Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampa 1000W wywala bezpiecznik w mieszkaniu?

wideoszym 18 Feb 2015 13:50 2469 6
    wideoszym
    Level 2  
    Mieszkanie z 1997r. Gniazdo sam robiłem, kable 2,5 idą od gniazda najbliższego. Podłączyłem do nowego gniazda lampę 600W, świeciła jakiś czas, potem bum, bezpiecznik się wyłączył i rozwaliła się żarówka. Teraz podłączyłem lampę 1000W, chwilę poświeciła (nie długo) i znowu padł bezpiecznik i lampa. Bezpiecznik B16. Do tego gniazda podłączone są inne urządzenia, jak lampka zwykła domowa, ładowarki, modem itp. i wszystko ok.

Bezpieczniki nie "wywalają"- zapoznaj się z ogłoszeniami działu i popraw temat oraz treść postu!
    [Akrzy]
    Leszek Augustyniak
    Level 19  
    Jaki rodzaj lampy podłączałeś i jaki stosowałeś układ zapłonowy?
    -lampa fluorescencyjna
    -lampa metalohalogenkowa
    -lampa neonowa
    -lampa rtęciowa
    -lampa sodowa
    -lampa deuterowa
    Tylko lampę żarową lub żarowo-rtęciową można podłączyć bezpośrednio, bez statecznika i układu zapłonowego.
    wideoszym
    Level 2  
    To lampy video czyli do oświetlenia planu. Żarówka halogenowa (w załączeniu obraz takiej żarówki). Są na 220V. Co to jest statecznik układu zapłonowego? Jeżeli taka lampa ma wtyczkę do gniazda 220v, to nie mogę jej od razu podłączyć?
    wideoszym
    Level 2  
    Ta pierwsza lampa to Sachtler Reporter 600 (600W). W załączeniu zdjęcie. Druga to HAMA Flectalux GLS1010 (1000W). W ząłączeniu foto. Tylko ta pierwsza dobrze działała na innym gniazdku w innym pokoju. Obie lampy mają bezpieczniki swoje. Ta ostatnia ma taki bezpiecznik: M5/250E. Bezpiecznik wydaje się nie poszedł. Zastanawiam się czy może w tym gniazdku kabelnie stykać dobrze i prąd większy może iść? Ale czy wtedy działałyby inne urządzenia jak modem, ładowarka tel?
    zubel
    Conditionally unlocked
    triakw wrote:
    Te lampy sa bardzo awaryjne .Czesto sie przegrzewaja [wytwarzaja bardzo duzo ciepla]powodujac zwarcia .Zakup lampe LED skoncza sie twoje problemy ,oszczedzisz energie.

To że lampy o dużej mocy wytwarzają bardzo dużą ilość ciepła to wszystkim wiadomo. To że wywala zabezpieczenia, to wina montażu tych lamp. (po to są koszulki osłonowe) aby je montować TAM GDZIE TRZEBA. Odprowadzanie ciepła też nie jest bez znaczenia. Instrukcja montażu się kłania. Nie ty pierwszy czy ostatni montowałeś takie lampy. (O szczelności tych lamp nie wspomnę) ale one świecą i nie przepalają się tak często!