Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dwie kolumny i subwoofer -jak podłączyć.

17 Lut 2015 20:55 912 21
  • #1 17 Lut 2015 20:55
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #2 17 Lut 2015 22:11
    Pablo1964
    Moderator

    Jeżeli sprzęt ma służyć w domu, zacząłbym od wymiany tych kolumn. Szkoda wyrzucać kolejnych pieniędzy w błoto. Tym bardziej przy niskim budżecie.

    1
  • Pomocny post
    #3 18 Lut 2015 10:47
    b00l3r
    Poziom 23  

    O mój boże... kolumny estradowe za 300 zł....

    @potęgamocy

    Wywal to na śmieci, to przecież nic sobą nie reprezentuje.

    W sumie popatrzeć na to można również z innej perspektywy - przynajmniej nie trzeba się martwić o muzykę jaką się słucha bo i tak wszystko brzmi źle.

    Możesz kupić wzmacniacz 4 kanałowy, 2 kanały zmostkować na subwoofer, wykonać przedwzmacniacz z sumatorem lewego i prawego kanału itd.. No ale po co jak to wszystko zagra gorzej niż byle zestaw Creativa za 500 zł?

    Lepiej to sprzedać póki są jeszcze ludzie, którzy wierzą że to może w jakiś sposób "grać".

    Jeżeli zależy Ci na głośności to sobie odpuść. Wielki komplet o nazwie estrada imitujący jej ducha, a zainwestuj w porządniejszy sprzęt typu podstawkowego + sub. Będzie głośniej, niżej i selektywniej.

    1
  • #4 18 Lut 2015 11:01
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #5 18 Lut 2015 11:07
    b00l3r
    Poziom 23  

    @potęgamocy No źle. Nie ważne jaki dasz wzmacniacz, to nie będzie grało dobrze.

    Wzmacniacze samochodowe w klasie d,h mają jakąs tam "odpowiednią" moc przy samochodowym zasilaniu ale olbrzymie zniekształcenia - nie wiem czy to wogóle ma sens tu pisać przy kolumnach które same w sobie są jednym wielkim zniekształceniem.
    Natomiast wzmacniacze w klasie ab nie dadzą w ogóle rady kontrolować ruch tych membran przy zasilaniu akumulatorowym.

    Co nie zrobisz to będzie źle więc zrób cokolwiek. Kupisz wzmacniacz Denona - bedzie źle, kupisz wzmacniacz Marantza - bedzie źle, kupisz Sony - również źle, zbudujesz coś na lampach - będzie źle, podepniesz bezpośrednio do gniazdka 230 v - pozbędziesz się problemu.

    1
  • #6 18 Lut 2015 11:16
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #7 18 Lut 2015 11:31
    b00l3r
    Poziom 23  

    No dobra ale musisz zrobić jeszcze filtr dla subwoofera, przecież nie chcesz by grało to pełnym pasmem. Jeżeli aby subwoofer przetwarzał częstotliwości poniżej 80hz w dół to ok mogą być 4 kanały ale dwie filtracje aktywne - na każdy głośnik sub. Jeżeli chcesz odcinach subwoofer wyżej to powinieneś zastosować sumator dwóch kanałów wejścia i generalnie dobrze by było zmostkować 2 kanały w 4 kanałowym wzmacniaczu aby otrzymać 2+1, tutaj wystarczy 1 filtr aktywny na ten jeden zsumowany kanał. Chyba, że używasz zwrtonicy pasywnej na której są olbrzymie straty mocy, w ten czas dobrze by było jak by dwa głośniki w subie pracowały w odzielnych komorach.

    W ogóle nie za bardzo rozumiem celu jaki chcesz osiągnąć. Po co na to wszystko tracić czas. Jak przypalisz rosół to dobra pomidorówka z tego nie wyjdzie.

    0
  • #8 18 Lut 2015 15:36
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 18 Lut 2015 20:49
    Pablo1964
    Moderator

    potęgamocy napisał:
    chyba na samochodowy się zdecyduje bo innego wyjścia nie mam

    Tylko jeżeli masz samochód, możesz zaryzykować bo z domu szybko zechcesz się go pozbyć.
    potęgamocy napisał:
    no chyba że sprzedaż kolumn ale to jest bardziej niemożliwe
    Wiem, że trudno będzie znaleźć naiwnego ale warto poszukać, może się uda.
    potęgamocy napisał:
    czy może być osobny wzmak do tego i do tego?
    A stać Cię na to?
    potęgamocy napisał:
    Czy jest może jeszcze inne rozwiązanie mojej sytuacji?

    Sprzedać co się da i zacząć od początku. Jedyne rozsądne wyjście.

    0
  • #10 18 Lut 2015 21:21
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #11 18 Lut 2015 22:00
    Pablo1964
    Moderator

    Do samochodu owszem. I tylko tam.

    0
  • #12 18 Lut 2015 22:39
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #13 19 Lut 2015 18:36
    Pablo1964
    Moderator

    Te kolumny nie zagrają dobrze w domu z żadnym wzmacniaczem. Nie mogę więc niczego do nich polecić.

    0
  • #14 19 Lut 2015 20:06
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 19 Lut 2015 20:31
    Pablo1964
    Moderator

    Pablo1964 napisał:
    Jeżeli sprzęt ma służyć w domu, zacząłbym od wymiany tych kolumn. Szkoda wyrzucać kolejnych pieniędzy w błoto. Tym bardziej przy niskim budżecie.

    0
  • #16 19 Lut 2015 21:32
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 19 Lut 2015 21:54
    Pablo1964
    Moderator

    potęgamocy napisał:
    Czy altony 80 nadawały by się?
    Bez porównania lepsze od Twoich kolumn. Pod warunkiem, że prawidłowo zregenerowane na oryginalnych podzespołach.

    0
  • #18 19 Lut 2015 22:07
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 20 Lut 2015 18:59
    Pablo1964
    Moderator

    Jeżeli będą sprawne kolumny, zagrają doskonale bez subwoofera. Jeżeli coś będzie nie tak, dopiero wtedy jest sens wrócić do pytania o subwoofer.

    0
  • #20 20 Lut 2015 19:41
    2510814
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 20 Lut 2015 21:16
    Pablo1964
    Moderator

    Będą dobre.

    0
  • #22 20 Lut 2015 21:41
    2510814
    Użytkownik usunął konto