Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Farnell IoTFarnell IoT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zepsuty komputer, proszę o szybką pomoc

16 Feb 2015 17:08 1803 31
  • Level 7  
    Witam mam problem z moim staruszkiem.
    Wczoraj wieczorem normalnie wyłączyłem komputer. Był w pełni sprawny, lecz gdy dzisiaj po południu chciałem go uruchomić to wcale nie reagował. Więc odłączyłem wszystkie kable, zostawiłem jedynie kabel od zasilacza. Po czym próbowałem go uruchomić. Po kilku próbach udało mi się, później go wyłączyłem, podłączyłem wszystkie kable i włączył się od razu, lecz monitor nie reagował. Zdjąłem obudowę i spostrzegłem, że wentylator od karty graficznej nie działa, więc podłączyłem kabel od monitora do wejścia od płyty głównej (nie połączonego w żaden sposób z kartą graficzną). Naprawdę nie wiem, co się dzieje.
    Gdy podłączam monitor do laptopa to działa on bez zarzutu.

    Oto mój sprzęt:
    Intel(R) Pentium(R) Dual CPU @ 1.80GHz
    Karta graficzna ATI Radeon2600 PRO
    2GB RAM DDR2
    Zasilacz Deer model DR-8400BTX 400W
    Płyta główna Asus PSG-MX
    Proszę o w miarę tanie rozwiązanie i szybką pomoc.

    PS. Co myślicie o tym nie pracującym wentylatorze?
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Farnell IoTFarnell IoT
  • Level 42  
    Na początek napięcia na zasilaczu i wizualnie sprawdzić kondensatory na płycie.
  • Farnell IoTFarnell IoT
  • Level 7  
    leonov wrote:
    Na początek napięcia na zasilaczu i wizualnie sprawdzić kondensatory na płycie.

    Kondensatory wyglądają w porządku
  • User removed account  
  • Level 7  
    canavan wrote:
    A podłącz inny monitor do kompa

    Nie mam innego niestety ale myślę że jak tamten działał pod laptopem to jest ok
  • Level 31  
    Ja się dziwię, że jeszcze nikt nie napisał, że kolega ma najczarniejszy zasilacz z czarnej listy i poleca wymianę tej atrapy.
    Z kolei autor nie napisał jakie ma napięcia na wyjściach zasilacza podczas obciążenia go. Instrukcje pomiaru do znalezienia na forum.
    Tak, potrzebny Ci miernik i musisz go załatwić.
  • Level 2  
    Czasami jak pamięć ram nie łączy to tak się dzieje. Wyjmij ramy i wyczyść styki gumką do ścierania
  • Level 11  
    Wyjmij kartę graficzną i podłącz monitor do tej zintegrowanej na płycie głównej.

    Daj znać czy wtedy coś się dzieje.
  • Level 32  
    BIOS daje jakieś oznaki ?

    Rozumiem, że na zintegrowanej grafice również czarny ekran ?

    Zrób reset CMOS.
  • Level 34  
    Nic nie resetuj. Przynajmniej przyjmij taką kolejność:
    1. Pomiar napięć zasilacza miernikiem
    2. Spróbuj odpalić kompa na zintegrowanej grafice
    3. Wyczyść złącza RAM-u
    Dopiero teraz resetuj BIOS.
  • Level 7  
    Aseri15 wrote:
    BIOS daje jakieś oznaki ?

    Rozumiem, że na zintegrowanej grafice również czarny ekran ?

    Zrób reset CMOS.


    Na zintegrowanej karcie graficznej to samo. Jakie oznaki ma dawać bios??:D

    Dodano po 1 [minuty]:

    Świr wrote:
    Nic nie resetuj. Przynajmniej przyjmij taką kolejność:
    1. Pomiar napięć zasilacza miernikiem
    2. Spróbuj odpalić kompa na zintegrowanej grafice
    3. Wyczyść złącza RAM-u
    Dopiero teraz resetuj BIOS.


