Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ACER Aspire 5315 - Nie pracuje na zasilaczu. Miga dioda ładowania.

dust1985 17 Feb 2015 22:53 1452 11
  • #1
    dust1985
    Level 11  
    Witam

    Mam następujący problem z laptopem Acer Aspire 5315 płyta ICL50.
    - Oryginalny zasilacz bateria wpięta dioda zaświeca się na 5 sekund i gaśnie (słychać delikatne cyknięcie) i znów się zapala. Dzieje się tak cyklicznie
    - Zasilacz serwisowy bateria wpięta dioda się zapala. Prąd pobierany przy rozładowanej baterii zaczęło się od 1,7A po jakimś czasie 2,17A. To jest próg przy którym przestaje ładować. Dioda zaczyna migać.
    - Oryginalny zasilacz bez baterii nie wstaje
    - Zasilacz serwisowy bez baterii wstaje jest obraz nie zdązy się system załadować wyłącza się

    Podejrzewałem pq29 i pq30 ale teraz jeszcze sprawdziłem napięcie na nogach 1,2,3 5,6,7,8 19V na 4 nodze 8,11V na obydwu mosfetach. Co powinienem pomierzyć w następnej kolejności. Proszę o pomoc
  • #2
    lisek
    Service technician RTV
    Na razie poczytaj w zasobach forum o Acer 5315 ICL50 ,
    - platforma Compal LA-3551P rev.?

    Pomierz napięćia 3.3/5V na PU8 MAX8744 oraz na pin.24 ISL6251
  • #3
    dust1985
    Level 11  
    PU08 ma umnie inne oznaczenie tj SC413 28pin. Napięcia 5V są nie mam nigdzie 3,3V. Na ISL na 24 pinie bez baterii nie ma napięci, a z wpięta bateria i ładowaniu 18,6V

    Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

    Laptop prawidłowo działa na baterii. Podpinając ładowarkę chwile ładuje i przestaje.
  • #4
    lisek
    Service technician RTV
    Podaj opisy z płyty.
  • #5
    dust1985
    Level 11  
    Czy o te oznaczenia chodziło? ACER Aspire 5315 - Nie pracuje na zasilaczu. Miga dioda ładowania.
  • #6
    dust1985
    Level 11  
    Jakieś sugestie?
  • #8
    dust1985
    Level 11  
    Tak podstawiłem inną baterię, bez zmian. Próbowałem 3 inne zasilacze 19V i nagle cud na 3 z nich laptop zaczął poprawnie pracować. Tylko dlaczego na zasilaczu warsztatowym nie chciał działać.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Znamionowo maksymalny pobór tego laptopa to 3,42. Na zasilaczu oryginalnym nie działa. Na zasilaczu jakimś 3,12 A z Samsunga nie działa, na zasilaczu z Toshiby 3,95A nie działa. Zamiennik 4,74A działa. Zasilacz warsztatowy 5A nie działa. Czy ten laptop jest aż taki wybredny jeżeli chodzi o zasilacze?
  • #9
    boro1234567
    IT specialist
    dust1985 wrote:
    Czy ten laptop jest aż taki wybredny jeżeli chodzi o zasilacze?

    Tak.
    Mi ta płyta na serwisowym zachowywała się tak samo.
  • #10
    dust1985
    Level 11  
    Naprowadził mnie sprawny laptop Toshiba 17" w którym chciałem sprawdzić faktyczny pobór mocy i też na warsztatowym wariował.
  • #11
    lisek
    Service technician RTV
    Może pomocne
    Quote:
    Wymienilem zasilacz na nowy i nic.
    Problemem okazalo sie gniazdo od zasilania z tylu lapka. Otorz w srodku gniazda jest blaszka dociskajaca wtyczke. Po pewnym czasie blaszka sie odgina i lapek nie dostaje tyle pradu ile potrzebuje.

    za Link_ z forum
  • #12
    dust1985
    Level 11  
    Lisku byłeś blisko prawdy. Za mało prądu ale za sprawą zbyt cienkiego przewodu z wtykiem 5,5/1,7. Po podmianie kabla działa i na warsztatowym i na zwykłym zasilaczu.