Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] samsung f1043 - nie włącza się

pzolnierz 17 Lut 2015 01:25 1497 26
  • #1 17 Lut 2015 01:25
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Witam,
    wymieniłem silnik pompy i po złożeniu pralka nie chce się włączyć. Sprawdziłem płytki nie są przepalone.

    0 26
  • #2 18 Lut 2015 10:36
    itam67
    Poziom 17  

    Witam
    Sprawdziłeś wszystkie podłączenia?
    Pozdrawiam

    0
  • #3 18 Lut 2015 16:30
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Tak sprawdziłem kilka krotnie podłączenia w module i zamku w drzwiach. Prąd dochodzi do płyty i drzwi. Nawet nie wystartuje z jakimkolwiek błędem na wyświetlaczu.

    0
  • #5 19 Lut 2015 00:29
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Napięcia są 0. Żadnej reakcji na włączanie przyciskiem, wyświetlacz nie działa.

    0
  • Pomocny post
    #8 19 Lut 2015 18:41
    TONI_2003
    Moderator

    Sprawdź ten mostek Graetza (dokładnie!)...
    samsung f1043 - nie włącza się

    0
  • #9 19 Lut 2015 21:17
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Na teście diod po jednej i po drugiej stronie pokazuje po 540.

    0
  • #11 20 Lut 2015 21:58
    TONI_2003
    Moderator

    samsung f1043 - nie włącza się

    0
  • #12 21 Lut 2015 00:00
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Na większym kondensatorze 15mV a na mniejszym 0V
    Aha i na pierwotna stronę trafa dochodzi 230V

    0
  • #13 21 Lut 2015 07:57
    TONI_2003
    Moderator

    pzolnierz napisał:
    Aha i na pierwotna stronę trafa dochodzi 230V

    Dobrze, a ile wychodzi?
    pzolnierz napisał:
    Na większym kondensatorze 15mV a na mniejszym 0V

    Rozumiem ze na mierniku zmieniasz zakresy pomiarowe (pomiar napięcia zmiennego oraz stałego)?

    0
  • #14 21 Lut 2015 09:17
    pzolnierz
    Poziom 8  

    TONI_2003 napisał:
    pzolnierz napisał:
    Aha i na pierwotna stronę trafa dochodzi 230V

    Dobrze, a ile wychodzi?
    pzolnierz napisał:
    Na większym kondensatorze 15mV a na mniejszym 0V

    Rozumiem ze na mierniku zmieniasz zakresy pomiarowe (pomiar napięcia zmiennego oraz stałego)?

    Tak tak zmieniam i nie chce być inaczej.
    I brak napięcia na wyjściu.

    0
  • Pomocny post
    #15 21 Lut 2015 09:35
    TONI_2003
    Moderator

    Zatem o ile faktycznie zrobiłeś poprawne pomiary masz uszkodzony transformator (lub tylko oberwane mocowania uzwojeń), ale to trzeba sprawdzać już na stole po zdemontowaniu jego z PCB.

    0
  • #17 21 Lut 2015 18:41
    gamoń
    Poziom 15  

    Witam , masz żle podłączone wtyczki od głównych przekaźników , niebieska wtyczka ma być podłączona do przekaźnika blizej niebieskiego kondensatora , zamień wtyczki i pralka bedzie działać , a na przyszłość zrób zdjęcia komórką .
    Pozdrawiam gamoń . samsung f1043 - nie włącza się

    0
  • #18 21 Lut 2015 19:59
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Tak podłączyłem ale dalej zero reakcji, może jak wcześniej podłączyłem odwrotnie to mogło mieć to wpływ na uszkodzenie modułu?

    0
  • #19 21 Lut 2015 22:15
    gamoń
    Poziom 15  

    Moim zdaniem nie , ale mogę sie mylić .( prosze bardziej doswiadczonych kolegów o opinie )
    Ten moduł ma dwa obwody zasilające , jeden na sterowanie silnika a drugi na sterowanie procesora etc.
    Jeśli dobrze zmierzyłeś napięcia na trafo i na wtórnym masz zero to procek nie wystartuje a co za tym idzie pralka bedzie martwa ,
    pomiary mostak bd1 też dziwne ,
    Moja rada;
    1- odłącz moduł od pralki i na stole zmierz :
    -mostek
    - trafo
    - opisz co i jak mierzysz i na jakim zakresie miernika ,
    2- podłącz do pralki i zmierz :
    -napięcie zmienne na mostku bd1 ( wewnetrzne nóżki )
    -napięcie stałe na mostku bd1
    - napięcie pierwotne zmienne trafo
    - napięcie wtórne zmienne trafo ,
    - napięcie stałe po mostku z diód d6,7,8,9,
    - napięcie na CE3 .

    0
  • #20 22 Lut 2015 09:35
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Ad1
    Pomiar mostka, na mierniku ustawiam test diod i wynik na jednej stronie 540 na drugiej 550.
    Rezystancja transformatora uzwojenia pierwotnego 1100 Ohm
    Ad 2
    napięcie zmienne na mostku bd1 ( wewnetrzne nóżki ) -4V
    napięcie stałe na mostku bd1 - 0V
    napięcie pierwotne zmienne trafo - 240V
    napięcie wtórne zmienne trafo -0V
    napięcie stałe po mostku z diód d6,7,8,9, brak napięcia
    napięcie na CE3 . d1 - 15mV

    0
  • #22 22 Lut 2015 11:54
    pzolnierz
    Poziom 8  

    gamoń napisał:
    Zmierz zieloną podwójną wtyczkę czy ma zwarcie ? Tą która wchodzi w gniazdo cn1

    Proszę o instrukcje jak:

    Dodatkowo połączenie w tym miejscu wyglądają tak:

    0
  • Pomocny post
    #23 23 Lut 2015 09:40
    gamoń
    Poziom 15  

    Nie zrozumieliśmy się , w zielone dwu-pinowe gniazdo na płytce programatora wchodzi zielona wtyczka z białymi przewodami, ustaw miernik na test diod i zmierz czy ta wtyczka ma zwarcie ( czyli przejście ). Odbierz pm.

    0
  • #24 25 Lut 2015 22:24
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Padlo zabezpieczenie termiczne w transformatorze. Zrobiłem przejście na pinach i pralka działa. Zastanawiam się tylko czy wymienić jeszcze ten transformator czy może tak działać?

    0
  • #25 26 Lut 2015 07:45
    TONI_2003
    Moderator

    pzolnierz napisał:
    Padło zabezpieczenie termiczne w transformatorze

    Trzeba i należy w pierwszej kolejności zapisać i (zmierzyć) sobie wszelkie jego potrzebne parametry na przyszłość. Natomiast na ten czas założyć takie samo zabezpieczenie jakie już raz Ci „tyłek uratowało” i przypadkiem nie kuś losu ponownie :D

    0
  • #26 26 Lut 2015 17:28
    pzolnierz
    Poziom 8  

    Jaki mógłby być scenariusz bez tego zabezpieczenia?

    0
  • #27 26 Lut 2015 18:24
    TONI_2003
    Moderator

    Na pewno zakup nowego transformatora, a tani i łatwo dostępny nie jest, a zatem zakup nowej pralki czy też ewentualnie nowego modułu...

    Wybór i tak zależy od Ciebie ja swoje Ci napisałem, a reszta to już nie moja broszka :D

    1