    Na zintegrowanej grafice to samo, złącza ramu wyczyściłem. Jak resetować BIOS?
  • Level 13  
    Wyjąć baterię na 10 minut i zewrzeć styki uwaga : przy odłączonym zasilaniu !! by było krócej.
    Ale ja też bym zaczął szukać pierw i szybko nowego zasilacza, może być używany ale markowy.
  • Level 7  
    artur75 wrote:
    Wyjmij kartę graficzną i podłącz monitor do tej zintegrowanej na płycie głównej.

    Daj znać czy wtedy coś się dzieje.

    Wciąż czarny ekran :C

    Dodano po 2 [minuty]:

    1fiesta wrote:
    Wyjąć baterię na 10 minut i zewrzeć styki uwaga : przy odłączonym zasilaniu !! by było krócej.
    Ale ja też bym zaczął szukać pierw i szybko nowego zasilacza, może być używany ale markowy.

    Jakie firmy zasilaczy są dobre?

    Dodano po 13 [minuty]:

    [quote="wlochy3"]
    artur75 wrote:
    Wyjmij kartę graficzną i podłącz monitor do tej zintegrowanej na płycie głównej.

    Daj znać czy wtedy coś się dzieje.

    Wciąż czarny ekran :C
  • Level 31  
    Deer i wszystko jasne. Pewnie zaczyna siadać przetwornica stand by i nie startuje zasilacz. Po odłączeniu od sieci na kilkanaście minut i ponownym podłączeniu startuje. Ten Fortron 350W do tej konfiguracji wystarczy spokojnie.
  • Level 7  
    Świr wrote:
    Pomierzyłeś napięcia?


    Niestety nie mam miernika
  • Level 42  
    wlochy3 wrote:
    Niestety nie mam miernika
    To jak chcesz cokolwiek naprawić ? zostaje podmiana zasilacza na 100% sprawny.
  • Level 7  
    leonov wrote:
    wlochy3 wrote:
    Niestety nie mam miernika
    To jak chcesz cokolwiek naprawić ? zostaje podmiana zasilacza na 100% sprawny.

    Na kostce od mojego zasilacza pisze 20+4pin, czy jak podłączę zasilacz 20pin to będzie działać?
  • Level 42  
    20 pin to jakiś stary "trup", podmień na porządny zasilacz.
  • Level 7  
    Myślę że to nie jest zbyt istotne ale chciałbym napisać, że zawsze przy włączaniu komputera kiedy działał to było takie (wwwwww-pik) no taki dźwięk, a teraz już tego charakterystycznego pik nie ma może to o czymś świadczy? I jeszcze zapomiałem napisać że jakiś czas temu zintegrowana karta dźwiękowa przestała działać i używam takiej na usb
    Jest możliwość, że płyta główna jest zepsuta?
  • Level 11  
    Resetowałeś BIOS?

    Poniżej instrukcja jak to zrobić:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1204376.html


    W ogóle nie ma żadnych sygnałów przy starcie?

    Tutaj masz listę sygnałów dźwiękowych BIOS-u:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html

    Skoro wcześniej był jeden krótki dźwięk to znaczy, że wszystko działało poprawnie.
    Jak teraz nie ma tego sygnału to musimy zdiagnozować przyczynę. Proponuje zacząć właśnie od BIOS-u.

    Skoro piszesz, że jakiś czas temu przestała działać zintegrowana karta dźwiękowa to może teraz cała płyta padła...
  • Level 32  
    artur75 wrote:
    to może teraz cała płyta padła...


    Z tym zasilaczem bardzo prawdopodobne. Odłącz wszystko ( Kartę graficzną, HDD, CD/DVD i inne zbędne peryferia ) wraz z pamięcią RAM. Zostaw tylko płytę główną i procesor ( z chłodzeniem oczywiście ) i uruchom zestaw.

