Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System Windows - Który Windows na najbliższe 4,5 lat?

16 Feb 2015 16:35 2352 34
Optex
    User removed account
    User removed account  
  • Optex
    internick
    Level 35  
    Miałem XP, miałem Vistę, miałem 7, mam 8.1. Według mnie to najlepszy system jaki widział mój komputer.

Po aktywacji guzika Start i opcji żeby startował na pulpicie, a nie w zakładce okienek niczym się nie różni od 7.

Procesor: Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz

Pamięć: 6 GB
  • Optex
    User removed account
    User removed account  
    lukasz18dg
    Level 16  
    Kup cokolwiek, od 7 do 8.1. Dlaczego? Microsoft, na stan dzisiejszy zapowiada darmową aktualizację przez rok.
    Dlaczego Windows 10? Ten system jest jak najbardziej skoncentrowany MS, wydaje, aktualizuje, dodaje. Jeśli choć trochę grasz w gry, to zainteresuje ciebie nowe DirectX.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencja_komercyjna
    User removed account
    User removed account  
    leonov
    Level 42  
    adax24.pl wrote:
    Nie wiem tez czy czekać na oficjalne wejście wersji 10!
    Proponował bym to rozwiązanie, już teraz możesz pobrać system i do października go testować, jak dla mnie działa bardzo dobrze.
    rradek01
    Level 25  
    Czekaj na Win10 i pod żadnym pozorem nie kupuj łindołsa 8.
    A 7 już nie warto kupować, podstawowe wsparcie już się skończyło, choć to bardzo dobry system.
  • Helpful post
    lukasz18dg
    Level 16  
    adax24.pl wrote:
    Chciał bym wybrać system który nie "zniszczy" mi nerwów

Każdy dobrze zadbany i skonfigurowany system, może być tylko przyjemnością do używania. Jak to mówią, "jak sobie pościelisz tak się wyśpisz"

adax24.pl wrote:
    Oczywiście wyłączenie kafelek na pulpicie to wymóg nr.1

Kafelki, nie tylko ty ich nie lubisz, ale może nie radziłbym tak od razu wszystkiego wyłączać.
    Zapoznał bym się z aplikacjami, które tam są. Może nie które są ciekawe.

adax24.pl wrote:
    Kolejna sprawa to multimedia. Komputer ma co najwyżej odtwarzać filmy o różnych rozdzielczościach w tym kompletnie płynnie 720p ponieważ mam kamerę w domu i nagrywa filmy w takiej rozdzielczości.

Tutaj sprawę załatwia program VLC, który ma wbudowane kodeki, oczywiście poradzi sobie z twoimi materiałami, jeśli twój procesor, nie nadaje się do "Muzeum Historii Komputerów i Informatyki"

adax24.pl wrote:
    Gry odpadają w 100%. Jestem za stary. Mam prawie 40lat więc na luz :-)

Spoko, dla jednych gry i wszystko z nim związane to duży i ważny aspekt używania komputera.

adax24.pl wrote:
    W pracy trochę Photoshopa, Office i masa programików serwisowych (programowanie central alarmowych, budowa sieci LAN i masa podobnych).

Jeśli te programy nie działają w 16 bitowym, a przynajmniej działają 32 bitowym trybie, to każdy z systemów począwszy od XP do 10(przy ostatnim, mogę być niekiedy dziwne problemy) otworzą te programy. Co do Offica, bym ci polecał tym bardziej 10, ponieważ na stan dzisiejszy ma darmową wersję Office, który jest tworzony dla urządzeń dotykowych, ale Pececi także mogą go zainstalować.
    Office jest teraz bardzo zintegrowany z chmurą OneDrive.

adax24.pl wrote:
    Bez antywirusa taki Windows7 czy 8 długo nie pojedzie więc coś zainstalowane musi być.

Używam codziennie 10, bez antywirusa, ponieważ producenci nic nie wypuścili, dla 10. Więc jestem tylko chroniony, przez standardowy program Windowsa.
    Na razie nie narzekam, jeśli będzie mulił, przeczyszczę go przez "malware antibytes"

adax24.pl wrote:
    Co do systemu to chyba najpierw zainstaluję wersję beta tego Windows10 i zobaczymy czy warto czekać.

Jeśli pogodzisz się z dziwnymi błędami lub potrafisz sobie poradzić jak Ci nie wstanie komputer, instaluj. Jeśli nie > 8.1, 7

adax24.pl wrote:
    Problem w tym że cena jeszcze nieznana.

http://pclab.pl/news61554.html
    Przez rok darmowy, później płatny.

adax24.pl wrote:
    Jeśli Windows7 można nabyć w wersji boxowej już za 199zł w promocjach a Windows 8.1 lata na rynku w przedziale 350-450 w boxie to Windows10 będzie pewnie po 7,8 stówek a to już za dużo jak dla mnie.Nie dam za system tysiaka.

