Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Sprinter 208,2005 rok - Nie działa światło pozycyjne lewe

krzysieg 20 Feb 2015 16:26 2766 14
    krzysieg
    Level 25  
    witam

Nie działa światło pozycyjne lewe przód , w zasadzie także tylne lewe przestało kiedyś działać, myślę że może jednocześnie razem z tym przednim.
    Tylne jest zmostkowane , czyli dołączone do prawego oryginalnie działającego , ale nie chce robić takiej fuszerki z przodu i chciałbym to zrobić tak jak ma być .
    Do żarówki nie dochodzi "+" , oprawa żarówki, gniazdo-wtyczka główna przy lampie sprawne .
    Do prawej lampy dochodzi innego koloru żyła niż do lewej , myślę że lewa i prawa strona są niezależnie zasilane .
    Proszę o wskazówki .
    pozdrawiam
    andrzej20001
    Level 43  
    Bezpiecznik ci strzelił.
    krzysieg
    Level 25  
    Auto sprowadzone z Francji , opisy bezpieczników po francusku .
    Sprawdzałem wszystkie pod kierownicą i pod pokrywą z lewej strony siedzenia kierowcy i wszystkie sprawne .
    Chyba że coś nie kontaktuje , może wezmę długi przewód omomierz i sprawdzę do którego bezpiecznika jest podłączony ten "+" , lub na których się pojawia po włączeniu świateł ...
  • Helpful post
    jacolino75
    Level 19  
    Szaro-czarny przewód ,bezpiecznik F11 pod kierownicą.pozdr.
    andrzej20001
    Level 43  
    Zwykła kontrolka lepsza i dokładniejsza.Co śię wszyscy do tych mierników podoczepiali???????? Taki fejsik? :)
    krzysieg
    Level 25  
    andrzej20001 wrote:
    Zwykła kontrolka lepsza i dokładniejsza.Co śię wszyscy do tych mierników podoczepiali???????? Taki fejsik? :)

Masz sporo racji , nie napisałem o tym że na oprawie żarówki nawet jest 12V sprawdzane miernikiem , mimo to żarówka nie świeci .
    Oczywiście żarówka sprawdzana sprawna i dobry kontakt...widocznie bardzo niski prąd po włożeniu żarówki pewnie już by nie było 12V na mierniku .
    W poniedziałek się tym zajmę .
    krzysieg
    Level 25  
    witam

Więc tak strony prawa/lewa są na oddzielnym obwodzie i oddzielnym bezpieczniku
    i mają oddzielne zasilanie na wejście bezpiecznika z wyłącznika zespolonego .
    Na jednym styku wyjściowym z wyłącznika nie ma napięcia .
    Spryskiwacz szyby nie działa także z winy wyłącznika .
    Włącznik awaryjnych też ledwo się trzyma i działa ...także kupuję nowy zestaw
    włączników , jest w miarę rozsądnej cenie -zamiennik nowy .
    Straszne dziadostwo wszystko w jednym i awaryjne .

Mam pytanie tylko bo nigdy nie ściągałem kierownicy a tym bardziej z air bag
    jak to zrobić po kolei żeby nie uszkodzić , proszę o pomoc .
    andrzej20001
    Level 43  
    Odłącz akumulator, 2 śruby od worka od spodu w kierownicy ,wtyczka od worka ,śruba centralna na osi. Najlepiej pojedź do warszatu w okolicy za i 50 zeta masz zrobione po co sie brudzić :) Jeszcze kuku będzie.
    krzysieg
    Level 25  
    Słyszałem że nie można włączać stacyjki bez podłączonej poduszki , zapali się błąd srs i potem już tylko podłączając pod komputer można skasować , więc wszystko zrobię na odłączonym aku i po złożeniu podłącze .

andrzej20001 - W sumie taka moja praca - jestem tam od naprawiania wszystkiego :D (na budowie) głównie pod kątem elektrycznym , instalację elektronarzędzia itd.
    Jeśli wszystko działa to do łopaty lub gruzu ...więc wole się tym zająć :) .
    jacolino75
    Level 19  
    krzysieg wrote:
    jestem tam od naprawiania wszystkiego :D (na budowie)

To trzeba było tak od razu pisać,bo tu lutownica potrzebna,a pan dysponujesz takowym sprzętem?
    krzysieg
    Level 25  
    jacolino75 wrote:
    To trzeba było tak od razu pisać,bo tu lutownica potrzebna,a pan dysponujesz takowym sprzętem?

Tak oczywiście , do czego tu będzie potrzebna ?
    jacolino75
    Level 19  
    A chociażby do tego żeby wylutować sam włącznik świateł od reszty.pozdr.
    MARKSON43
    Level 18  
    Po co mu lutownica jak kupuje całą manetkę.
    Uważaj na taśmę pod kierownicą aby się nie przekręciła bo po złożeniu się urwie.
    Ja poduchy nie odpinam tylko jak sciągnę kierownicę to wieszam gdzieś na pulpicie chociaż mam komputer aby skasowac poduchę.
    Akumulator koniecznie odpiąć.
    Przy zakładaniu kierownicy uważaj na krzywkę która odbija kierunkowskazy aby jej nie ułamać(ta która wystaje z manetki).Daj kierunki na wyłączone.
    krzysieg
    Level 25  
    Ten co zamówiłem ma jeszcze jedną pozycję na dole "P" nie wiem co to za dodatkowe światła i takich jest większość u mnie nie ma tego .
    Mam nadzieje że będzie pasować .
    andrzej20001
    Level 43  
    Parkingowe lewe i prawe postojowe włączane jak kierunkowskaz do parkowania nocą na poboczu.