logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Samsung SKP-308H nie działa aparat systemowy

Radek2 16 Maj 2005 23:39 1972 4
  • #1 1499312
    Radek2
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam

Posiaddam w naprawie w.w. centralę. Dostała około 380V i poleciał w niej transformator w zasilaczu. Trafo przewinąłem napięcia na wyjsciu zasilacza są ok. Numery wewnętrzne też działają, można między nimi dzwonić. Niestety nie działa mi aparat systemowy podłączony pod nr 21. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem, a może to kwestia podłączenia do centrali. Niestety nie posiadam instrukcji montażu ani schematu.

Pozdrawiam
  • #2 1502508
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Aparat systemowy pracuje po dwóch parach. Generalnie zamienia się tylko miejscami drugą parę przewodów (2 i 5).
    kolory i oznaczenia przewodów:
    żółty(2) - P+
    zielony(3) - Tip
    czerwony(4) - Ring
    czarny(5) - P-
  • #3 1505107
    Radek2
    Poziom 14  
    Witam

Czy ma znaczenie podłączenia przewodów P+ i P-? Czy można je zamieniać miejscami?
    W aparacie systemowym była uszkodzona zenerka 33V/1W- - zwarta. Po jej wymianie i po podłączeniu do centrali słychać pykanie w głośniku i mróga dioda lewego dolnego przycisku. NIe wiem czy jest to kwestia podpięcia , czy jednak jest coś uszkodzone?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
  • Pomocny post
    #4 1505158
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Cytat:
    Po jej wymianie i po podłączeniu do centrali słychać pykanie w głośniku i mróga dioda lewego dolnego przycisku.

typowy objaw gdy źle są podpięte przewody.
    zamień żyły P+ z P- i aparat wystartuje.
  • #5 1507747
    Radek2
    Poziom 14  
    Wielkie dięki PITERANIA za pomoc, faktycznie źle podłączałem przewody.
    Teraz wszystko działa.

Pozdrawiam
REKLAMA