Snucie o cenach bym zostawił na później. Cena zgaduje, że będzie około dzisiejszej 8.

adax24.pl wrote:
    Czy Windows10 jest nowym systemem pisanym od podstaw czy jest to "wielki" update Windowsa 8??
    Czym to się różni?

http://antyweb.pl/windows-10-otrzyma-nowe-jadro-w-kolejnej-kompilacji-technical-preview/
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    kasiunia7777
    Level 39  
    Windows 8 wcale nie jest uciążliwy, jest sporo szybszy w porównaniu do windows 7 i ogólnie fajnie się na nim pracuje. Osobiście bym czekała już na windows 10, bo fajnie się zapowiada, lepiej jak windows 8. Poza tym im nowszy system tym masz pewność, że więcej różnych technologii będzie obsługiwał więc będzie lepszy na dłużej np. w win10 będzie już directx 12, a niestety z tego co udało mi się wyczytać windows 7 nie dostanie niestety directx 12.

Dodano po 4 [minuty]:

adax24.pl wrote:
    Słyszałem że praca na Windows 8 jest dość uciążliwa.

Jak dla mnie tak się wypowiadają ludzie, którzy nigdy z nim nie mieli do czynienia albo mają wiedzę na poziomie przedszkolaka. Jest to inny system niż poprzednie i trzeba się do niego troszkę przyzwyczaić.
    Dra98
    Moderator of Computers service
    Z wypowiedzi Microsoft będzie dostępna darmowa aktualizacja z W7 do W10 przez rok, podobnie z W8.
    Używałem W8 i również go nie polecam. Odnośnie samego działania systemu jest OK, jednak jak chodzi o konfigurację to bieda to system dla innego rodzaju użytkowników. Nie podoba mi się również podejście Microsoftu - wiemy lepiej i tak ma być.
    Ponadto bezpieczeństwo tego systemu jest problematyczne, został zakazany w administracji publicznej w Chinach, pojawiają się również niepochlebne artykuły - http://www.techworld.com/news/security/is-win...-for-nsa-german-government-thinks-so-3465259/ czy http://www.zeit.de/digital/datenschutz/2013-08/trusted-computing-microsoft-windows-8-nsa
    Ogólnie co kto lubi jeśli ktoś chce tylko zainstalować system i używać jak jest [ bo po co nawet głupi pasek czy inne rzeczy] nie przeszkadza największa inwigilacja użytkownika ze wszystkich systemów Microsoft i inne rzeczy, których nie czas i miejsce tu wymieniać - zamykać oczy i brać. Dla innych użytkowników sugeruję rozejrzeć się za innymi możliwościami.
    User removed account
    User removed account  
    janekdz
    Level 11  
    A próbowałeś wejść do trybu awaryjnego. Jak w to się wchodzi w W10.

Pytam bo podczas testów W8 doprowadziło mnie to do denerwacji przez co (i inne "ciekawostki" W8) zrezygnowałem z jego kupna (był po 150zł).
    W8 miał możliwość automatycznego logowania (czyli pomijał konieczność ręcznego wbijania hasła), Skorzystałem z tego i to był błąd. Po którymś update Microsoftu system zawiesił się. I tu ciekawostka: w takim przypadku uruchomienie trybu awaryjnego możliwe jest tylko po zalogowaniu się do system a to było niemożliwe.

Janek
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    kuferekczasu
    Level 31  
    Nad czym tu się zastanawiać, prawie jak offtop to całe pisanie (wybaczcie że nie przebrnąłem przez te elaboracje).

1. Windows XP SP3 - dzięki jednemu wpisowi do rejestru masz aktualizacje do 2019 roku.
    2. Windows 7 - szybszy w grach nieznacznie od Windows 8.1
    3. Windows 8.1 Update 1 - dobry, stabilny, chyba najlepszy

Szkoda że w nie ma już Win7 OEM, w obiegu zostały jedynie z nośnikami zastępczymi, ale to nie to samo co oryginalne.

Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    kasiunia7777
    Level 39  
    kuferekczasu wrote:
    1. Windows XP SP3 - dzięki jednemu wpisowi do rejestru masz aktualizacje do 2019 roku.

To nie legalne i nie zgodne z licencją.
    kuferekczasu wrote:
    Szkoda że w nie ma już Win7 OEM,

Wejdź na ceneo i sprawdź jeszcze raz, spokojnie można jeszcze kupić.
    kuferekczasu
    Level 31  
    kasiunia7777 wrote:
    To nie legalne i nie zgodne z licencją.

Bzdura. To jest luka dzięki której aktualizuje się jako Windows Embedded, sprawdzałem wszystko gra. Microsoft zakończył zresztą wsparcie dla tego systemu
    http://kopalniawiedzy.pl/Windows-XP-rejestr-Windows-Embedded-PoSReady-2009-poprawka,20368

kasiunia7777 wrote:
    Wejdź na ceneo i sprawdź jeszcze raz, spokojnie można jeszcze kupić.

W tej cenie to już Win 8.1 jest. Za 300PLN wersję x64 nie widziałem...
    kasiunia7777
    Level 39  
    kuferekczasu wrote:
    dzięki któej aktualizuje się jako Windows Embeded

Skoro masz wykupiony klucz na XP Home Premium czy na Professional to nie możesz mieć legalnie Embeded. Może ci wszystko grać, ale to już nie jest legalny XP. Za wsparcie dla wersji Embeded płaci się spore pieniądze, a ty masz je niby legalnie bo sobie w rejestrze wpis zmienisz i oszukasz w ten sposób windows update, że masz niby inną wersję systemu. To śmieszne.

