Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lafayette atena - brak nadawania AM ,bardzo ciche działanie

intelsat 18 Feb 2015 12:03 1998 7
    intelsat
    Level 13  
    Witam , radyjko Atena , po podłączeniu działa , bardzo cicho szumi ( szum własny radia ) ale trzeba trzymać ucho przy głośniku , mimo tego można usłyszeć regulację głośności , SQ -odcina prawidłowo i rf-gaina , słychać także zmianę z AM na FM .
    Radyjko nadaje na FM prawidłowo , na AM tylko nośna się pojawia modulacji brak .
    Odnośnie tego cichego działania na początku myślałem ,że to coś z TDA2003 , lekkie dotknięcie palcem powoduje jednak głośnie burczenie na głośniku , dla pewności wymieniłem na nowy , efekt oczywiście ten sam .
    Podmieniłem też mikrofon na nowy , zmieniony filtr 455 , efekt ten sam
    CB nie jest moją mocną stroną , proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki tego radia
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Proszę podać dokładny typ radia, bo jak mamy pomóc jak nie wiadomo o jaki model CB chodzi. Wróżkami nie jesteśmy.
    kriss51
    Heh. Myślałem że chodzi o antenę :D . W tym temacie masz schemat.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1621571.html

Proszę podać napięcia na :
    kolektor Q6
    kolektor Q18 podczas nadawania
    emiter Q20 podczas odbioru powinno być około 8V
    kolektor Q21 podczas nadawania powinno być około 8V
    intelsat
    Level 13  
    kolektor Q6 11,8v
    kolektor Q18 podczas nadawania 7,7v
    emiter Q20 podczas odbioru powinno być około 8V ok.
    kolektor Q21 podczas nadawania powinno być około 8V ok.
    kriss51
    Ufam że moc w AM zmierzona i szukamy tylko modulacji? Proszę zmierzyć tranzystor Q3. Zobacz też czy zmienia się napięcie na jego bazie podczas przełączania AM\FM. Jeśli tranzystor sprawny, a na bazie w AM jest około 0-0,2V to ok. W FM na bazie powinno pojawić się około 0,7V, wtedy tranzystor zwiera sygnał mcz. na modulator AM do masy i modulator AM (TDA2003) nie pracuje. W AM ten tranzystor jest otwarty i nie zwiera sygnału z mikrofonu na TDA2003. Możesz dodatkowo podłączyć słuchawki jeden drucik bezpośrednio do masy, a drugi poprzez kondensator np. 100µ do pinu 5 TDA. Podczas nadawania powinieneś się dobrze i wyraźnie słyszeć. Tak samo podłącz się za i przed diodę D24. Też powinieneś się dobrze słyszeć. Kondensator oczywiście minusem w str. słuchawek.
    intelsat
    Level 13  
    kriss51 dzięki za pomoc i instrukcje , fabrycznie wadliwy okazał się kondensator 33u/16 , zaznaczony czerwonym kółkiem na obrazku , podczas pomiarów niechcący dotknąłem palcem w okolice tego kondensatora i radyjko zadziałało , ale po wyłączeniu i poczekaniu 10min radio znowu przestało działać , było trochę zabawy z podgrzewaniem i chłodzeniem freezerem elementów , ale udało się .
    Ciężko się pracuje nad radiem bez opisów na płycie
    Jeszcze raz dzięki za pomoc
    Lafayette atena - brak nadawania AM ,bardzo ciche działanie
    mumin_ko5
    Level 10  
    Witam forumowiczów,

Mam podobny problem co w tym temacie. Radio to samo.
    Po włączeniu słychać tylko bardzo cichy szum. Idąc tropem tego tematu wymieniłem ten kondensator o autor w ciemno, udało się usłyszeć innych lecz bardzo bardzo cicho, tak że praktycznie nie da się zrozumieć. Idąc dalej tropem tematu wymieniłem TDA 2003, efektów brak.
    Chciałbym pomierzyć napięcia wg rad ale nie umiem zlokalizować elementów na płycie w radiu. Mógłby ktoś oznaczyć mi na zdjęciu z tematu gdzie i co pomierzyć w takim przypadku?
    To co udało mi się stwierdzić to że najprawdopodobniej mnie słychać (na pytanie czy mnie słychać padają odpowiedzi, niestety nie mogę zrozumieć).
    Pokrętło RF-Gain (to największe na potencjometrze) chyba nie działa bo nie słychać żadnych efektów kręcenia, reszta reaguje normalnie (robi się cisza po skręceniu).
    Ma ktoś jakiś pomysł jak dalej walczyć?

Moderated By kriss51:

3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji. Załóż swój temat. Nie podpinaj się pod cudzy. Radio z tematu naprawione więc zamykam.