Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zabezpieczenie żaluzji jakie rozwiązanie

mcincin 16 Feb 2015 23:45 1320 2
Optex
    mcincin
    Level 11  
    Witam,

generalnie jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam taki problem. W domu są 4 okna a w nich rolety zewnętrzne. Rolety sterowane są przez ROP-02 firmy Zamel. Jego parametry:
    Znamionowe napięcie zasilania odbiornika 230 V AC
    Częstotliwość 868 MHz
    Kodowanie transmisja z adresacją
    Ilość kanałów odbiornika 2
    Zasięg działania odbiornika 250 m
    Stopień ochrony odbiornika IP20
    Maksymalny prąd przekaźnika 5 A
    Maksymalne napięcie przekaźnika 250 V AC
    Maksymalna moc przekaźnika 1250 VA
    Styki 2 NO
    Kategoria użytkowania AC1
    Do ROP-02 podłączony jest przycisk żaluzjowy odbijający DZP.01/11 oraz zaprogramowany pilot 8-kanałowy(góra - doł x 4 okna). Ale do rzeczy, na przedpokoju mam 5 przycisk odbijający i nim chciałbym zamykać i otwierać żaluzję centralnie (wszystkie jednocześnie). Problem polega na tym, że jak przewody podłączyłem do jednego wyjścia w 5 włączniku (np. żaluzje góra) i jeżeli włączą zamkniecie rolety w jednym pokoju to załacza sie zamykanie w drugim itd. Czyli nazwę to nie fachowo - mam powracający prąd, co jest zresztą logiczne. Jak zabezpieczyć każdy przewód przy 5 przycisku żaluzjowym aby nie cofał się prąd. Pomyślałem o diodzie prostowniczej 400v 10A, ale na wyjściu jak będę chciał użyć centralnego przycisku wówczas będzie napięcia o połowę niższe. Jeżeli dodam kondensator wówczas może dojść do sytuacji że będę miał na wyjściu ponad 300v co spowoduje uszkodzenie ROP-02. Co proponujecie?
  • Optex
    User removed account
    User removed account  
    mcincin
    Level 11  
    Pomysł dobry tylko mam już zakupione sterownik ROP-02 w ilości 4 szt. Musiałbym wydawać kolejne 250 zł. Sądziłem, że można to zrobić znacznie taniej np. jakąś diodą - cokolwek.