Tak samo jest z zmianą języka w win7 wersjach niższych niż ultimate, ludzie kupują pc za granicą z zazwyczaj wersją home premium i zmieniają jakimiś programami język systemu na polski, a to niestety nie zgodne z licencją i już taki system staje się nie legalny, tylko ultimate ma taką możliwość, pobieramy pakiet językowy z windows update.

kuferekczasu wrote:
    W tej cenie to już Win 8.1 jest. Za niewielką dopłatą nawet BOX.

No jest, ale jak ktoś ma potrzebę na windows 7 to jeszcze nie ma problemu z jego kupnem, jest jeszcze dostępny.
    kuferekczasu
    Level 31  
    kasiunia7777 wrote:
    Skoro masz wykupiony klucz na XP Home Premium czy na Professional to nie możesz mieć legalnie Embeded

Sądzę że w ogóle nie znasz problemu. Podczas aktualizacji masz paczki dla dla XP i Embedded, do wyboru. Obie wersje Windowsa mają takie same jądro. Microsoft nie chciał się przyznac , że przypadkowo dał prezent użytkownikom Windowsa XP. Wystarczy o tym poczytać, to jest legalne....

kasiunia7777 wrote:
    jak ktoś ma potrzebę na windows 7 to jeszcze nie ma problemu z jego kupnem

Windows 7 ma tą przewagę że wiele starszych kart graficznych na nim działa, a na Win 8 już nie, chyba że ze zmodowanymi okrojonymi sterownikami.

Wersja OEM za 500 złotych? To dopiero piractwo. Na allegro sprzedawcy oferują legalnie Windowsa OEM z kluczem i fakturą jako niededykowany dla sprzętu, ale.... z płytą nośniekiem zastępczym - to dla mnie też nieładnie pachnie....
    kasiunia7777
    Level 39  
    kuferekczasu wrote:
    Na allegro sprzedawcy oferują legalnie Windowsa OEM z kluczem i fakturą jako niededykowany dla sprzętu, ale.... z płytą nośniekiem zastępczym - to dla mnie też nieładnie pachnie....

Na allegro się nie kupuje systemu chyba, że jakiś normalny zaufany użytkownik. Bo to o czym piszesz to dziwnie wygląda i jest tam takich sporo.

kuferekczasu wrote:
    Sądzę że w ogóle nie znasz problemu. Podczas aktualizacji masz paczki dla dla XP i Embedded, do wyboru. Obie wersje Windowsa mają takie same jądro. Microsoft nie chciał się przyznac , że przypadkowo dał prezent użytkownikom Windowsa XP. Wystarczy o tym poczytać, to jest legalne....

Ja mam na ten temat inne zdanie i dla mnie to koniec tego tematu.
    Tutaj też to jest wyjaśnione:
    http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/system...aktualizacje-windows-xp-do-kwietnia-2019-roku
    "ale również stanowi złamanie licencji użytkownika"
    User removed account
    User removed account  
    kuferekczasu
    Level 31  
    kasiunia7777 wrote:
    Na allegro się nie kupuje systemu chyba, że jakiś normalny zaufany użytkownik

Dzisiaj sprawdzałem kilku takich "zaufanych", detali nie piszą na aukcjach lecz.... Oni to mają hurtem z firm, nośniki są rzekomo niededykowane więc system jest legalny. Nie moją sprawą jest, że ludzie kupują też sam dostęp do kluczy, zwłaszcza że jak byk pisze, że to tylko jeden z punktów-warunków żeby uznać system za legalny. A kiedyś i tak im zablokuje te klucze M$.

kasiunia7777 wrote:
    Ja mam na ten temat inne zdanie i dla mnie to koniec tego tematu.

"My ze swojej strony przypominamy, że metoda ta nie tylko może uszkodzić system, ale również stanowi złamanie licencji użytkownika."

"Firmy jednak, za wysoką opłatą, mogą sobie wydłużyć ów okres wsparcia."

Słusznie, przecież redaktorów chipa jak każdego Kowalskiego nie stać na wysoką cenę za aktualizację wymarłego systemu. Tym bardziej lepiej wiedzą co można uszkodzić, skoro sami pobierali te łatki nielegalnie. Legalnie do prowadzenia małej firmy można też używać Linuxa albo Windowsa XP bez aktualizacji. Tyle w temacie.

Wytłumacz jak to możliwe że w Japonii, kraju tak bogatym, większość rynku to nadal Windows XP. Nie sądzę by każdy Ninja po pracy zastanawiał się czy jego system jest legalny z powodu małego wpisu do rejestru. Niektórzy uważają że Microsoft celowo tą dziurę do aktualizacji zostawił, żeby nie tracić klientów.

adax24.pl wrote:
    Nigdy już nie kupię systemu bez wersji BOX z ori płytą

Dokładnie, dobrego OEM ze świecą. A BOX najlepszy.