciałbym coś nowego.
    Kolumny mam w pokoju 18m2, muzyki każdej wysłucham (no prawie), nie lubię słuchać głośno, raczej średnio lub cicho, i bardzo lubię ciepły głęboki bas.
    Dodam jeszcze, że ojciec ma kolumny Pioneer CS-585 (bardzo stare), które w zasadzie też mógłbym podpiąć.

Pomożecie ?
    idek24
    Level 29  
    Posłuchaj np: Rotela,Cambridge Audio.
    Podłączenie dwóch zestawów nie ma tu najminiejszego sensu.
    Tykar22
    Level 8  
    A co Ty adwokat jesteś, że tymi paragrafami tak rzucasz ?
    Ale w w tym przypadku masz rację, nie podałem parametrów:
    Moc - 150 Wat
    Impedancja - 6 Ohm

To zapytam trochę inaczej, czy wzmacniacz o mocy 2 x 100W będzie zbyt mocny dla tych kolumn ?
    Tykar22
    Level 8  
    A coś z poniższego sprzętu ? Nie mam pojęcia, który jest lepszy a który gorszy, i czy w ogóle coś z tego się nada:
    1. HARMAN KARDON PM 655
    2. DENON PMA-730 lub PMA-750
    3. Denon Dra-55 Amplituner (bo przede wszystkim lubię słuchać radia)
    4. Denon SA-3370
    5. ONKYO A-5100
    Ireneo
    Level 42  
    Nie ma odpowiedzi?Mnie to nie dziwi,wzmacniaczy jest tysiące ale nie ma człowieka co wszystkie porówna.Podpowiem teraz co masz zrobić.Poczytaj opinie na temat tych pięciu wzmacniaczy albo czekaj na jelenia co zrobi to za Ciebie.Masz posty tylko w swoim temacie więc jelenia nie znajdziesz...
    Czyli użyj "studenta" teraz...
    idek24
    Level 29  
    Tykar22 poszukaj tych wzmacniaczy u siebie w okolicy mam na mysli aukcje i udaj sie na odsłuch.
    Ireneo
    Level 42  
    idek24 wrote:
    Tykar22 poszukaj tych wzmacniaczy u siebie w okolicy mam na mysli aukcje i udaj sie na odsłuch.

Taa niech bierze swoje kolumny,źródło dźwięku,okablowanie i jeszcze stworzy podobny pokój.
    Takie rzeczy to skąpiec,ceneo,jakieś inne co mają opinie,skoro nie ma na tym.
    Po prostu trzeba w sieci poczytać a jak nie będzie jednoznacznej odpowiedzi w tym przedziale cenowym,to będzie to na tyle podobne,że potencjalny Kowalski nie znajdzie diametralnych różnic.
    idek24
    Level 29  
    Ireneo Chodzi zeby posłuchał jak dany wzmacniacz gra. Rozumiemy ?
    A w razie potrzeby jak by nie był pewien niech tacha kolumny. Niż opiera sie na opinii Kowalskiego.
    Ireneo
    Level 42  
    idek24
    Po primo,w okolicy znaleźć te wzmaki i gości co udostępnią możliwość odsłuchy własnych kolumn w pokoju o podobnym gabarycie to już będzie hit.
    Sekundo czy on to usłyszy....
    idek24
    Level 29  
    W każdym bądz razie warto próbować.
    Tykar22
    Level 8  
    Dziękuję wszystkim za pomoc - kupiłem Harmana.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kolumn, czy CANTON KARAT 40 nie będą lepsze od KEF Q55 ?
    idek24
    Level 29  
    Warto ich z pewnościa posłuchać.