    BIOS powinien zaraportować brak pamięci RAM. Jeżeli tak się nie dzieje, to płyta na 99 % trup.


    Sprawdź również stan kondensatorów na płycie głównej. W zasilaczu pewnie i tak wszystko już pływa, więc wymień to jak najszybciej.
  • Level 7  
    Aseri15 wrote:
    artur75 wrote:
    to może teraz cała płyta padła...


    Z tym zasilaczem bardzo prawdopodobne. Odłącz wszystko ( Kartę graficzną, HDD, CD/DVD i inne zbędne peryferia ) wraz z pamięcią RAM. Zostaw tylko płytę główną i procesor ( z chłodzeniem oczywiście ) i uruchom zestaw.

    BIOS powinien zaraportować brak pamięci RAM. Jeżeli tak się nie dzieje, to płyta na 99 % trup.


    Sprawdź również stan kondensatorów na płycie głównej. W zasilaczu pewnie i tak wszystko już pływa, więc wymień to jak najszybciej.


    Postąpiłem wg. twojej instrukcji i nic 0 dźwięków czyli już napewno cała płyta główna do wymiany??

    Dodano po 58 [sekundy]:

    artur75 wrote:
    Resetowałeś BIOS?

    Poniżej instrukcja jak to zrobić:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1204376.html


    W ogóle nie ma żadnych sygnałów przy starcie?

    Tutaj masz listę sygnałów dźwiękowych BIOS-u:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html

    Skoro wcześniej był jeden krótki dźwięk to znaczy, że wszystko działało poprawnie.
    Jak teraz nie ma tego sygnału to musimy zdiagnozować przyczynę. Proponuje zacząć właśnie od BIOS-u.

    Skoro piszesz, że jakiś czas temu przestała działać zintegrowana karta dźwiękowa to może teraz cała płyta padła...


    Resetowałem niestety nic to nie dało

    Dodano po 12 [minuty]:

    Jedyne oznaki jakie daje płyta główna to kręcący się wiatrak od procesora oraz paląca się dioda SB_PWR
  • Level 11  
    Moim zdaniem cała płyta jest do wymiany. Przydałoby się też zasilacz zmienić.
    Masz na to jakiś budżet? Jeśli tak to coś zaproponujemy...
  • Level 34  
    wlochy3 wrote:
    Postąpiłem wg. twojej instrukcji i nic 0 dźwięków czyli już napewno cała płyta główna do wymiany??


    Tak, cały komputer wymień. Wasze porady są chaotyczne, i nie wiem dlaczego radzący są niekonsekwentni. Było jasno napisane że należy sprawdzić napięcia w zasilaczu. Nie było możliwości, to trzeba podmienić zasilacz na nowy 100% sprawny. I proszę się wstrzymać z tymczasowymi herezjami typu wymień płytę, wymień to wymień tamto. Temat się zatrzymał na zasilaczu, i dopóki tej kwestii nie wyjaśnimy, proszę o nie pisanie porad typu:
    artur75 wrote:
    Moim zdaniem cała płyta jest do wymiany.
  • Level 7  
    artur75 wrote:
    Moim zdaniem cała płyta jest do wymiany. Przydałoby się też zasilacz zmienić.
    Masz na to jakiś budżet? Jeśli tak to coś zaproponujemy...

    Potrzebuję zasilacz 24piny+wtyczka SATA Bo tylko taką mogę podłączyć dysk
  • Level 11  
    To jest akurat standard. Każdy zasilacz będzie miał wtyczki SATA i 24 PIN-y do wpięcia na płytę. Może faktycznie jeszcze wstrzymajmy się z wymianami bo mnie ukamienują za złe porady :)

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Tutaj masz instrukcje jak mierzyć te napięcia.
  • Level 7  
    Już zamówiłem zasilacz teraz tylko czekam na dostawę :)
  • Level 11  
    Daj znać czy wymiana pomogła :) Trzymamy kciuki.